Γλυκό του κουταλιού μανταρίνι

Ο Φεβρουάριος ξεκίνησε με έντονες βροχές και κρύο! Σήμερα ξύπνησα πολύ νωρίς γιατί με περίμενε η θεία Ερασμία να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού μανταρίνι. Έβαλα τις ψηλές μου μπότες, πήρα την ομπρέλα μου και έφυγα από το σπίτι. Μπαίνοντας στο περιβόλι της θείας την βρηκά ήδη να είναι ανάμεσα στις κοντούλες, φουντωτές μανταρινιές και να γεμίζει το ψάθινο καλάθι της με μανταρίνια. ” Φρέσκα φρέσκα και μυρωδάτα ότι πρέπει για το γλυκό μας” μου λέει! Κλείσανε πίσω μας την βαριά ξύλινη πόρτα και μπήκαμε στην κουζίνα. Στο τζάκι στη γωνιά είχε ήδη φουντώσει η φωτιά και εμείς πήραμε την θέση μας στο μεγάλο τραπέζι της κουζίνας για να ξεκινήσουμε το καθάρισμα των μανταρινών.

Υλικά για το γλυκό του κουταλιού μανταρίνι:

  • 500γρ φλούδα μανταρινιού
  • 600γρ χυμός μανταρινιού σουρωμένος
  • 400γρ νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα μανταρίνια, τα στύβουμε για να πάρουμε τον χυμό τους και κρατάμε την φλούδα. Ο αριθμός των μανταρινιών που θα χρειαστείτε εξαρτάται από το μέγεθός τους και από το πόσο ζουμερά είναι. Κόβουμε τις φλούδες σε μπαστουνάκια και τις ξεπικρίζουμε βράζοντας τις σε νερό για 3-4 φορές αλλάζοντας το νερό κάθε φορά. Αφού ξεπικρίσουμε τις φλούδες βάζουμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από το λεμόνι) και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μια ώρα περίπου ώσπου να δέσει το γλυκό. Αφού δέσει προσθέτουμε το λεμόνι και και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Μεταφέρουμε το γλυκό του κουταλιού μανταρίνι σε αποστειρωμένα βαζάκια και τα σφραγίζουμε καλά. 

Το Χιώτικο μανταρίνι!

Το Μανταρίνι Χίου ανήκει στο είδος Citrus deliciose tenore γεγονός που του προσδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Έχει σάρκα τρυφερή και γευστική ενώ ξεχωρίζει για το έντονο άρωμά του. Λέγεται ότι είναι από τις καλύτερες ποικιλίες και μια εκ των πιο αρωματικών στον κόσμο. Ακόμα και τα άγουρα μανταρίνια είναι ευωδιαστά. Μάλιστα, είναι τόσο έντονο το άρωμα που ξεχειλίζει από τους οπωρώνες με αποτέλεσμα το νησί να έχει γίνει γνωστό εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων και ως «μυροβόλος» Χίος. Το «Μανταρίνι Χίου» καταχωρήθηκε ως προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Έτσι, τα ελληνικά προϊόντα τα οποία έχουν έως σήμερα ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Μητρώο ΠΓΕ και ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) έφτασαν τα 97. (ΠΗΓΗ)

Αν σου αρέσει το μανταρίνι όσο εμένα δες την συνταγή για μανταρινόπιτα, για σοκολατάκια μανταρινιού και για tangerine curd. Θα μυρίσει το σπίτι σας σίγουρα!

@PanDora

Tags

Share

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

MONTH'S POST

Products we love

Popular Posts