Είναι γεγονός ότι η τοπική μας κουζίνα έχει Ανατολίτικες επιρροές. Τα 400 χρόνια της Τουρκικής κυριαρχίας στο νησί, δεν άφησαν αναλλοίωτη ούτε την μαγειρική μας παράδοση αλλά ούτε και την γλώσσα. Η εκτεταμένη χρήση μπαχαρικών, για παράδειγμα, στις συνταγές μας είναι μια από τις ανατολίτικες πινελιές στη μαγειρική μας παλέτα. Μια από τις παραδοσιακές σμυρναίικες συνταγές είναι και η σημερινή, με πολλά αρώματα και μπαχαρικά. Φουρνίζουμε, λοιπόν, σμυρναίικο μοσχαράκι με μπαχαρικά σε πουγκί και γεμίζει η κουζίνα μας από τα αρώματα της κανέλας, του μπαχαριού, του γαρύφαλλου και της δάφνης.
Υλικά για 4 πουγκιά:
500gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Mr.Grand
80gr μαργαρίνη
2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μασούτης…από τον τόπο μας
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό
Υλικά για το κρέας:
750gr κρέας μοσχαρίσiο, σε κύβους των 3εκ περίπου
5 κουταλιές της σούπας κόκκινο κρασί
3 κουταλίες τριμμένη ντομάτα, mr.Grand
10 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μασούτης…από τον τόπο μας
1 κρεμμύδι στον τρίφτη
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
8 μοσχοκάρφια, 2 σε κάθε πουγκί
12 μπαχάρια, 3 σε κάθε πουγκί
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού
4 σκελίδες σκόρδο, μια σε κάθε πουγκί
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
Αλατοπίπερο
4 φύλλα δάφνης, ένα σε κάθε πουγκί
4 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο, ένα σε κάθε πουγκί
80gr βούτυρο λιωμένο, για άλειμμα
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε το ζυμάρι, βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και στο κέντρο του ανοίγουμε μια λακούβα. Ρίχνουμε εκεί όλα τα υλικά και ζυμώνουμε σιγά σιγά με το χλιαρό νεράκι. Όταν γίνει η ζύμη μας λεία την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το κρέας. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το βούτυρο. Κάνουμε καλό μασάζ στο κρέας για 10 λεπτά περίπου ώστε να αναδυθούν όλα τα αρώματα των μπαχαρικών. Αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένο για 20 λεπτά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια και ανοίγουμε 4 φύλλα ρίχνοντας στον πάγκο εργασίας σιμιγδάλι ψιλό. Το σιμιγδάλι θα βοηθήσει το ευκολότερο άνοιγμα των φύλλων και θα τα κρατήσει τραγανά μετά το ψήσιμο. Στο κέντρο κάθε φύλλου τοποθετούμε ίσες μερίδες από το κρέας βάζοντας και ένα κουταλάκι βούτυρο. Κλείνουμε ερμητικά κάθε πουγκί κάνοντας πιέτες (όπως στη φώτο). Προσέχουμε να κλείσουμε καλά τα πουγκιά μας ώστε να διατηρούν τους ατμούς και την θερμοκρασία στο εσωτερικό τους και να ψηθεί το κρέας. Αλείφουμε τα πουγκιά μας με βούτυρο και τα βάζουμε σε αντικολλητική γάστρα ή για μεγαλύτερη ασφάλεια στρώνουμε λαδόκολλα. Κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 220 βαθμούς στον αέρα. Ανοίγουμε την γάστρα ρίχνουμε 2-3 κούπες νερό ανάλογα το μέγεθος και ψήνουμε για 40 λεπτά ακόμη. Σερβίρουμε το σμυρναίικο μοσχαράκι με μπαχαρικά σε πουγκιά πάνω σε πατάτες τηγανιτές.
Άρωμα μνήμης θα πλημμυρίσει την κουζίνα σας. Κυριακάτικο τραπέζι στο σπίτι της γιαγιάς θα σας θυμίσει η γεύση του. Τραγανό ζυμάρι, ζουμερό μοσχαράκι και τραγανές πατάτες θα σας κάνουν να μην θέλετε να τελειώσετε το φαγητό σας. Ψήστε το Κυριακή… Καλή απόλαυση!
Το σμυρναίικο μοσχαράκι με μπαχαρικά σε πουγκί ψήθηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού BHMAgourmet με χορηγό τα σούπερ μάρκετ μασούτης. Μπορείτε και εσείς να λάβετε μέρος στην ψηφοφορία πατώντας ΕΔΩ, επιλέγοντας το PanDora’s Kitchen στη λίστα, γράφοντας το e-mail σας και πατώντας done. Τόσο απλό! Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό στο άρθρο μας για τα Βραβεία ΒΗΜΑgourmet 2016.