Search
Close this search box.

Τα ωραιότερα μελομακαρονα

Εσύ ποιό θεωρείς επιτυχημένο μελομακάρονο; Για εμένα επιτυχημένο μελομακάρονο είναι αυτό που είναι ζουμερό από μέσα και τραγανό απέξω. Γι΄αυτό έχω ονομάσει αυτή την συνταγή “τα ωραιότερα μελομακάρονα”. Μετά από πολλές δοκιμές, πειράματα και θερμίδες βρήκα την πιο φανταστική εκδοχή μελοκάρονου. Τραγανά απέξω και ζουμερά με έντονη γεύση μελιού στο κέντρο θα σας κάνουν να πηγαινοέρχεστε στην πιατέλα όλη την ώρα. Δεν πειράζει γιορτές είναι… Φάτε χωρίς τύψεις και μετά βλέπουμε! 

Υλικά για τα ωραιότερα μελομακάρονα:

  • 200ml σπορέλαιο
  • 80ml χυμό πορτοκάλι
  • 60gr ζάχαρη
  • 30ml κονιάκ
  • 400gr αλεύρι
  • 80gr σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Υλικά για το σιρόπι:

  • 150γρ μέλι
  • 220γρ ζάχαρη
  • 350ml νερό
  • 2-3 φλούδες πορτοκαλιου
  • 3-4 μοσχοκάρφια
  • 1 ξύλο κανέλας
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε την διαδικασία με το να ετοιμάσουμε το σιρόπι. Βάζουμε την ζάχαρη, το νερό, τις φλούδες και τα μπαχαρικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για 8΄ ( ο χρόνος μετράει από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι). Ένα λεπτό πριν το βγάλουμε από την φωτιά ρίχνουμε το μέλι, το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το σιροπι να κρυώσει. Σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι τα ζεστά μελομακάρονα.

Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι με την ζάχαρη, το ξύσμα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για να διαλυθεί η ζάχαρη. Έπειτα, ρίχνουμε τον χυμό όπου έχουμε διαλύσει την σόδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα. Στην συνέχεια, ρίχνουμε κονιάκ και το σιμιγδάλι και στο τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο σε δυο δόσεις. Δίνουμε στα μελομακάρονα το σχήμα που θέλουμε προσέχοντας να έχουν περίπου 1,5εκ ύψος γιατί αν τα κάνουμε λεπτά θα γίνουν σαν μπισκότα και δεν θα σιροπιαστούν ωραία. Τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς.

 

5+1 μυστικά για τα ωραιότερα μελομακάρονα!

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και χρησιμοποιούμε αλεύρι καλής ποιότητας
  • Τα μελομακάρονα απαιτούν ελάχιστο ζύμωμα. Τα ζυμώνουμε στο χέρι και όχι σε mixer. Μετά το ζύμωμα τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 30΄.
  • Αποφεύγουμε την χρήση κουπ πατ ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να μας γίνουν σαν μπισκότα.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια με τρίφτη, πιρούνι ή μαχαίρι για να βοηθήσουμε το σιρόπι να περάσει στο εσωτερικό.
  • Τα καλά και αγνά υλικά είναι μεγάλο μέρος της επιτυχίας.
  • Το σιμιγδάλι τα κάνει τραγανά και τα βοηθάει στο να κρατήσουν το σιρόπι στο εσωτερικό.

@PanDora

Tags

Share

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MONTH'S POST

Products we love

Popular Posts