Οι γιορτές έρχονται και τα γιορτινά τραπέζια έχουν την τιμητική τους. Κάθε χρόνο ψάχνουμε συνταγές για να πρωτοτυπήσουμε και για να μην έχουμε αυτό που λέμε “κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια”. Σε αυτό το εορταστικό post Έλληνες Food Bloggers θα σας προτείνουν διάφορα πιάτα για το γιορτινό τραπέζι. Στη κουζίνα μου ψήθηκε αποκλειστικά για εσάς ένας ιδιαίτερος, γρήγορος, εύκολος και πεντανόστιμος μπακλαβάς που όλοι θα λατρέψετε. Η τάρτα μπακλαβά, λοιπόν, αποτελείται από ένα τραγανό ζυμάρι που στο κέντρο του έχει όλο το άρωμα και την γεύση του πολυαγαπημένου μας κλασικού μπακλαβά.
Υλικά Για Την Ζύμη:
250gr αλεύρι
1 κρόκο
25gr άχνη
125gr βούτυρο παγωμένο
4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
Υλικά Για Την Γέμιση:
1 ποτήρι καρύδια
1 ποτήρι αμύγδαλα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 κουταλιές της σούπας τρίμμα φρυγανιάς
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
115gr λιωμένο βούτυρο
Υλικά για το σιρόπι:
1,5 ποτήρι ζάχαρη
1,5 ποτήρι νερό
1 ξύλο κανέλας
4-5 γαρύφαλλα
2 κουταλιές της σούπας μέλι
Εκτέλεση:
Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι ώστε να κρυώνει και να σιροπιάσουμε ζεστή την τάρτα μας με κρύο σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το μέλι το οποίο το βάζουμε στο τέλος, σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά (μετράμε τον χρόνο μετά που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι).
Για να φτιάξουμε την ζύμη βάζουμε στο μίξερ με το παγωμένο βούτυρο σε κομματάκια μαζί με το αλεύρι και χτυπάμε καλά ώστε να δημιουργηθούν τρίμματα. Έπειτα ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε μια λεία ζύμη. Την βάζουμε σε μεμβράνη στην κατάψυξη για 20 λεπτά. Όταν την βγάλουμε την ανοίγουμε πάνω σε λαδόκολλα στο σχήμα της ταρτιέρας μας.Προσοχή! Κρατάμε λίγο ζυμάρι για τον στολισμό της τάρτα μας. Ανοίγουμε σε πάχος 1 εκατοστό και τρυπάμε καλά με το πιρούνι. Βάζουμε βάρος πάνω από την τάρτα μας και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Για την γέμιση βάζουμε στο multi όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και τα ψιλοκόβουμε. Όταν βγάλουμε την βάση της τάρτας από το φούρνο αφαιρούμε το βάρος από πάνω της και βάζουμε το μείγμα της γέμισης. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και στολίζουμε την τάρτα μας από πάνω με την ζύμη που έχουμε κρατήσει. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
Αφού ροδίσει καλά η ζύμη από πάνω βγάζουμε την τάρτα μπακλαβά από τον φούρνο και την σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε λίγες ώρες να απορροφήσει το σιρόπι και σερβίρουμε.
Μια συνταγή που θα λατρέψετε! Πολύ εύκολη, γρήγορη και σαφώς ξεχωριστή τάρτα μπακλαβά που θα κλέψει τις εντυπώσεις. Το τέλειο επιδόρπιο για τα γιορτινά σας τραπέζια. Ας δούμε τώρα, λοιπόν, και τις προτάσεις των άλλων blogger.
Η Εβίνα από το Cook and Feel φουρνίζει Χριστουγεννιάτικα μπισκότα.
Η Ευγενία από το Eat Yourself Greek μας σερβίρει κολοκυθόσουπα.
Η Έλενα από το Elena’s cooking φτιάχνει καραμελωμένα λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον.
Ο Άρης από το neanikon ετοιμάζει εορταστικό panettone.
Η Εύη από The Healthy Cook μας γλυκαίνει με ένα Χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο δεντράκι.
Η Νίκη Χρήστου με Το μυαλό στο φαγητό ετοιμάζει μπισκότα με σουσάμι και σταφίδες.
Η Εύα από το Real Family food φουρνίζει αρωματική βασιλόπιτα με ζάχαρη καρύδας, χωρίς γλουτένη, με αμύγδαλα και ανθότυρο.
Η Άρτεμις στη Wonderfoodland ετοιμάζει τηγανίτες με φέτα, μέλι και λεμόνι.
Μπορείτε να δείτε και τις άλλες ομαδικές μας συνταγές με γιαούρτι, φράουλα, βερίκοκο και κολοκύθα. Και να σας ευχηθώ καλές γιορτές με υγεία σε όλους.
@PanDora
5 Απαντήσεις
Πολύ όμορφη τάρτα και σίγουρα γευστικότατη! Καλές γιορτές<3
Καλές γιορτές με υγεία και πολλές γευστικές δημιουργίες!
Τι ωραία ιδέα να μεταφέρεις τα αρώματα του μπακλαβά σε μία τάρτα! Και τα αστεράκια υπέροχα 🙂
Εύχομαι τα πιο όμορφα Χριστούγεννα!!!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Καλά Χριστούγεννα με υγεία και πολλές δημιουργίες!
Super φαίνεται Δώρα, λατρεύω την διακόσμηση με τα αστεράκια!!