Μια διάσημη κατηγορία φαγητού ανά τον κόσμο είναι το street food, δηλαδή γρήγορο φαγητό που τρώγεται κυρίως στο “πόδι”. Τα τελευταία χρόνια αυτή η νέα τάση συνδέει το φαγητό με διάφορες χώρες. Η Ισπανία με τα tapas, η Τουρκία με το döner και kebab, η Ιταλία με την pizza, το Μεξικό με την tortilla και η Ελλάδα με το σουβλάκι και τον γύρο. Έλληνες και επισκέπτες δηλώνουν λάτρεις αυτού του φαγητού και το greek souvlaki έχει γίνει διάσημο ανά την Υφήλιο. Street food μπορούμε να απολαύσουμε και στο σπίτι είτε με παραγγελία φέρνοντας το φαγητό στην πόρτα μας είτε φτιάχνοντάς το με τα χεράκια μας. Για την δεύτερη περίπτωση σας ετοίμασα συνταγή για το πως θα γίνει ο σπιτικός γύρος κοτόπουλο εξίσου νόστιμος και τραγανός με τον έτοιμο. Και μια έξτρα συμβουλή με την σημερινή συνταγή… Απολαύστε τον με μια δροσερή μπύρα ΑΛΦΑ Weiss, ταιριάζει απίστευτα!
Το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί είναι από την Margarita Sirimi.
Υλικά για σπιτικό γύρο κοτόπουλο:
500gr στήθος κοτόπουλο
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα μπούκοβο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
1 λεμόνι σε φέτες
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
80ml ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
πίτες για σουβλάκι (σερβίρισμα)
ντομάτα (σερβίρισμα)
κρεμμύδι (σερβίρισμα)
mousse γιαουρτιού (σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
Βάζουμε το κοτόπουλο στη κατάψυξη. Αφού παγώσει με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε στην μαρινάδα που έχουμε φτιάξει με το λάδι, τα μπαχαρικά και το λεμόνι. Αφήνουμε να μαριναριστεί για 20-30 λεπτά. Έπειτα στραγγίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και τα τσιγαρίζουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι. Μόλις ροδίσει το αποσύρουμε από την φωτιά και σερβίρουμε με ντομάτα, κρεμμύδι (αν θέλουμε), mousse γιαουρτιού που μπορείτε βρείτε την συνταγή ΕΔΩ, πατάτες τηγανιτές και πιτούλες. Έτσι, ο σπιτικός γύρος κοτόπουλο είναι έτοιμος να τον απολαύσετε μαζί με μια δροσερή μπύρα ΑΛΦΑ Weiss!
Γιατί με μπύρα ΑΛΦΑ Weiss?
Η ΑΛΦΑ Weiss είναι μια ελληνική, αφιλτράριστη και φυσικά θολή σταρένια μπύρα που συνδυάζει την αγαπημένη γεύση της μπύρας ΑΛΦΑ με τα αρώματα και την φρουτώδη αίσθηση, της κατηγορίας Weiss. Χαρακτηρίζεται από φρουτώδη γεύση, έντονα αρωματικό χαρακτήρα, ήπια πικράδα και γεμάτο σώμα, ενώ διαθέτει λευκό χρώμα, πλούσιο αφρό με διάρκεια και ιδιαίτερη επίγευση μαγιάς. Περιέχει 5% αλκοόλ. Η γεύση της ταιριάζει ιδανικά με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αλλά και ποικιλίες θαλασσινών. Για όλους αυτούς τους λόγους αγαπώ να την συνδυάζω με το φαγητό μου και μπορείτε να δείτε τους αγαπημένους μου συνδυασμούς ΕΔΩ.
Και για όσους απορούν γιατί το κουτάκι φτιάχτηκε ανάποδα σας έχω την απάντηση. Οι περισσότεροι από εμάς τοποθετούμε τις συσκευασίες στο ψυγείο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να διαβάζουμε σωστά τα γράμματα που αναγράφονται. Άρα τοποθετώντας το κουτάκι με τον συνηθισμένο τρόπο, το καπάκι βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευασίας. Έτσι, αναγκαζόμαστε να το περιστρέψουμε. Αυτή η αναστροφή είναι αρκετή για να ενεργοποιηθεί η μαγιά που βρίσκεται στο κάτω μέρος της ΑΛΦΑ Weiss και να δώσει μοναδική γεύση στη μπύρα μας!
Ιστορική αναδρομή του street food! (ΠΗΓΗ)
Ο ορισμός του street food σύμφωνα με τη Wikipedia είναι ‘’έτοιμο προς κατανάλωση φαγητό ή ποτό, που πωλείται στο δρόμο ή σε κάποιο άλλο δημόσιο μέρος, όπως υπαίθρια αγορά ή πανηγύρι, από έναν πωλητή που βρίσκεται σε θάλαμο, καροτσάκι ή φορτηγό.’’
Και δεν είναι καθόλου περίεργο ότι υπάρχουν αναφορές για μικρά τηγανιτά ψαράκια που πωλούνται στο δρόμο στην αρχαία Ελλάδα. Όπως ίδιες αναφορές υπάρχουν και για τους υπόλοιπους γνωστούς αρχαίους πολιτισμούς, κάθε ένας με τα δικά του χαρακτηριστικά. Κατά την διάρκεια των χρόνων, το φθηνό street food, αποτελούσε την μοναδική πηγή διατροφής φτωχών πληθυσμών, σε πόλεις που οι άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα να μένουν σε χώρο με κουζίνα ή να τρώνε σε εστιατόρια.
Το street food λοιπόν υπήρχε πάντα, ακολουθούσε την ιστορία της διατροφής μας και είχε και τα δικά του ανεβοκατεβάσματα σε δημοτικότητα. Από φαγητό των φτωχών και κοινωνικά απομονωμένων, στη γαστρονομική ελίτ του σήμερα, όπου μεγάλα ονόματα από τις επαγγελματικές κουζίνες ασχολούνται μαζί του και τεχνολόγοι τροφίμων ετοιμάζουν το επόμενο υβριδικό food craze.