Search
Close this search box.

Πένες με αμανίτες

Άλλος ένας θησαυρός της Χιακής γης είναι τα άγρια μανιτάρια που φύονται σε διάφορα μέρη του νησιού. Τα βρώσιμα είναι κυρίως οι αμανίτες (Lactarius Salmanicolor) και τα καλογεράκια (Morchella Elata). Τώρα είναι εποχή για αμανίτες. Έτσι μετα τις βροχές οι Χιώτες “παίρνουν” τα βουνά προς αναζήτησή τους. Βρίσκονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού σε πευκοδάση καλά κρυμμένοι κάτω απο πευκοβελόνες. Είναι από τους ωραιότερους μεζέδες που μπορεί να δοκιμάσει κανείς ερχόμενος στο νησί. Μαγειρεύονται κυρίως τηγανιτοί ή ψητοί ή κρασάτοι. Φέτος, είπα να δοκιμάσω μια διαφορετική εκδοχή τους. Έτσι προέκυψε και η παρακάτω συνταγή για πένες με αμανίτες.

amanites-pasta-mushroom
Υλικά για πένες με αμανίτες:
  • 100γρ βούτυρο
  • 30ml ελαιόλαδο
  • 500γρ αμανίτες ή πλευρώτους
  • 1 κλωναράκι θυμάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 100ml λευκό κρασί
  • Λίγο μαϊντανό
  • Απατοπίπερο
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 350γρ πένες
  • παρμεζάνα
amanites-mushroom-chios-
Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς ώστε να αρωματιστεί το λάδι. Τα αφαιρούμε και ρίχνουμε τους αμανίτες αφού τους έχουμε καθαρίσει και πλήνει καλά.  Αφού τσιγαριστούν τους σβήνουμε με κρασί. Περιμένουμε 5 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοολ ενώ σιγοβράζει το φαγητό μας. 

Εν τω μεταξυ βράζουμε τις πένες σε νερό που έχουμε ρίξει μέσα έναν κυβό λαχανικών. Κρατάμε μια κούπα από τον ζωμό που έχουν βράσει τα μακαρόνια και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με τους αμανίτες. Αφήνουμε την σάλτσα να δέσει και ρίχνουμε τις πένες. Σερβίρουμε με μαϊντανό, θυμάρι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και παρμεζάνα. 

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την συλλογή αμανιτών:

Κατά την συλλογή τους πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί υπάρχουν πολλά δηλητηριώδη μανιτάρια που μοιάζουν με αμανίτες. Επίσης, να έχουμε οικολογική συνείδηση συλλέγοντάς τους σε ψάθινο καλάθι ώστε να πέφτουν τα σποράκια τους καθ’όλη την διάρκεια που βρισκόμαστε στο βουνό. Με αυτό το τρόπο προστατεύουμε το είδος αλλά και τον αμανίτη καθώς δεν θα μουχλιάσει όπως αν τον είχαμε σε πλαστική σακούλα ή κουβά.

Αν σας αρέσουν και εσάς τα μανιτάρια όπως σε μένα εκτός από τις πένες με αμανίτες δείτε την συνταγή μου για μανιταρόσουπα και burger λαχανικών χωρίς ψωμί.

amanites-agria_manitaria-manitaria-chios-pasta-makaronia_me_manitaria

@PanDora

Tags

Share

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MONTH'S POST

Products we love

Popular Posts