Όπως σας είπα όταν ο Θεός του Έρωτα μπαίνει στην κουζίνα κάνει “γλυκά” θαύματα. Τον “τσάκωσα” και στην δική μου και για να επανορθώσει για όλη την ακαταστασία που είχε δημιουργήσει μου εκμυστηρεύτηκε την συνταγή του. Η θεϊκή συνταγή είναι μια παραλλαγή του κλασικού προφιτερόλ. Κρατώντας την κλασική δομή του και με μπόλικη φαντασία δημιούργησε ένα προφιτερόλ με ροζ choux γεμισμένα με κρέμα cheesecake και σάλτσα λευκής σοκολάτας για να επισφραγίσει την τελειότητα της γεύσης. Το ονόμασε “το προφιτερόλ του έρωτα” γιατί το ερωτεύεσαι με την πρώτη κουταλιά. Εσύ πιστεύεις στο έρωτα με την πρώτη κουταλιά? Αν όχι καιρός να δοκιμάσεις αυτή την συνταγή και να αλλάξεις γνώμη.
Υλικά για τα choux:
125ml νερό
125ml γάλα πλήρες
125gr φρέσκο βούτυρο σε θ.δ
125gr αλεύρι ο.χ
4 αυγά σε θ.δ
Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Μια πρέζα αλάτι
Μια πρέζα ζάχαρη
Υλικά για την κρέμα cheesecake:
125gr φρέσκο βούτυρο σε θ.δ
125gr άχνη
250gr τυρί κρέμα σε θ.δ
15gr εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για την σάλτσα λευκής σοκολάτας:
125gr λευκή σοκολάτα
25gr βούτυρο
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε τα choux για το προφιτερόλ του έρωτα βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά τα γάλα, το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και την ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση χρωματίζουμε με το χρώμα ζαχαροπλαστικής το γάλα μας και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να έχει γίνει μια μάζα. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς το μείγμα. Έπειτα προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Το τελικό μείγμα γίνεται ρευστό και γυαλιστερό. Το μεταφέρουμε σε ένα κορνέ και σε μια λαδόκολλα σχηματίζουμε τα σου. Ψήνουμε για 45 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 140 βαθμούς χωρίς να ανοίξουμε καθόλου τον φούρνο. Αφού τα ξεφουρνίσουμε τα αφήνουμε 3 ώρες να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Για την κρέμα χτυπάμε το βούτυρο σε δυνατή ταχύτητα στο mixer για 5 λεπτά ξεκολλώντας ανά 2 λεπτά το μείγμα από τα τοιχώματα με μια μαρίζ. Έπειτα ρίχνουμε την ζάχαρη σε δυο δόσεις, την βανίλια και τέλος το τυρί κρέμα. Χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμη και μεταφέρουμε την κρέμα σε κορνέ.
Για την σάλτσα λευκής σοκολάτας λιώνουμε σε μπεν μαρί την σοκολάτα και το βούτυρο. Για να ολοκληρώσουμε το προφιτερόλ του έρωτα γεμίζουμε τα choux με την κρέμα, στήνουμε το γλυκό σε πιατέλα στηρίζοντας τα σου με κρέμα μεταξύ τους και κλείνουμε με σάλτσα λευκής σοκολάτας. Προαιρετικά γαρνίρουμε με άχνη και φρέσκο δυόσμο.
Όπως θα παρατηρήσατε αυτή είναι η συνταγή των “125”. Σχεδόν όλες οι δοσολογίες σχετίζονται με τον αριθμό 125. Το μυστικό της επιτυχίας για το προφιτερόλ του έρωτα βρίσκεται στα σου για τα οποία πρέπει να προσέξετε:
- Την θερμοκρασία ψησίματος. Δεν πρέπει να ξεπερνά τους 150 βαθμούς γιατί θα καεί το χρώμα.
- Την καλή προθέρμανση του φούρνο. Ο φούρνος θα πρέπει να έχει προθερμανθεί καλά και να μην ανοίξει καθόλου κατά την διάρκεια ψησίματος.
- Την ποσότητα χρώματος στη ζύμη. Χρωματίζουμε το γάλα σύμφωνα με την απόχρωση που θέλουμε να δώσουμε στα σου. Δεν ξεχνάμε όμως ότι με το ψήσιμο το χρώμα θα γίνει πιο σκούρο.
@PanDora