Οι καλοκαιρινοί πρωταγωνιστές της κουζίνας μας είναι τα λαχανικά. Κολοκυθάκια, μελιτζάνες και ζουμερές ντομάτες έχουν την τιμητική τους. Αν έχεις τον δικό σου κήπο και παράγεις τα δικά σου “ζαρζαβατικά” που λέμε, η απόλαυση γίνεται μεγαλύτερη. Στο κήπο πίσω από το σπίτι, ο θείος Επαμεινώνδας έχει την δική του καλοκαιρινή παραγωγή. Πρωί πρωί, με την πρωινή δροσούλα, βγαίνει και τα μαζεύει για να μην τα πιάσει ο ήλιος, όπως λέει. Σήμερα έξω από την πόρτα μου με περίμενε το δικό μου πεσκέσι. Ένα καλάθι γεμάτο ντομάτες και κολοκύθια και ένα σημείωμα πάνω τους: “Από την παραγωγή στην κατανάλωση! Καλημέρα…”. Έτσι και έγινε…! Το μεσημέρι μαζευτήκαμε οικογενειακώς στον κήπο να φάμε και να απολαύσουμε το φαγητό μας μαζί με παγωμένες μπύρες ΑΛΦΑ Weiss! Υπάρχει καλύτερος καλοκαιρινός συνδυασμός από καλή παρέα, νόστιμο φαγητό και παγωμένη μπύρα? Και ειδικά όταν ο συνδυασμός με την ΑΛΦΑ Weiss απογειώνει τις γεύσεις και αναδεικνύει όλες τις πτυχές των υλικών που βρίσκονται στο πιάτο μας. Ακολουθεί η συνταγή που έκλεψε τις εντυπώσεις στο τραπέζι, κεφτεδάκια λαχανικών με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού.
Το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί είναι από την Margarita Sirimi!
Υλικά για τους ντοματοκεφτέδες:
1 κιλό ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
2 καρότα στον τρίφτη
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
200gr φέτα τριμμένη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκώνει από μόνο του
Υλικά για τους κολοκυθοκεφτέδες:
4 κολοκύθια στον τρίφτη
1 καρότο στον τρίφτη
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας ούζο
10 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού:
400gr γιαούρτι στραγγιστό
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Αλατοπίπερο
Άνηθο
Μαϊντανό
Πάπρικα καπνιστή
Λίγο μπούκοβο
Εκτέλεση:
Για τους ντοματοκεφτέδες βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι ώστε να σχηματιστεί ένας ελαφρύς χυλό. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 30 λεπτά στο ψυγείο. Έπειτα τηγανίζουμε τους ντοματοκεφτέδες μας σε καυτό λάδι κουταλιά κουταλιά.
Για τους κολοκυθοκεφτέδες πρέπει να στεγνώσουμε καλά τα κολοκύθια μας για να μην βγάλουν τα υγρά τους στο μείγμα. Σε μια πετσέτα βάζουμε το τριμμένο κολοκύθι και ρίχνουμε από πάνω του χοντρό αλάτι. Σφίγγουμε καλά την πετσέτα να στραγγίξει. Βάζουμε το στραγγισμένο κολοκύθι με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπoλ ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά και έπειτα το τηγανίζουμε σε καυτό λάδι κουταλιά κουταλιά.
Για την σάλτσα γιαουρτιού αναμειγνύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και σερβίρουμε. Το ευκολότερο dip ever! Κάπως έτσι τα κεφτεδάκια λαχανικών με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού είναι έτοιμα!
Γιατί επιλέγουμε ΑΛΦΑ Weiss μαζί με τα κεφτεδάκια λαχανικών?
Όπως είπαμε τα λαχανικά είναι οι πρωταγωνιστές στην κουζίνα μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως ακόμη ένας πρωταγωνιστής στις καλοκαιρινές συναθροίσεις είναι η παγωμένη μπύρα. Συνοδεύουμε τα κεφτεδάκια λαχανικών με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού με AΛΦΑ Weiss γιατί η γλυκόπικρη γεύση της ταιριάζει ιδανικά με την γλυκιά γεύση των καλοκαιρινών λαχανικών και κάνει την απόλαυση απολαυστικότερη. Και επειδή αγαπάμε την μπύρα ΑΛΦΑ Weiss δείτε πως την έχουμε συνδυάσει με ανατολίτικο burger και τραγανά corn dogs.
Τα μυστικά για τέλειους ντοματοκεφτέδες:
- Δεν ζυμώνουμε το μείγμα μας όπως τον κιμά. Θέλουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη με το χέρι.
- Οι ντομάτες πρέπει να είναι ώριμες και σφιχτές.
- Πρέπει να αφήσουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για να ενωθούν όλα τα αρώματα.
- Δεν τους τηγανίζουμε πολύ. 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά είναι αρκετά.
- Βασικό για να μην διαλύσουν στο τηγάνισμα είναι το λάδι να είναι καυτό και μπόλικο (deep fry).
@PanDora