Μια ηλιαχτίδα τρύπωσε από τις γρίλιες του παραθύρου και με ξύπνησε νωρίς το πρωί. Μέρες είχαμε να δούμε τέτοιο ήλιο και είναι ευκαιρία να βγω μια βόλτα στο περιβόλι να μαζέψω εσπεριδοειδή για τις Χριστουγεννιάτικες συνταγές. Φόρεσα το μάλλινο πουλόβερ μου και τα ζεστά μποτάκια, πήρα το καλάθι μου και βγήκα στην αυλή. Το περιβόλι γεμάτο μανταρινιές, πορτοκαλιές και λεμονιές πηγάζει αρώματα και μεθάει τους επισκέπτες του. Τα δέντρα των εσπεριδοειδών στέκονται περήφανα φορτωμένα με καρπούς. Μια φουντωτή μανταρινιά με μεγάλα μανταρίνια μου τράβηξε την προσοχή. Τα φύλλα της γεμάτα με σταγόνες της βροχής των προηγούμενων ημερών και της πρωινής υγρασίας και οι καρποί της με έντονο πορτοκαλί χρώμα. Είχα ήδη αποφασίσει τι συνταγή θα φτιάξω μόλις την είδα… Σοκολατάκια μανταρινιού!

Υλικά για τα σοκολατάκια μανταρινιού:
100γρ φλούδες μανταρινιού
200γρ αμύγδαλο
250γρ ζάχαρη
80γρ φρυγανιά
1/4 κούπας χυμό μανταρινιού
300γρ κουβερτούρα
2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο

Εκτέλεση:
Πλένουμε τα μανταρίνια και τα ξεφλουδίζουμε. Βράζουμε τις φλούδες, πετάμε το πρώτο νερό και τις ξαναβράσουν σε καθαρό (αυτό γίνεται γιατί το πρώτο νερό είναι πικρό και θα έχουμε ένα πικρό αποτέλεσμα στο γλυκό μας). Αφού μαλακώσουν ελαφρώς, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί. Έπειτα τις φουρνίζουμε για 1 ώρα στους 100 βαθμούς να στεγνώσουν καλύτερα. Αφού κρυώσουν τις βάζουμε στον πολυκόφτη μαζί με το αμύγδαλο μέχρι να γίνει το μείγμα μια πάστα.

Αυτή την πάστα την βάζουμε μέσα σε μια φαρδιά κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη, το χυμό και την φρυγανιά. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μέχρι να πάρουμε ένα εύπλαστο μείγμα. Με αυτό το μείγμα φτιάχνουμε μπαλάκια, τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν και έπειτα τα βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα που έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί μαζί με το σπορέλαιο (το σπορέλαιο δίνει γυαλάδα στη σοκολάτα). Αφήνουμε τα σοκολατάκια μανταρινιού να σταθεροποιηθούν και τα διατηρούμε είτε εντός είτε εκτός ψυγείου. Αν σας αρέσουν τα γλυκά με μανταρίνι μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την Χιώτικη μανταρινόπιτα. Ένα γλυκό γεμάτο γεύση και άρωμα!

Το Χιώτικο μανταρίνι…μια κατηγορία από μόνο του!
Το «Μανταρίνι Χίου» είναι ο καρπός δένδρων του είδους Citrus deliciose tenore, και πιο συγκεκριμένα της ποικιλίας «Κοινό Χιώτικο». Πρόσφατα οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζοντας την αξία του ως φρέσκου διαλεκτού καρπού αλλά και την ταύτιση του με το νησί της Χίου, προχώρησαν στην αναγνώριση του ως «Προϊόν Γεωγραφικής Προέλευσης – Π.Γ.Ε.» με την ονομασία «Μανταρίνι Χίου» (Mandarini Chiou). Η μοναδικότητα του Μανταρινιού Χίου καθορίζεται από τα πλούσια σε θρεπτική αξία συστατικά του τα οποία το κάνουν ιδιαίτερα αρωματικό και γευστικό.

Το Χιώτικο Μανταρίνι είναι γνωστό με αυτή την ονομασία εδώ και πολλές δεκαετίες στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ το εμπόριο του έφερε σημαντική ευημερία στο νησί της Χίου. Η Χίος είναι γνωστή στους αιώνες για τα μοναδικά προϊόντα της (μαστίχα και εσπεριδοειδή), ενώ οι Χιώτες, περήφανοι για τον τόπο και τα αγαθά του, τα αντιμετωπίζουν με σεβασμό, ως στοιχεία του τοπικού πολιτισμού τους.
Ο Κάμπος της Χίου αποτελεί την περιοχή του νησιού στην οποία κυρίως μπορεί κανείς να συναντήσει περιβόλια με μανταρίνια και εσπεριδοειδή. Υψηλοί μαντρότοιχοι, εξαιρετική αρχιτεκτονική και ιδιαίτερες καλλιεργητικές μέθοδοι κάνουν τα φρούτα αυτά μοναδικά. Σήμερα στα κτήματα, το μουσείο και την οικοτεχνική μονάδα παραγωγής της Citrus, στον Κάμπο της Χίου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει τον ιστορικό και φυσικό κύκλο της ζωής των εσπεριδοειδών της Χίου, ταυτόχρονα όμως να συναντήσει και σύγχρονους εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης του Μανταρινιού της Χίου σε νέες γεύσεις και ιδέες (ΠΗΓΗ).
