Πορτοκαλόπιτα

Ηλιόλουστη μέρα η σημερινή και ανοίγω τα παράθυρα να γεμίσει με φως η κουζίνα. Μπροστά μου απλώνεται το περιβόλι με τις μανταρινιές, τις πορτοκαλίες και τις λεμονιές. Τα δέντρα φορτωμένα στέκουν καμαρωτά περίφανα για τους καρπούς τους. Γεμάτη διάθεση για μαγείρεμα σήμερα και με αυτό το θέαμα μπροστά μου λεω να ετοιμάσω μια ζουμερή, μυρωδάτη και πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα με ολόφρεσκα πορτακάλια από το περιβόλι μου.

Υλικά για την πορτοκαλόπιτα:

450gr  φύλλο κρούστας για γλυκά

5 αυγά χωρισμένα

80γρ ζάχαρη

200ml σπορέλαιο

2 κεσεδάκια γιαούρτι 3,5% (οχι στραγγιστό)

100ml γάλα

ξύσμα 2 πορτοκαλιών

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

2 βανίλιες

1 φακελάκι baking powder

1 σφηνάκι κονιάκ

λίγο αλάτι

150γρ γλυκού του κουταλιού πορτοκάλι ή μαρμελάδα πορτοκάλι (για γαρνιτούρα)

Υλικά για το σιρόπι:

600gr ζάχαρη

400ml  νερό

200ml χυμό πορτοκαλιού

1 στικ κανέλας

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε την πορτοκαλόπιτα κόβοντας τα φύλλα κρούστα σε κορδέλες (όπως είναι ρολό η κρούστα κόβουμε λεπτές φέτες που τις ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας πάνω σε ένα τραπεζομάντηλο). Αφήνουμε τις κορδέλες καλά απλωμένες πάνω στο τραπέζι για να ξεραθούν κανένα 20λεπτο. Εν τω μεταξύ χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Αφήνουμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.  Έπειτα, προσθέτουμε την βανίλια και το ξύσμα. Μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε καλά για 5 λεπτά. Τέλος,  ρίχνουμε στην κρέμα σιγά σιγά τις κορδέλες κρούστας ανακατεύοντας με μια μαρίζ και προσέχοντας να μην γίνουν μια μάζα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψί 26 εκατοστών ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 40΄.

Για το σιρόπι βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 8′. Σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι το καυτό γλυκό. Αφού κρυώσει η πορτοκαλόπιτα ρίχνουμε από πάνω το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι και είναι έτοιμη να την σερβίρουμε. Διατηρείστε την στο ψυγείο μέχρι 5 μέρες.

Αν σας αρέσουν και εσάς τα εσπεροδοειδή στα γλυκά σας δείτε τα σοκολατάκια μανταρινιού, την ζουμερή μανταρινόπιτα και τα αφράτα pancake με ταχίνι και γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.

@PanDora

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *