Ακόμη ζέστη! Οι υψηλές θερμοκρασίες κρατούν ακόμη το καλοκαίρι στην καρδία μας, όμως η φύση, με τα χρώματα και τα αρώματά της, μας θυμίζει ότι έχουμε ήδη μπει στο Φθινόπωρο. Γυρνώντας από το απογευματινό μου μπάνιο στη θάλασσα, έκατσα στην γεμάτη πεσμένα φύλλα αυλή του μικρού σπιτιού της γιαγιάς μου, που αν και μικρό είναι γεμάτο αναμνήσεις! Βιαστικά έκοψα ένα τσαμπί σταφύλι από την κληματαριά που αγκαλιάζει την πέργολα της αυλής και μας χαρίζει την δροσιά της τους καλοκαιρινούς μήνες. Σβήνοντας την δίψα μου από τον γεμάτο χυμούς καρπό, θυμήθηκα τον μούστο που έχω στο ψυγείο από το χθεσινό πάτημα τον σταφυλιών στον αμπελώνα του κυρ Θεοδόση στα Μεστά. Τι καλύτερο από ένα πιάτο σπιτική μουσταλευριά?
Θυμήθηκα την μουσταλευριά της μαγείρισσας του σπιτιού. Με ταχιά βήματα μπήκα στο σπίτι, άνοιξα το συρτάρι του σερβάν και έψαξα να βρω το βιβλίο συνταγών της γιαγιάς. Παραμερίζοντας διάφορα χαρτιά, το βρήκα στο βάθος του συρταριού καλά κρυμμένο. Με κίτρινα φύλλα από την πάροδο των χρόνων, αλλά εμένα το κιτρίνισμά τους μου θυμίζει θησαυρό, γιατί θησαυρός και κειμήλιο είναι για μένα αυτό το τεφτέρι. Σκονισμένο και με τσακισμένες σελίδες ανοίγοντας κανείς καταλαβαίνει ο,τι κάποτε ήταν το δεξί χέρι της μαγείρισσας. Πολυδουλεμένο, με συνταγές που έχουν εκτελεστεί ξανά και ξανά, μου εγγυάται την επιτυχία κάθε φορά που το συμβουλεύομαι. Ας φτιάξουμε, λοιπόν, την μουσταλευριά των παιδικών μας χρόνων, αυτή που έψηναν οι γιαγιάδες μας και μύριζε όλο το σπίτι μούστο και μπαχαρικά.
Υλικά:
6 κούπες μούστο
1 κούπα αλεύρι
1 κλωνάρι βασιλικό
1 φύλλο δάφνη
5 κόκκος μπαχάρι
3 μοσχοκάρφια
Καβουρδισμένο σουσάμι (γαρνίρισμα)
Καρύδια ή αμύγδαλα χοντροκομμένα (γαρνίρισμα)
Κανέλα (γαρνίρισμα)
Εκτέλεση:
Παραδοσιακά καθαρίζουμε τον μούστο πριν την χρήση του αν τον πάρουμε αμέσως από το πατητήρι, το γνωστό “κόψιμο” του μούστου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τον μούστο με μια κουταλιά της σούπας ασπρόχωμα ή σκόνη πέτρας από λατομείο (μπουχός) ή στάχτη ανά 1 λίτρο μούστου. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με τα μπαχάρια, τα μοσχοκάρφια και την δάφνη ανακατεύοντας με ένα κλωνάρι βασιλικού μέχρι να βράσει. Όταν αρχίσει να φουσκώνει αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τους αφρούς. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες να κατασταλάξει το χώμα. Σουρώνουμε τον μούστο και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες. Έπειτα περνάμε τον μούστο από τούλι ή ύφασμα και είναι έτοιμος για χρήση. Αν ο καθαρισμός του σας φαίνεται μεγάλη διαδικασία, στο εμπόριο κυκλοφορεί καθαρός μούστος έτοιμος να μπει στην κατσαρόλα σας.
Για την μουσταλευριά βάζουμε τον μούστο σε μια κατσαρόλα μαζί με το κοσκινισμένο αλεύρι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να δέσει σαν κρέμα. Σερβίρουμε σε μπολάκια και γαρνίρουμε με καβουρδισμένο σουσάμι, καρύδια ή αμύδγαλα και κανέλα. Διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη για να μην ξεραθεί.
Ιστορία μουσταλευριάς.
Η μουσταλευριά είναι παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα που έχει ως κύριο συστατικό του τον μούστο. Οι ρίζες της ανάγονται στα αρχαία χρόνια όπου ήταν γνωστή ως οινούτα, ονομασία που διατηρήθηκε και κατά τη βυζαντινή περίοδο μαζί με άλλα ονόματα όπως μουστόπιτα και πάστελλος. Είναι ευρύτατα διαδεδομένη κατά την εποχή του τρύγου, το φθινόπωρο, οπότε παράγεται ο μούστος αλλά και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Από τη μουσταλευριά παρασκευάζονται τα κιοφτέρια, δηλαδή ξερά κομμάτια μουσταλευριάς μαστιχωτά σαν λουκούμια.(ΠΗΓΗ)
Πραγματικά στη γεύση ήταν ίδια με της γιαγιάς. Πριν χρησιμοποιήσω τον μούστο των ”έκοψα”. Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα αλλά άξιζε τον κόπο για να φτιαχτεί η μουσταλευριά των παιδικών μας χρόνων. Ευχαριστώ τον κυρ Θεοδόση για τον μούστο και για όλη την βόλτα στον αμπελώνα του. Στο επόμενο post θα τρυγίσουμε, θα πατήσουμε τα σταφύλια και θα φτιάξουμε τον δικό μας μούστο και κρασί. Σε αναμονή για τις λεπτομέρειες εκείνου του περιπάτου!