Τραγανά είναι? Είναι! Ζουμερά είναι? Είναι! Μυρωδάτα είναι? Είναι! Σαν αυτά στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων είναι? Είναι! Τα αγαπημένα μου μελομακάρονα είναι? Είναι!!!! Χρόνια έψαχνα να βρω μια συνταγή για τραγανά και ζουμερά μελομακάρονα. ‘Ετσι, μετά από πολλές δοκιμές, πειράματα και θερμίδες βρήκα την πιο φανταστική συνταγή που πλέον πια καταχωρήθηκε στο βιβλίο συνταγών και θα γίνεται για χρόνια. Τραγανά απέξω και ζουμερά με έντονη γεύση μελιού στο κέντρο θα σας κάνουν να πηγαινοέρχεστε στην πιατέλα όλη την ώρα. Δεν πειράζει γιορτές είναι… Φάτε χωρίς τύψεις και μετά βλέπουμε! Ας δούμε πως θα φτιάξουμε τα πιο τραγανά και ζουμερά μελομακάρονα EVER!
Υλικά:
200ml σπορέλαιο
80ml χυμό πορτοκάλι
60gr ζάχαρη
30ml κονιάκ
380gr αλεύρι
60gr σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1/4 κουταλάκι αλάτι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Υλικά για το σιρόπι:
150gr μέλι
110gr ζάχαρη
170ml νερό
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3-4 μοσχοκάρφια
1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι με την ζάχαρη, το ξύσμα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για να διαλυθεί η ζάχαρη. Έπειτα ρίχνουμε τον χυμό όπου έχουμε διαλύσει την σόδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα. Στην συνέχεια ρίχνουμε κονιάκ και το σιμιγδάλι και στο τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο σε δυο δόσεις. Δίνουμε στα μελομακάρονα το σχήμα που θέλουμε προσέχοντας να έχουν περίπου 1,5εκ ύψος γιατί αν τα κάνουμε λεπτά τα γίνουν σαν μπισκότα και δεν θα σιροπιαστούν ωραία. Τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Ενώ ψήνονται ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε την ζάχαρη, το νερό, το ξύσμα και τα μπαχαρικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά ( ο χρόνος μετράει από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι). Ένα λεπτό πριν το βγάλουμε από την φωτιά ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι τα ζεστά μελομακάρονα μέσα στο ταψί και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 8 ώρες να σιροπιαστούν αργά αργά. Προαιρετικά γαρνίρουμε με καρύδι ή αμύγδαλο τριμμένο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ένα μυστικό, που κάνει την διαφορά για να πετύχετε τα πιο τραγανά και ζουμερά μελομακάρονα, είναι ότι η συγκεκριμένη δόση είναι για ένα ταψί του φούρνου μελομακάρονα (22-24 κομμάτια) και το σιρόπι είναι ακριβώς για αυτό το ταψί. Αν για παράδειγμα διπλασιάσουμε την δόση πρέπει να προσέξουμε να ισομοιράσουμε το σιρόπι στα ταψιά, τα ταψιά να είναι το ίδιο μέγεθος και να έχουν ακριβώς τον ίδιο αριθμό σε μελομακάρονα μέσα, αλλιώς άλλα θα σιροπιαστούν παραπάνω και άλλα λιγότερο.
Το μακάβριο παρελθόν του μελομακάρονου…!
Δεν υπάρχει κάποιος που να μη στάζει μέλι όταν μιλάει για μελομακάρονα. Η ετυμολογία της λέξης -μέλι και μακαρόνι- είναι ελληνική, με το μακαρόνι να κατάγεται από τη λέξη “μακαρωνία” που ήταν νεκρώσιμο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου πρόσφεραν τη “μακαρία”, αλλιώς μια πίτα στην οποία με την πάροδο των χρόνων προστέθηκε μέλι και γι’ αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο. Κι αν αναρωτιέστε γιατί καθιερώθηκε ως χριστουγεννιάτικο γλυκό, η απάντηση βρίσκεται στο μέλι, που θεωρείται ήδη από την αρχαιότητα σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας, ό,τι δηλαδή επιθυμούμε να μας φέρει και κάθε νέο έτος. (ΠΗΓΗ)
Γεμίστε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με εορταστικά γλυκά όπως τάρτα μπακλαβά και light Χριστουγεννιάτικο cheesecake.
@PanDora
4 Απαντήσεις
Anti gia sporeleo valoume ladi???
μπορούμε 🙂
Αντί για σπορέλαιο βάλουμε λάδι πειράζει
Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε!