Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που η κουζίνα μυρίζει κανέλα, πορτοκάλι, γαρύφαλλο και μέλι. Οι νοικοκυρές ανταλλάσουν μεταξύ τους συνταγές προσπαθώντας να πετύχουν το τέλειο μελομακάρονο, δίπλα ή κουραμπιέ. Έγω φέτος είπα να δοκιμάσω μια άλλη παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνουν οι νοικοκυρές στα σπίτια κυρίως του Κάμπου και αυτή είναι τα Χιώτικα φοινίκια. Τραγανά απ’ έξω, τέλεια σιροπιασμένα στο κέντρο, με πλούσιο άρωμα πορτοκαλιού και κανέλας σας διαβεβαιώνω ότι μόνο ένα δεν θα σας είναι αρκετό. 

xmas_recipe-greek_food-melomakarona-homatino
Υλικά για τα Χιώτικα φοινίκια:
  • 2 κούπες σπορέλαιο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα μέλι
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα (διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού)
  • 1 κιλό σιμιγδάλι χοντρό
  • χυμό 2 πορτοκαλιών
  • ξύσμα 2 πορτοκαλιών
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • όσο αλεύρι για όλες τις χρήσεις σηκώσει (περίπου 300γρ)
xmas_recipe-greek_food-xmas_cooking-melomakarona
Υλικά για το σιρόπι:
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 3 κούπες νερό
  • 4 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 5 μοσχοκάρφια
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Φλούδα από ένα πορτοκάλι
xiotika_foinikia-melomakarona-foinikia-xristoygenniatika_glyka
Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά για την ζυμή εκτός από το αλεύρι. Όταν ομογενοιποιηθούν αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 1 ώρα για να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 8 λεπτά όλα τα υλικά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Μετά από μια ώρα ζυμώνουμε ξανά την ζύμη για τα χιώτικα φοινίκια προσθέτοντας το αλεύρι σε δόσεις μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη, να μην κολλάει στα χέρια και να μην βγάζει λάδι. Στη συνέχεια, φτιάχνουμε μπαστούνια και κόβουμε τα φοινίκια σε ρόμβους ή τρίγωνα. Τα φουρνίζουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά. Σιροπιάζουμε τα καυτά φοινίκια στο κρύο σιρόπι και γαρνίρουμε προαιρετικά με καρύδια και μέλι. 

greek_recipe-melomakarona-xmas_recipe-xristoygenniatikes_syntages
Τί είναι τα φοινίκια?

Τα φοινίκια μοίαζουν πάρα πολύ με τα μελομακάρονα. Η διαφορά τους είναι το σιμιγδάλι που τα κάνει ιδιαίτερα τραγανά απ’ έξω και τέλεια σιροπιασμένα στο εσωτερικό καθώς και το μέλι που τα κάνει πολύ γευστικά και μυρωδάτα. Η συνταγή για τα φοινίκια ήρθε μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και από τότε φτιάχνονται σε πολλά νησία σε δίαφορες εκδοχές τους τις μέρες των Χριστουγέννων. 

χιώτικα φοινίκια-χριστουγεννιάτικες_συνταγές-μελομακάρονα-φοινίκια

Άλλες αγαπημένες μου Χριστουγεννιάτικες συνταγές είναι τα ζουμερά μελομακάρονα, οι βουτυρένιοι κουραμπιέδες και τα σοκολατάκια μανταρινιού

@PanDora

Tags

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MONTH'S POST

Products we love

Popular Posts