Χειμώνας, ο ιδανικός καιρός για σούπα. Αέρας, βροχή, κρύο έξω και στη φωτιά κολοκυθόσουπα να βράζει. H κουζίνα γεμίζει αρώματα και εγώ με την κουβέρτα μου περιμένω στον καναπέ να ολοκληρωθεί το βραδινό μου γεύμα. Το μυστικό σε αυτή την σούπα είναι το τυράκι που προσθέτουμε λίγο πριν την κάνουμε βελουτέ. Της προσδίδει μια πικάντικη γεύση που ταιριάζει φανταστικά με το τραγανό bacon που έχει από πάνω όταν την σερβίρουμε. Τέλεια χειμωνιάτικη συνταγή για κολοκυθόσουπα με κουρκουμά και blue cheese.
Υλικά:
2 καρότα σε κομμάτια
1 κιλό κολοκύθα σε κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
6 λωρίδες bacon σε κομμάτια
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
5 κόκκους μπαχάρι
1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά
150gr blue cheese
1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών
Αλατοπίπερο
1/2 κούπα αριάνι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το bacon μέχρι να γίνουν τα κομματάκια τραγανά. Τα αποσύρουμε από την κατσαρόλα και στο λάδι που έχει βγάλει τσιγαρίζουμε το καρότο και το κρεμμύδι. αφού χρυσίσουν ρίχνουμε και την κολοκύθα και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς. Έπειτα προσθέτουμε το ζωμό, το αλατοπίπερο και το φύλλο δάφνης. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Έπειτα αποσύρουμε το φύλλο δάφνης και τους κόκκους μπαχάρι και προσθέτουμε τον κουρκουμά, το τριμμένο blue cheese και το αριάνι. Αφού πάρουν μια βράση τα χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει η κολοκυθόσουπα με κουρκουμά και blue cheese βελούδινη. Σερβίρουμε με λίγο τριμμένο blue cheese και κομματάκια τραγανό bacon
Η διατροφική αξία της κολοκύθας. (πηγή)
Η κίτρινη κολοκύθα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική σύγχρονη κουζίνα όπως τα κολοκυθάκια, είναι όμως ένα λαχανικό γευστικό και άκρως θρεπτικό που δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας.
Τα θρεπτικά της συστατικά:
• Το έντονο χρώμα της προδίδει την υψηλή της περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α.
• Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, C.
• Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.
• Μας δείνει επίσης χαλκό, ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το άμυλο.
Πώς ωφελεί την υγεία μας:
• Το β-καροτένιο, το πιο πλούσιο σε περιεκτικότητα συστατικό της κίτρινης κολοκύθας, διαθέτει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων εμποδίζοντας την οξείδωση της χοληστερίνης στο σώμα. Επίσης, λόγω της δράσης του κατά των ελευθέρων ριζών, μειώνει τον κίνδυνο διάφορων μορφών καρκίνου και κυρίως του καρκίνου του εντέρου και του πνεύμονα.
• Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στην κίτρινη κολοκύθα βοηθούν στην αποβολή μέρους της χοληστερίνης από τον οργανισμό, αλλά και στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου.
• Η κατανάλωση κολοκύθας είναι ιδιαιτέρα ευεργετική για όσους υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα, γιατί μειώνει την οξύτητα των υγρών του στομάχου.
Σας αρέσει να μαγειρεύετε με κολοκύθα? Τότε δείτε την συνταγή για ψητό ταμπουρά με σάλτσα τυριών και για πιροσκί με κίτρινη κολοκύθα και κοπανιστή Τήνου.