Search
Close this search box.

Κανταΐφι με φυστίκι Αιγίνης

Η γειτονική μας χώρα φημίζεται για τα σιροπιαστά της γλυκά με το ελαφρύ σιρόπι που μοσχομυρίζουν βούτυρο. Άρωμα καβουρδισμένων ξηρών καρπών και βουτύρου γεμίζει η κουζίνα αν τύχει και βρεθείς σε τούρκικο σπίτι όταν φτιάχνουν γλυκά ταψιού όπως μπακλαβά και κανταΐφι.  Η γιαγιά της φίλης μου της Melike φτιάχνει το ωραιότερο κανταΐφι που έχω δοκιμάσει ποτέ. Το γεμίζει με Antep fıstığı ένα είδος φυστικιού όπως το δικός μας Αιγίνης. Έτσι, φέτος τις Αποκριές είπα να δοκιμάσω την δική της συνταγή για κανταΐφι με φυστίκι Αιγίνης και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά υπέροχο. 

Υλικά για κανταΐφι με φυστίκι Αιγίνης:
  • 500gr φύλλο κανταίφι
  • 200gr φυστίκι αιγίνης καθαρισμένο
  • 400gr φρέσκο βούτυρο (αυτό στο βάζο)
Υλικά για το σιρόπι:
  • 600γρ ζάχαρη
  • 400γρ νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση:

Ανοίγουμε το φύλλο κανταϊφιού ώστε οι ίνες να ξεκολλήσουν και να γίνει το φύλλο μας αέρινο. Βάζουμε τουφίτσες μέσα στη χούφτα μας καλά απλωμένες, τις βουτυρώνουμε και τις γεμίζουμε με φυστίκι στο κέντρο . Τυλίγουμε το κανταΐφι σε ρολό διπλώνοντας της άκρες προς τα μέσα και τοποθετούμε τα ρολάκια μας σε στρογγυλό ταψί 28εκ. Αφού τελειώσουμε ρίχνουμε το βούτυρο που περισσεύει πάνω από το κανταΐφι. Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για μια ώρα και έπειτα το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει (ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος των ρολών). 

Για το σιρόπι βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί να βράσουν για 6 λεπτά (μετράμε από την στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με το χλιαρό σιρόπι. Σερβίρουμε με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.

Τα σιροπιαστά…των Απόκρεων. (πηγή)

Γυρνώντας πίσω στις παλαιότερες γενιές υπήρχε πιο συγκεκριμένο εδεσματολόγιο ανάλογα με τις διάφορες περιόδους του χρόνου και τις εποχές.

Η γιορτή της Αποκριάς έχει ρίζες στην αρχαιότητα και επιβίωσε στους αιώνες αλλάζοντας  πρόσωπα, αλλά διατηρώντας πολλές εικόνες και έθιμα. Διαβάζοντας για τα αρχαία Ανθεστήρια, τα Λήναια και τις ανάλογες βυζαντινές γιορτές αναγνωρίζεις σημερινές συνήθειες.

Το φαγητό, ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τους στόχους της γιορτής. Οι Απόκριες συνδέονται με την τελευταία περίοδο κρεατοφαγίας και διασκέδασης, προτού αρχίσει η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.  Είναι η ευχάριστη παρένθεση ανάμεσα στο Δωδεκαήμερο και τη Μεγάλη Σαρακοστή. Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται “Προφωνή” ή “Προφωνέσιμη”, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή ανακοίνωναν ότι άρχιζαν οι Απόκριες και κάθε οικογένεια έπρεπε να φροντίσει για τις προμήθειές της. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται “Κρεατινή”, γιατί είναι η τελευταία εβδομάδα που τρώνε κρέας. Ειδικά την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας, τη λεγόμενη “Τσικνοπέμπτη”. Το Σάββατο όμως της Κρεατινής και τα δύο επόμενα Σάββατα, αντίθετα με την Πέμπτη που είναι μέρα χαράς, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των νεκρών (Ψυχοσάββατα). Η τρίτη εβδομάδα ονομάζεται “Τυρινή” ή “Τυροφάγου” και “Μακαρονού”. Κατά τη διάρκειά της επιτρέπεται να τρώνε μόνο γαλακτοκομικά, κυρίως το τυρί συνοδευόμενο με μακαρόνια.

Στα γλυκά, την τιμητική τους έχουν τα σιροπιαστά. Οι νοικοκυρές κάθε Σάββατο των Αποκριών ετοίμαζαν κι ένα διαφορετικό γλυκό του ταψιού. Γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι, καρυδόπιτες και Κοπεγχάγη. 

@PanDora 

Tags

Share

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MONTH'S POST

Products we love

Popular Posts