Αν με ρωτάς τι αγαπώ περισσότερο στη μαγειρική θα πω μακράν τις ζύμες. Η ζύμη είναι ένας ζωντανός οργανισμός που ανταποκρίνεται στην αγάπη και την φροντίδα που της δείχνεις και γίνεται απαλή και βελούδινη. Οι Κυριακές, που μένω σπίτι, είναι μέρες αφιερωμένες σε ζυμάρια και πίτες. Σήμερα ετοίμασα αφράτα τυροπιτάκια κουρού χωρίς βούτυρο και γιαούρτι όπως φτιάχνονται συνήθως.
Υλικά για τα αφράτα τυροπιτάκια κουρού:
200ml σπορέλαιο
1 αυγό
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
220ml γάλα χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
500gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σουσάμι για το γαρνίρισμα
Υλικά για την γέμιση:
200gr φέτα
150gr ανθότυρο
Αλατοπίπερο
Λίγο θυμάρι
2 κρόκους αυγού
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα τυριά, τους δυο κρόκους και το θυμάρι. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος, σκεπασμένη καλά μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε την γέμιση τρίβοντας την φέτα και το ανθότυρο και προσθέτοντας τους κρόκους. Με ένα πιρούνι ομογενοποιούμε τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το θυμάρι. Αφού φουσκώσει η ζύμη ανοίγουμε το ζυμάρι, κόβουμε κύκλους, τους γεμίζουμε, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και τοποθετούμε τα τυροπιτάκια μας σε λαδόκολλα. Αν θέλετε μπορείτε να τα αλείψετε με ένα κρόκο και να τα πασπαλίσετε με σουσάμι ή μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Έτσι τα αφράτα τυροπιτάκια κουρού είναι έτοιμα.
Πως πήρε το όνομά της η τυρόπιτα “κουρού”?
Φημολογείται ότι η τυρόπιτα κουρού έχει την ρίζες της στην Πόλη όπου οι ντόπιοι ονόμαζαν αυτό το είδος φύλλου κουρού δηλαδή ξερό (kuru=ξερός στα Τούρκικα) σε αντίθεση με το γιουφκά (yufka). Το τελευταίο το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν τα μπουρέκια (börek) όπως ονόμαζαν τις πίτες τους. Το yufka όταν ψήνονταν διατηρούσε την υγρασία του ενώ το kuru λόγω του ότι περιείχε λιπαρά γινόταν πιο τραγανό δηλαδή ξερό και έτσι πήρε και το όνομά του.
Δείτε επίσης τα τυροπιτάκια κουρού σε ξυλάκι.