Για πολλούς μαμαδίστικο φαγητό σημαίνει το φαγητό που βρίσκεται στο κέντρο του Κυριακάτικου τραπεζιού και το λαχταρούν όσοι βρίσκονται γύρω από αυτό. Κάποια φαγητά έχουν χαραχθεί στην μνήμη μας μοναδικά ως προς την γεύση και προέλευσή τους ( από τα χεράκια της μαμάς). Έτσι, από τότε που μπήκα στην κουζίνα για να μην συγκρίνω τα πιάτα μου με τα πιάτα της μαμάς μου , αποφάσισα να τα πειράζω ελαφρώς κάνοντας την δική μου μαγειρική επανάσταση. Με αυτό τον τρόπο κλασικές μαμαδίστικες συνταγές απέκτησαν στα χέρια μου την δική τους ταυτότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η συνταγή για παπουτσάκια μελιτζάνας αλλιώς…
Υλικά για τις μελιτζάνες:
4 μελιτζάνες
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού Maggi Νοστιμιά
Αλατοπίπερο
Υλικά για τον κιμά:
400gr μοσχαρίσιο κιμά
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι στο τρίφτη
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
Αλατοπίπερο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί
200gr ντομάτα κονκασέ
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο φρέσκο μαιντανό
Υλικά για την κρέμα τυριών:
250 γάλα πλήρες
80gr αλεύρι κοσκινισμένο
50gr βούτυρο
Αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι)
1 κρόκους
100gr φέτα
Εκτέλεση:
Για τα παπουτσάκια μελιτζάνας αλλιώς…. κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες και τις βάζουμε σε αλατόνερο να ξεπυκρίσουν για 30′. ‘Επειτα, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και την Maggi Νοστιμιά. Με αυτό το μείγμα αλείφουμε τις φέτες μελιτζάνας και από τις δυο πλευρές και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν.
Για να ετοιμάσουμε τον κιμά βάζουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι το ελαιόλαδο και αφού κάψει τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Όταν μαλακώσει ρίχνουμε το σκόρδο και τον κιμά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Μόλις ροδίσει ο κιμάς σβήνουμε με κρασί και ρίχνουμε την πάπρικα και την ζάχαρη. Περιμένουμε ένα δυο λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα και τον κύβο λαχανικών Maggi. Χαμηλώνουμε την φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. Αφού βγάλουμε από την φωτιά ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
Για την κρέμα τυριών βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το βούτυρο, το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει. Προσοχή, δεν σταματάμε το ανακάτεμα με το σύρμα γιατί θα πιάσει το αλεύρι. Αφού δέσει η κρέμα την αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα, το αλατοπίπερο και τον κρόκο. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Για να ολοκληρώσουμε τα παπουτσάκια μελιτζάνας αλλιώς… βάζουμε μια κουταλιά κιμά σε κάθε φέτα μελιτζάνας και την τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ένα πυρέξ και πάνω από το καθένα βάζουμε μια κουταλιά κρέμα τυριού. Ψήνουμε για 25 λεπτά στον αέρα στους 180 βαθμούς.
Αν σας αρέσουν και εσάς τα πειράγματα σε κλασσικές συνταγές δείτε το λαχταριστό παστίτσιο και τη ρεβυθάδα με λουκάνικο και σπανάκι.