Με ακατέργαστα διαμάντια μου έμοιαζαν οι κόκκοι μαστίχας, την ώρα που χοροπηδούσαν αμέριμνα και παιχνιδιάρικα στα τοιχώματα του μπρούτζινου γουδιού, λουσμένοι στο πρωινό φως του παραθυριού της γιαγιάς μου. Τους παρατηρούσα αποσβολωμένη με το σαγόνι ακουμπισμένο στο πάνω μέρος των παιδικών μου χεριών που ακουμπούσαν το ζεστό από τον ήλιο ξύλο του τραπεζιού. Ήξερα το τέλος τους! Θα γινόντουσαν σκόνη με ρυθμικά χτυπήματα! Η γιαγιά μου αργότερα, μου αποκάλυψε ότι η σκόνη ήταν μαγική. Βγαλμένη από δάκρυα που κυλούσαν στους κορμούς λυπημένων δέντρων που έζησαν αρκετά για να απορροφήσουν καταστροφές, ανεκπλήρωτους έρωτες, χαμούς αγαπημένων προσώπων, πολέμους, κατακτητές και απωθημένα. Και στον τόπο μου, η μαστίχα δε νιώθει μοναξιά, έχει στο πλάι της τα αρώματα εσπεριδοειδών, που μαζί τους μεθάνε κάθε ταξιδιώτη και κάθε επισκέπτη. Κι έτσι, έμαθα να μαγειρεύω και να οσφραίνομαι, να συνδέω αρώματα με γεύσεις, γεύσεις και αρώματα με αναμνήσεις. Στο Βασιλεώνοικο, σε ένα βιολογικό αγρόκτημα, αυτό που παλιά ήταν αμυγδαλεώνας της οικογένειας Φετοκάκη παχιά, σαρκώδη φύλλα, προσφέρουν τον χυμό τους και παντρεύονται με την μαστίχα και το χυμό λεμονιού δίνοντας ένα “μαγικό φίλτρο”. Ήρθε η ώρα να σας διηγηθώ, πως το έκρυψα στις συνταγές μου και να κάνουμε μαζί μια βόλτα στο βιολογικό αγρόκτημα αλόης στο Βασιλεώνοικο της Χίου.
Το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί είναι του Δημήτρη Αντωνόγλου (Δείτε περισσότερα ΕΔΩ)
Τι είναι η αλόη;
Η αλόη μπορεί να μοιάζει αρκετά με κάκτο, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και συγγενεύει με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπαράγγι. Είναι φυτό ποώδες, με χοντρά, χυμώδη φύλλα και από το κέντρο της βγαίνουν λουλούδια συνήθως κιτρινοκόκκινα. Η ονομασία της, που πιθανότατα προέρχεται από την αραβική λέξη alloeh, σημαίνει «πικρή και γυαλιστερή ουσία». (ΠΗΓΗ)
Συγκομιδή.
Η συγκομιδή των φύλλων γίνεται νωρίς το πρωί την ίδια μέρα με την παραγωγή. Ξύπνησα 5 το πρωί και έφτασα στο κτήμα. Το μάζεμα το φύλλων είχε αρχίσει ήδη αλλά το να ξυπνήσω νωρίτερα μου ήταν αδύνατον. Από το φυτό κόβονται τα μεγάλα εξωτερικά φύλλα όπου μπαίνουν σε ψάθινα καλάθια και μεταφέρονται έξω από τον χώρο παραγωγής.
Καθάρισμα-Πλύσιμο.
Αφού μεταφερθούν τα φύλλα από το χωράφι στο εργαστήρι, καθαρίζονται εξωτερικά και πλένονται πολύ καλά. Στην συνέχεια μεταφέρονται με τελάρα στο εσωτερικό του εργαστηριού οπού αφαιρείται το εξωτερικό περίβλημα των φύλλων και η αλοϊνη. Ο Μιχάλης μου έκανε “μάθημα”, με μεγάλη υπομονή θα έλεγα, πως γίνεται το σωστό καθάρισμα αλλά δεν σας κρύβω ότι είναι αρκετά δύσκολο. Σαν ψάρι γλιστρούσε η αλόη στα χέρια μου και την έχανα.
Χυμοποίηση-Εμφιάλωση-Παστερίωση.
Τα καθαρά κομμάτια αλόης μπαίνουν σε blender, όπου χυμοποιούνται και στη συνέχεια ανακατεύονται με συμπυκνωμένο χυμό λεμονιού και μαστιχέλαιο κατά την ομογενοποίηση. Σούρουπο πια σφραγίστηκε και το τελευταίο μπουκάλι στο εργαστήρι, σε μικρή κλίμακα, χειρωνακτικά και με αγάπη. Μετά την εμφιάλωση ακολουθεί η παστερίωση με τον παραδοσιακό τρόπο και ο χυμός μπαίνει στο ψυγείο όπου διατηρείται για 2 μήνες.
Κατανάλωση-Ιδιότητες.
Προτείνεται να καταναλώνονται 50ml κάθε πρωί με άδειο στομάχι. Η αλόη αποκαλείται και ως το «φυτό της αθανασίας» και τη θεωρούν ελιξίριο μακροζωίας. Είναι από τα φυτά που χρησιμοποιήθηκαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, όχι μόνο από διαφορετικούς πολιτισμούς, αλλά και σε διαφορετικές εποχές.
Σύμφωνα με μύθους, υπήρξε το μυστικό ομορφιάς της Κλεοπάτρας και της Νεφερτίτης. Ωστόσο, μόλις το 1930 άρχισαν να μελετώνται επιστημονικά, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι ιδιότητες του φυτού και η δυνατότητα χρήσης του στη δυτική ιατρική. Σήμερα, διεξάγονται όλο και περισσότερες έρευνες για τη θεραπευτική της δράση και σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.
Η αλόη χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε διάφορους ερεθισμούς του δέρματος, καθώς απορροφάται γρηγορότερα από το νερό και έτσι συμβάλει στην ταχύτερη επούλωση του δέρματος. Επιπλέον, η αλόη κρατά το δέρμα απαλό και χρησιμοποιείται για την περιποίηση του σώματος και των μαλλιών, καθώς ενυδατώνει, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη φυσική τους άμυνα. Θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής, επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος και καταπολεμά τη φαγούρα, τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις, ενώ μπορεί να περιορίσει ακόμα και την ψωρίαση. Όμως, η δράση της δεν είναι μόνο εξωτερική, αλλά και εσωτερική. Φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να περιορίζει τους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος. Επίσης, τονώνει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό, γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με AIDS και καρκίνο. (ΠΗΓΗ)
Natuevo.
H Natuevo ξεκίνησε το 2012, όταν στον παλιό αμυγδαλεώνα του βιολογικού αγροκτήματος Φετοκάκη, φυτεύτηκαν φυτά aloe vera Berbadensis Miller. Τα πρώτα φυτά άνθησαν το 2014. Τότε άρχισαν και οι δοκιμές ανάπτυξης της συνταγής του χυμού. Η συνταγή του φυσικού χυμού aloe vera δημιουργήθηκε στην προσπάθεια να βρεθεί ο πιο άμεσος και φυσικός τρόπος για να πίνεται η γέλη της αλόης και να απολαμβάνονται όλες οι θεραπευτικές ουσίες αυτού του ιδιαίτερου φυτού. Στο χυμό αλόης προστέθηκε χυμός λεμονιού το οποίο λειτουργεί σαν φυσικό συντηρητικό και το μαστιχέλαιο για να θυμίζει τον τόπο καταγωγής του προϊόντος δίνοντάς του άρωμα Χίου.
Συνταγή για σπιτική λεμονάδα με aloe vera:
3 λεμόνια
60gr φρέσκο ginger
10 φύλλα φρέσκο δυόσμο
150gr μέλι
200ml χυμό aloe vera με μαστίχα και λεμόνι
1lt νερό
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα λεμόνια στην κατάψυξη. Αφού παγώσουν καλά, τα βγάζουμε, τα κόβουμε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο multi και τα πολτοποιούμε. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον πολτό από τα λεμόνια, το τριμμένο ginger, τα ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου, το μέλι, τον χυμό αλόης και το νερό. Με ένα σύρμα αναμειγνύουμε καλά το μείγμα μας ώστε να λιώσει το μέλι. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 3 ώρες. Στη συνέχεια σουρώνουμε και σερβίρουμε αμέσως ή διατηρούμε τον χυμό στο ψυγείο σε μπουκάλια για 5 μέρες.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Μιχάλη Φετοκάκη για την φιλοξενία του στο κτήμα και τον Δημήτρη για το φωτογραφικό υλικό. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και μια τεράστια ευκαιρία να δω τον ήλιο να ανατέλλει. Θυμήθηκα την αξία του να σηκώνεσαι παρέα με τον ήλιο, περιτριγυρισμένη με χρώματα, ήχους και αρώματα.
Εκτός από την βόλτα στο βιολογικό αγρόκτημα αλόης στο Βασιλεώνοικο της Χίου, δείτε και το πως κάναμε φρέσκο χωριάτικο ψωμί στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο της Βολισσού στη Βόρεια Χίο.
@PanDora
2 Απαντήσεις
Θελουμε και τη φρουτοσαλάτα με αλόη
θα έρθει και αυτή 😉