Και όμως είναι αλήθεια και είναι εφικτό! Φτιάξαμε μια τούρτα με mousse ταχίνι χωρίς ζάχαρη και γαλακτοκομικά και άμα θέλετε και χωρίς αυγά! Πραγματικά όταν την έφτιαξα δεν πίστευα πόσο νόστιμη και αφράτη ήταν. Χωρίς βούτυρο η mousse είχε γίνει βελούδινη και απίστευτα ελαφριά. Τα παντεσπάνια όσο πρέπει γλυκά και τόσο αφράτα που το μαχαίρι όταν κόψαμε την τούρτα χανόταν! Δοκιμάστε την και είμαι σίγουρη ότι θα είναι η πιο ελαφριά και υγιεινή εκδοχή τούρτας που έχετε δοκιμάσει ποτέ!
Υλικά:
1 κούπα γάλα καρύδας ή αμυγδάλου
1 κούπα νιφάδες βρώμη
2 αυγά ή 1 μεγάλη μπανάνα λιωμένη
1 κουταλιά της σούπας μηλόξιδο
100gr χουρμάδες χωρίς πυρήνα (μουλιασμένους αποβραδίς στο γάλα καρύδας ή αμυγδάλου)
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1/2 κούπα σπορέλαιο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 1/3 κούπα αλεύρι απ
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Υλικά για την mousse ταχίνι:
500gr φυτική σαντιγί (ένα πράσινο κουτάκι με ένα παγωτό απέξω)
4 κουταλιές της σούπας ταχίνι
3 κουταλιές της σούπας μέλι
Εκτέλεση:
Για το παντεσπάνι αφού μουλιάσουμε στο γάλα καρύδας τις χουρμάδες αποβραδίς τις σουρώνουμε και τις βάζουμε στο multi να γίνουν πουρές. Στο γάλα μουλιάζουμε τώρα την βρώμη και την αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε την βρώμη με το γάλα, τον πουρέ χουρμάδας, τα αυγά (ή την λιωμένη μπανάνα), το μέλι, το σπορέλαιο τα μπαχαρικά και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Στο μηλόξιδο διαλύουμε την σόδα και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το baking powder. Ψήνουμε σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 16εκ στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45′. Αφού βγει και κρυώσει χωρίζουμε το παντεσπάνι στα δυο οριζόντια με οδοντικό νήμα ή μαχαίρι.
Για την mousse ταχίνι χτυπάμε στο mixer σε δυνατή ταχύτητα την φυτική κρέμα μέχρι να σφίξει. Αφού σφίξει, προσθέτουμε το ταχίνι και το μέλι και χτυπάμε για λίγο ακόμη. (Προσοχή όχι πολύ χτύπημα γιατί θα κόψει).
Για την τούρτα βάζουμε την mousse ανάμεσα στα παντεσπάνια και γύρω από αυτά και γαρνίρουμε με καρύδα ή χαλβά ή παστέλι ή και με όλα μαζί! Έτσι, η τούρτα με mousse ταχίνι χωρίς ζάχαρη και γαλακτοκομικά είναι έτοιμη! Την διατηρούμε σκεπασμένη στο ψυγείο για 3-4 μέρες.
Η τούρτα αυτή είναι μια απόδειξη ότι αν κάνουμε μια προσεγμένη υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να στερούμαστε τίποτα. ‘Οσο και να προσέχουμε την σιλουέτας μας, τα γλυκά και την ζάχαρη δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε τελείως, οπότε πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να τα αντικαθιστούμε με πιο υγιεινά. Με αφορμή την τούρτα με mousse ταχίνι χωρίς ζάχαρη και γαλακτοκομικά δείτε και το άρθρο πως να μειώσετε την ζάχαρη στην καθημερινότητά σας.
@PanDora
2 Απαντήσεις
Η εορταζουσα επιβεβαιωνει οτι η τουρτα ήταν One of a kind!
Σε χιλιοευχαριστουμε οικογενειακως!
Και εγώ ευχαριστώ για το challenge να δημιουργήσω μια τόσο διαφορετική τούρτα 😉 Σας φιλώ!!! <3