Η αλήθεια είναι ότι τα όσπρια δεν είναι από τις αγαπημένες μου επιλογές. Παρόλα αυτά επειδή επιβάλλονται φτιάχνω διαφορετικές παραλλαγές τους μπερδεύοντας μέσα στην κατσαρόλα και άλλα υλικά που τους προσδίδουν γεύση και ιδιαίτερο χαρακτήρα. Για σήμερα ετοίμασα ρεβυθάδα με λουκάνικο και σπανάκι και κέρδισα και αυτούς που δεν τρώνε καν ρεβύθια.
Υλικά για την ρεβυθάδα με λουκάνικο και σπανάκι:
300gr ρεβίθια αποφλοιωμένα (αν είναι δυνατόν μουλιασμένα αποβραδίς, αλλά ψήνονται και χωρίς μούλιασμα)
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 καυτερές πιπερίτσες ψιλοκκομένες
2 καρότα στον τρίφτη
500gr σπανάκι
2 λουκάνικα χωριάτικα
150gr κατσικίσιο τυρί σε κυβάκια
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτα
1 φύλλο δάφνης
Αλατοπίπερο
1.5lt ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ρεβίθια σε ελαφρώς αλατισμένο νερό. Αφού πάρουν την πρώτη βράση πετάμε το νερό, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν στον ζωμό λαχανικών μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο (εγώ χρησιμοποιώ χύτρα και τα βράζω για περίπου 30-40 λεπτά. Στην κλασσική κατσαρόλα θέλουν περίπου μια μισή ώρα). Έπειτα, τα σουρώνουμε και κρατάμε 1 κούπα από τον ζωμό που τα βράσαμε.
Σε μια πλασωτέ κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τσιγαρίζουμε το λουκάνικο, το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά, το σκόρδο και τέλος τα ρεβίθια. Όταν μαλακώσει το κρεμμύδι, ρίχνουμε την ντομάτα και τον ζωμό που έχουμε κρατήσει. Προσθέτουμε την δάφνη, το σπανάκι και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να σιγοβράσει και τέλος βάζουμε την πάστα ντομάτας για να δέσουμε την σάλτσα. Σερβίρουμε σε πιατέλα και όσο είναι ακόμη ζεστή η ρεβυθάδα με λουκάνικο και σπανάκι ρίχνουμε από πάνω μικρά κομμάτια από το τυρί. Καλή σας απόλαυση!
Αν σου άρεσε αυτή η παραλλαγή των ρεβιθιών και αν δεν είσαι μεγάλος fan των οσπρίων τότε δες πως φτιάχνω την φάβα ΕΔΩ. Μπορεί να αλλάξεις άποψη…!