Χειμώνας… Η καλύτερη εποχή για σούπες! “Να φάμε μια σουπίτσα να ζεσταθούν τα σωθηκά μας” θυμάμαι να λέει η θεία μου. Λάτρης της σούπας η θεία πάντα την συνόδευε με παξιμάδι. Έτσι, έμαθα και εγώ, και τις σούπες μας πάντα τις συνοδεύω με φρυγανισμένο ψωμί αλειμμένο με βούτυρο και φρέσκα μυρωδικά. Η σημερινή συνταγή είναι από τις αγαπημένες μου τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες γιατί είναι ζεστή και πικάντικη. Όταν μπουν τα μανιτάρια στην κατσαρόλα για την πικάντικη μανιταρόσουπα στο φούρνο ξεροψήνεται το ψωμάκι που θα την συνοδεύσει. Για να δούμε πως…
Υλικά για την σούπα:
700gr διάφορα μανιτάρια
80ml ελαιόλαδο
50gr φρέσκο βούτυρο γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο καυτερό
1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο γλυκό
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαιντανό
1 σκελίδα σκόρδο
10 κάστανα ψημένα στο grill
60ml λευκό κρασί
250ml αριάνι
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
Αλατοπίπερο
Υλικά για το φρυγανισμένο ψωμί:
1 γαλλική μπαγκέτα
1 κουταλιά της σούπας πέστο βασιλικού
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Σκόνη σκόρδου
Μπούκοβο γλυκό-καυτερό
Θυμάρι
Μαιντανό
Αλατοπίπερο
6 φέτες προσούτο
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια, τα κάστανα και το σκόρδο. Αφού τα τσιγαρίσουμε καλά ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά και την ζάχαρη και ανακατεύουμε να καραμελώσουν. Σβήνουμε με λευκό κρασί και χαμηλώνουμε την φωτιά. Έπειτα προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφού δούμε ότι τα μανιτάρια έχουν μαλακώσει παίρνουμε μια κουτάλα και βάζουμε μια κουταλιά από την σούπα σε ένα μπολ. Εκεί ρίχνουμε σιγά σιγά και ανακατεύοντας συνεχώς το αριάνι. Επιστρέφουμε το μείγμα πίσω στη κατσαρόλα προσθέτοντας το βούτυρο και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά. Τέλος, με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε την σούπα μας δίνοντάς της βελούδινη υφή.
Για να φτιάξουμε τα συνοδευτικά ψωμάκια κόβουμε την μπαγκέτα στα 3 και κάθε κομμάτι το κόβουμε στη μέση. Βάζουμε σε κάθε ψωμάκι λίγο πέστο βασιλικού, το ραντίζουμε με λάδι και τα μυρωδικά (σύμφωνα με την αρεσκεία μας). Το ψήνουμε για 10-15 λεπτά στο αέρα στους 180 βαθμούς. Σερβίρουμε την πικάντικη μανιταρόσουπα ζεστή και από πάνω η δίπλα το ψωμάκι με μια φετούλα προσούτο.
Η πικάντικη μανιταρόσουπα είναι για τους λάτρεις του “καυτερού” φαγητού. Αν δεν την θέλετε πολύ πικάντικη μπορείτε να μειώσετε ή και να παραλείψετε το μπούκοβο. Ένα νόστιμο πιάτο που μπορεί να γίνει ένα ωραίο βραδινό το χειμώνα ή ορεκτικό σε ένα τραπέζι και συνδυάζεται ιδανικά με το κάστανο και το πέστο βασιλικού που βρίσκεται στο ψωμάκι. Δοκιμάστε την και πείτε μου τις εντυπώσεις σας!
@PanDora