Ταξιδεύοντας νοτιοανατολικά της Τουρκίας βρέθηκα στη πόλη Άδανα, την γνωστή κατά την Ελληνιστική περίοδο Αντιόχεια της Κιλικίας. Η πόλη αυτή φημίζεται για τα κεμπάπ της και πλέον η ονομασία “κεμπάπ Αδάνων” προστατεύεται με την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δοκιμάζοντας, λοιπόν, αυτό το κεμπάπ νομίζεις ότι δεν έχεις δοκιμάσει ξανά κάτι αντίστοιχο. Ο ενθουσιασμός μου ήταν μεγάλος ώστε άρχισα να ρωτάω για την συνταγή. Το μυστικό συστατικό αυτής της υπέροχης γεύσης είναι ο αρνίσιος κιμάς. Επιστρέφοντας, μετέτρεψα το κεμπάπ σε burger και το ονόμασα Ανατολίτικο burger τιμής ένεκεν του ταξιδιού μου. Τέλος, ακόμη ένα μυστικό… Αν θέλετε να απογειώσετε την γεύση του, συνοδέψτε το με παγωμένη ΑΛΦΑ Weiss.
Υλικά για το Ανατολίτικο burger:
500gr αρνίσιο κιμά
Χοντρό αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Ψωμάκια burger (για το σερβίρισμα)
Ντομάτα (για το σερβίρισμα)
Μαρούλι (για το σερβίρισμα)
Μους αγγουριού (για το σερβίρισμα)
Υλικά για την μούς αγγουριού:
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
150gr αγγούρι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
400gr γιαούρτι διπλοστραγγιστό
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Παίρνουμε 100gr από τον κιμά και πλάθουμε στο σχήμα μπιφτεκιού. Θέλουμε περίπου 2 εκατοστά πάχος ώστε να κρατήσει την υγρασία του ενώ ψήνεται. Πασπαλίζουμε κάθε μπιφτέκι με χοντρό αλάτι και πιπέρι. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και τοποθετούμε σε ζεστό αντικολλητικό σχαροτήγανο. Ψήνουμε για 8 λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά. Για την μους αγγουριού λιώνουμε το σκόρδο στην πρέσα και βάζουμε την πάστα σε ένα μπολάκι με το ελαιόλαδο. Τρίβουμε το αγγούρι στις μεγάλες τρύπες του τρίφτη και το βάζουμε στο σουρωτήρι πασπαλισμένο με το αλάτι. Το αφήνουμε να στραγγίξει για μια ώρα ανακατεύοντας το ανά διαστήματα. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, προσθέτουμε το σκόρδο, το πιπέρι και τέλος το αγγούρι. Διορθώνουμε στο αλάτι και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο. Αφού “σταθεί” η μους αγγουριού σερβιρουμε το Ανατολίτικο burger μας. Και όσο για την απογείωση της γεύσης που αναφέραμε παραπάνω, για να γίνει η απόλαυση απολαυστικότερη, συνοδεύω το Ανατολίτικο burger με ΑΛΦΑ Weiss που η διακριτική της επίγευση μαγιάς συνδυάζεται ιδανικά με την ζύμωση μαγιάς που έχει υποστεί το ψωμί και το γιαούρτι που βρίσκεται στην μους αγγουριού.
Τι είναι η ΑΛΦΑ Weiss;
Η ΑΛΦΑ weiss είναι Ελληνική, αφιλτράριστη και φυσικά θολή σταρένια μπύρα που συνδυάζει την αγαπημένη γεύση της μπύρας ΑΛΦΑ με τα αρώματα και την φρουτώδη γεύση, της κατηγορίας Weiss. Χαρακτηρίζεται από φρουτώδη γεύση, ήπια πικράδα, έντονο αρωματικό χαρακτήρα, γεμάτο σώμα, πλούσιο αφρό και ιδιαίτερη επίγευση μαγιάς. Για ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση, το μυστικό κρύβεται στο σερβίρισμα σε τρία βήματα. Σερβίρεις τα ¾ της Άλφα Weiss κρατώντας το ποτήρι σε γωνία 45 μοιρών, περιστρέφεις τη φιάλη για να ανακατευτεί η μαγιά που έχει μείνει και αδειάζεις γρήγορα την υπόλοιπη στο ποτήρι.
@PanDora