Ως χώρα περιτριγυρισμένη από απέραντο γαλάζιο ξέρουμε να εκτιμάμε, να μαγειρεύουμε και να αγαπάμε τους θαλασσινούς μεζέδες. Αν εξαιρέσουμε τα ψάρια, η θάλασσα μας προσφέρει απλόχερα τα υπόλοιπα καλούδια της, που είναι μια τεράστια ποικιλία θαλασσινών. Καλοκαίρι και τα ταβερνάκια πλάι στο κύμα έχουν την τιμητική τους. Περπατάς δίπλα στην θάλασσα και τα πνευμόνια σου να γεμίζουν από την μυρωδιά των ψητών θαλασσομεζέδων. Τι καλύτερο, λοιπόν, να καθίσεις στην ακροθαλασσιά με την παρέα σου να “τσιμπήσετε” και να πιείτε ένα ουζάκι. Όμως, σήμερα η συνταγή μας για σουβλάκια καλαμαριού είναι αφιερωμένη σε εσάς που δεν βρίσκεστε σε νησί και θέλετε να φέρετε το νησί στην κουζίνα σας. Γιατί, ως γνωστόν αν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνά, τότε ποίος πάει στον Μωάμεθ; Σήμερα, λοιπόν θα φτιάξετε ένα τέλειο ουζομεζέ με τα χεράκια σας.
Το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί είναι του Δημήτρη Αντωνόγλου. (Δείτε περισσότερα ΕΔΩ)
Υλικά:
500gr καλαμάρι σε ροδέλες
20 ντοματάκια
100gr βούτυρο
Αλατοπίπερο
Ρίγανη, θυμάρι, άνιθο, μαϊντανό
2 σφηνάκια Ούζο Ψυχής (Βρείτε το στα Kaloudia)
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 λεμόνι
Καλαμάκια για σουβλάκι
Εκτέλεση:
Ξεπαγώνουμε και πλένουμε καλά τις ροδέλες καλαμαριού αφαιρώντας την μεμβράνη που βρίσκεται γύρω τους. Αφού στραγγίξουν καλά μέσα σε σουρωτήρι περνάμε εναλλάξ σε καλαμάκι μια ροδέλα καλαμάρι και μισό ντοματάκι. Σε κάθε καλαμάκι βάζουμε 3-4 ροδέλες. Σε ένα τηγάνι με ραβδώσεις (grill) βάζουμε το βούτυρο να κάψει καλά. Προσθέτουμε τα σουβλάκια και τα ψήνουμε για 7 λεπτά από κάθε πλευρά αφού τα αλατοπιπερώσουμε και ρίξουμε τα μυρωδικά. Σβήνουμε με ούζο, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και τα σερβίρουμε. Σουρώνουμε το βούτυρο με τα μυρωδικά και το ούζο που έχουν μείνει στο τηγάνι, προσθέτουμε την μουστάρδα και το λεμόνι και τα χτυπάμε σε ένα shaker. Ρίχνουμε την σάλτσα βουτύρου πάνω από τα ψημένα σουβλάκια καλαμαριού.
Η ιδιαίτερη πινελιά στο πιάτο αυτό είναι το άρωμα ούζο. Ως γνωστόν όλα τα θαλασσινά συνοδεύονται υπέροχα με ουζάκι. Όντας από την Χίο είπα να τιμήσω το τοπικό μας ούζο Ψυχής “ρεμπίκο” από την Ποτοποιία Κ Ψυχής & Υιοί ΟΕ. Πήρε το όνομά του από τον χάλκινο αποστακτήρα, όπως αυτός ονομάζεται στη Χιώτικη διάλεκτο, το άρωμά του από τον γλυκάνισο και την διακόσμησή του από την τεχνοτροπία των “ξυστών”.
Η ποτοποιία Ψυχής εκτός από ούζο παράγει και λικέρ μαστίχας που είναι προϊόν απόσταξης αυθεντικής μαστίχας Χίου. Μπορείτε να προμηθευτείτε τα προϊόντα της ποτοποιίας Ψυχής μέσα από τα Kaloudia ή από το επίσημο site.
@PanDora
2 Απαντήσεις
Πόσο ωραίες οι φωτογραφίες και τι ωραία ιδέα!!!!!!!πολύ μου άρεσε το σουβλάκι καλαμαριού!
Περιμένω εντυπώσεις όταν το φτιάξεις 🙂