Όλοι μας έχουμε συνδέσει πρόσωπα με φαγητό, μυρωδιές και γεύση. Αυτή η συνταγή μου θυμίζει Χριστούγεννα στο σπίτι της θείας Αιμηλίας όπου αυτά τα μικρά, στρογγυλά ψωμάκια με την τυρένια γέμιση, σερβιρισμένα στην μακρόστενη ασημένια πιατέλα, δίπλα στη γαλοπούλα, φλέρταραν με τα μάτια όλων των καλεσμένων. Μόλις γινόταν η πρόποση, λοιπόν, όλα τα χεράκια μικρών και μεγάλων “βομβάρδιζαν” την πιατέλα και δεν έμενε ούτε ψίχουλο. Στην αρχή, σαν παιδί δεν ήξερα τι ακριβώς έτρωγα, ήμουν όμως σίγουρη ότι μου άρεσαν πολύ και ότι δεν τα έτρωγα συχνά. Αργότερα, μεγαλώνοντας, ρώτησα τι είναι αυτά τα ψωμάκια και η θεία μου είπε ότι είναι πιροσκί με κίτρινη κολοκύθα και κοπανιστή Τήνου! Όχι ότι κατάλαβα και τότε το τι είναι ακριβώς, αλλά τουλάχιστον ήξερα πως να τα ζητήσω για να τα φτιάχνει πιο συχνά.
Υλικά για την ζύμη πιροσκί:
150gr φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή (προαιρετικά)
2 αυγά
2 κρόκους
8gr ξηρή μαγιά
110ml εβαπορέ γάλα χλιαρό
480gr αλεύρι για τσουρέκι
Υλικά για την γέμιση:
400gr τριμμένη κολοκύθα στον ατμό από τον Αγρόκηπο Χαλβατζή
200gr φέτα τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού κοπανιστή Τήνου
2 αυγά
1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Για την ζύμη χρειάζεται λίγο υπομονή αλλά το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει! Χτυπάμε το βούτυρο με τα αυγά, τους κρόκους και την ζάχαρη για 8 λεπτά στο mixer με το γάντζο του ψωμιού. Έπειτα ρίχνουμε το γάλα όπου έχουμε διαλύσει την μαγιά, την πάπρικα και το αλεύρι (σε 3 δόσεις) και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Όταν η ζύμη γίνει λεία, την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όταν διπλασιάσει τον όγκο της, την βάζουμε στο ψυγείο καλυμμένη με μεμβράνη να ξεκουραστεί για 12 ώρες. Αφού την βγάλουμε από το ψυγείο την χωρίζουμε σε 22 ίσα μέρη και ανοίγουμε φυλλαράκια ζύμης. Τα γεμίζουμε με την γέμιση που έχουμε φτιάξει αναμιγνύοντας όλα τα υλικά. Μπορείτε να δώσετε στα πιροσκί διάφορα σχήματα και να τα κλείσετε όπως θέλετε εσείς (μπαλίτσες, μισοφέγγαρα, πουγκάκια).
Εγώ τους δίνω το σχήμα κολοκύθας. Αφού βάλω στο κέντρο της φύλλου ζύμης, μια κουταλιά γέμισης, το κλείνω σε μπαλάκι διπλώνοντας την ζύμη από κάτω. Όταν ετοιμάσω όλα τα μπαλάκια, βάζω στο κέντρο ένα κόκκο πιπεριού και με ένα σπάγκο τυλίγω το μπαλάκι δημιουργώντας τις εγκοπές της κίτρινης κολοκύθας. Αλείφουμε με κρόκο αυγού (προαιρετικά) και αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. Αφού διπλασιάσουν τον όγκο τους, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο κόβουμε τον σπάγκο που τα είχαμε τυλίξει. Τα πιροσκί με κίτρινη κολοκύθα και κοπανιστή Τήνου είναι έτοιμα να κλέψουν τις εντυπώσεις!
Τι είναι το πιροσκί;
Το πιροσκί είναι ένα είδος ρώσικου αρτοπαρασκευάσματος που την συνταγή έφεραν στην Ελλάδα οι Πόντιοι. Το ζυμάρι είναι βουτυρένιο, σαν αφράτο κουρού, και η γέμιση μπορεί να είναι με κιμά, τυριά ή λαχανικά. Το παραδοσιακό Ρώσικο πιροσκί είναι γεμιστό με πουρέ πατάτας και κρεμμύδι ή με καλά καβουρδισμένο κιμά με μπαχαρικά. Τελευταία, συναντάμε και την γλυκιά εκδοχή του γεμισμένο με φρούτα, μαρμελάδα ή σοκολάτα και σερβίρεται πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη.
Λίγα λόγια για τα λαχανικά του Αγρόκηπου Χαλβατζή:
Η εταιρεία Μακεδονική σε συνέχεια της πολυετής προσπάθειάς της να εφοδιάζουμε το καθημερινό τραπέζι με καινοτόμα & ποιοτικά προϊόντα έρχεται να προσθέσει μια νέα σειρά προϊόντων “Αγρόκηπος Χαλβατζή”. Τα λαχανικά που προσφέρει χαίρουν της ιδιαίτερης φροντίδας τους καθώς η παραγωγική διαδικασία που ακολουθεί είναι καθετοποιημένη, από τον αγρό & το σπόρο μέχρι το τελικό προϊόν στο ράφι του super market. Ο συνδυασμός μιας έμπειρης ομάδας αγροτών της περιοχής οι οποίοι δουλεύουν κάτω από αυστηρές οδηγίες ειδικευμένου προσωπικού έχουν σαν αποτέλεσμα η σπορά, η καλλιέργεια, η συγκομιδή και η παραγωγή του τελικού προϊόντος να γίνονται κάτω από τον αυστηρότερο έλεγχο και επιστημονική παρακολούθηση. Η καλλιεργητική διαδικασία πιστοποιείται με το ”ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ” GLOBAL G.A.P που εγγυάται ότι τα λαχανικά είναι ελεύθερα από υπολείμματα φυτοφαρμάκων & άλλες βλαβερές ουσίες & η εταιρία εφαρμόζει σύστημα διασφάλισης της ποιότητας κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000:2005.Με σεβασμό στη φύση και γνώμονα την άριστη ποιότητα τα λαχανικά συλλέγονται και επεξεργάζονται πάντα και μόνο στην εποχή τους γιατί έτσι εξασφαλίζονται για προϊόντα ”Αγρόκηπος Χαλβατζή” όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν μοναδικά.
Η κίτρινη κολοκύθα είναι ένα αγαπημένο μου λαχανικό. Στη Χίο την ονομάζουμε ταμπουρά και φτιάχνουμε γλυκιές και αλμυρές πίτες. Δείτε την συνταγή για ψητό ταμπουρά με σάλτσα τυριού ΕΔΩ!
@PanDora