Αγαπημένο γλύκισμα των παιδικών μου χρόνων ήταν το κέικ βανίλιας που έφτιαχνε η μαμά. Ακόμη και σήμερα κάθε φορά που φτιάχνω κέικ με θυμάμαι παιδάκι μαζί με τον αδελφό μου να τρώμε από το μπολ, που είχε χτυπήσει η μαμά το κέικ, την κρέμα του μείγματος. Λαχτάρα μεγάλη ήταν αυτή η κρέμα, που την τρώγαμε με τα δάχτυλα και μετά σίγουρα γεμίζαμε ένα πλυντήριο άπλυτα γιατί όπως καταλαβαίνετε κρέμα δεν είχαμε φάει μόνο εμείς, αλλά και τα ρούχα μας και ο πάγκος και το πάτωμα. Όσες συνταγές και αν έχω δοκιμάσει το κέικ της μαμάς μου παραμένει η αγαπημένη μου γιατί εκτός από την υπέροχη γεύση του με γεμίζει και αναμνήσεις. Αυτή την συνταγή θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας.
Υλικά για το κέικ της μαμάς :
- 250γρ βούτυρο
- 250γρ ζάχαρη
- 250γρ γάλα
- 3 αυγά
- 1 βανιλίνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 400γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση :
Φέρνουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Ξεκινάμε χωρίζοντας τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με το αλάτι σε μαρέγκα και αφήνουμε στην άκρη. Έπειτα χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και μετά προσθέτουμε τους κρόκους. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας το γάλα όπου έχουμε διαλύσει την βανίλια και τέλος ρίχνουμε το αλεύρι. Αφού χτυπήσουμε τα υλικά μας καλά ενσωματώνουμε στο μείγμα την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Βάζουμε την ζύμη του κέικ σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε το κέικ της μαμάς με ζάχαρη άχνη.
Τα μυστικά της επιτυχίας της μαμάς μου!
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Η φόρμα πρέπει να είναι καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη για να γίνει το κέικ μας τραγανό απ’έξω και ζουμερό από μέσα.
- Η μαρέγκα βοηθάει το κέικ μας να αποκτήσει όγκο και να γίνει αφράτο.
- Τοποθετούμε το κέικ ψηλά στο φούρνο ώστε ο αέρας που βγαίνει από αυτόν να μην έρχεται σε επαφή με την πάνω επιφάνεια του κέικ γιατί το εμποδίζει να φουσκώσει.
- Αφού το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί πριν το ξεφορμάρουμε.
- Το πασπαλίζουμε με άχνη αφού κρυώσει καλά γιατί η άχνη θα λιώσει αν το κέικ είναι ζεστό.
- Το διατηρούμε 5 μέρες εκτός ψυγείου.
Και το μεγαλύτερο μυστικό σας το κράτησα για το τέλος! Φτιάξτε αυτό το κέικ με αγάπη και μοιραστείτε το με αγαπημένα άτομα, δώστε το στα παιδιά σας στο σχολείο, απολαύστε το μαζί με μια κούπα ζεστό καφέ στο πρωινό σας, κεράστε το σε φίλους ή πάρτε ένα κομμάτι μαζί σας στη δουλειά!