Και ποιος δεν τρελαίνεται για αυτό το παρασκεύασμα σοκολάτας που λέγεται πραλίνα φουντουκιού? Προσωπικά δηλώνω λάτρης της! Η κρέπα με πραλίνα φουντουκιού ήταν το γλυκό μου τα Σαββατόβραδα στα χρόνια της εφηβείας. Στηριζόμενη σε αυτό, έφτιαξα μια τούρτα κρέπας με σοκολάτα και φράουλες που είναι της εποχής.
Υλικά για την τούρτα κρέπας με σοκολάτα και φράουλες:
3 κούπες γάλα
3 κούπες αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 αυγά
Πραλίνα φουντουκιού για γέμιση
Φράουλες για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Με ένα σύρμα ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τις κρέπες εκτός από την πραλίνα φουντουκιού και από τις φράουλες. Τηγανίζουμε το μείγμα σε αντικολλητικό λαδωμένο τηγάνι. Αφού ετοιμάσουμε όλες τις κρέπες, τις αφήνουμε να κρυώσουν και ξεκινάμε να στήνουμε το γλυκό. Για να ετοιμάσουμε την τούρτα κρέπας με σοκολάτα και φράουλες βάζουμε σε μια πιατέλα εναλλάξ κρέπα πραλίνα φουντουκιού μέχρι να μας τελειώσουν οι κρέπες. Τέλος γαρνίρουμε με φρέσκες φράουλες.
Η ιστορία της κρέπας!
Η Γαλλία θεωρείται η χώρα δημιουργίας της. Υπάρχουν φημολογίες ότι η κρέπα μπορεί να προέρχεται και από την ρωμαϊκή εποχή όμως εμείς θα εστιάσουμε στις Γαλλικές της ρίζες. Η “γαλλική” ιστορία της κρέπας υποστηρίζει ότι η δούκισσα Άννα της Βρετάνης κάποτε χάθηκε στο δάσος. Την βρήκαν κάποιοι καλικάντζαροι και για να την περιποιηθούν, άναψαν φωτιά και της ετοίμασαν κρέπες από φαγόπυρο (μαύρο σιτάρι που μετέφεραν οι σταυροφόροι από την Ανατολή). Η δούκισσα λάτρεψε τις κρέπες και όταν επέστρεψε στο παλάτι της ζήτησε από τον μάγειρα να τις φτιάξει. Ο μάγειρας της πέτυχε και από τότε η συνταγή αυτή έχει καθιερωθεί και καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες στην χώρα. Οι κρέπες στην Βρετάνη ήταν το παραδοσιακό γλυκό στην γιορτή της Υπαπαντής και τις έφτιαχναν σε κάθε σπίτι. Για γούρι κρατούσαν ένα νόμισμα στο χέρι και καθώς γύριζαν την κρέπα στον αέρα και έκαναν μια ευχή. Αν η κρέπα προσγειώνονταν στο τηγάνι η ευχή θα γινόταν πραγματικότητα. Η λέξη κρέπα, είναι γαλλικής προελεύσεως, και απορρέει από την Λατινική “crispa” που σημαίνει “κατσαρή”. (ΠΗΓΗ)