Search
Close this search box.

Σεπτέμβρης ο τρυγιτής

Έφτασε και ο Σεπτέμβρης! Μα πόσο όμορφος μήνας και αυτός? Με κάλμα θάλασσες, ήσυχες παραλίες, όμορφα χρώματα ηλιοβασιλέματος, άπνοιες, χαλάρωση από τους ξέφρενους ρυθμούς του Αυγούστου, αλλά κυρίως με τον τρύγο του… Εξού και Σεπτέμβρης ο τρυγιτής.

Σήμερα το ξυπνητήρι χτύπησε λίγο νωρίτερα από τις άλλες μέρες. Θα ήταν δεν θα ήταν 6:00 όταν σηκώθηκα να πιω το τσάι μου και να ξεκινήσω την ημέρα. Ημέρα τρύγου η σημερινή… μεγάλη μέρα… μέρα γιορτής. Πήρα φωτογραφική μηχανή και το λινό μου πουκάμισο, έχουν την δροσούλα τους βλέπεις πια τα Σεπτεμβριανά πρωινά, και ξεκίνησα για το κτήμα. Όταν μπήκα στο αμάξι ο ήλιος ξεπρόβαλε δειλά  στον ορίζοντα και χαίδευε με τα χρώματά του τις βουνοκορφές που απλώνονταν μπροστά του!

Μετά από λίγο ήμουν στον αμπελώνα. Κόσμος μαζεμένος, ψάθινα καλαθάκια για το μάζεμα των σταφυλιών παραταγμένα και στην άκρη ένα τραπέζι στρωμένο όπου μας περίμεναν χειροποιήτοι τηγανίτες. Ξαφνικά το πρωινό ξύπνημα απέκτησε μεγαλύτερο νόημα.

Δροσιά μέσα στην φυλλωσιά του αμπελώνα. Οι κουντούρες και τα φύλλα ήταν γεμάτα δροσοσταλίδες από την πρωινή υγρασία. Προσεχτικά μαζεύτηκαν τα σταφύλια, μεταφέρθηκαν σε καφάσια και από κει πήραν τον δρόμο τους για το πατητήρι.

Η στιγμή που η σοδειά θα μετατραπεί σε μούστο που έπειτα θα γίνει κρασί είχε φτάσει. Αναβρασμός και ενθουσιασμός από τους παρευρισκόμενους την ώρα που ο πρώτος μούστος έτρεξε από το πατητήρι. Ο μούστος ουσιαστικά είναι ο χυμός των σταφυλιών που συλλέγεται σε βαρέλια ώστε να ζυμωθεί για να παραχθεί το κρασί. Για την παραγωγή κόκκινου κρασιού ο μούστος παραμένει σε επαφή με τις φλούδες για  2-3 μέρες ώστε να αποκτήσει γεύση, άρωμα, χρώμα και πρόσθετες τανίνες. Από την άλλη, για να παραχθεί για το λευκό κρασί τα στερεά αποσύρονται αμέσως από τον μούστο.

Τέλος, ο μούστος θα παραμείνει μέσα στα βαρέλια για να “ζυμωθεί”. Παραδοσιακά οι οινοπαραγωγοί δοκίμαζαν τα κρασιά τους του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) ή του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή (3 Νοεμβρίου). Για την παραγωγή ξηρού οίνου η ζύμωση συνεχίζεται μέχρι ότου όλα τα σάκχαρα μετατραπούν σε αλκοόλη. Για την δημιουργία γλυκού κρασιού οι παραγωγοί σταματούν την διαδικασία της ζύμωσης προτού μετατραπεί όλη η ζάχαρη σε αλκοόλη.

Ο Στάφυλος, ο Οινέας και το κρασί!

Κατά την μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και της Αριάδνης, και βοσκός του βασιλιά Οινέα. Ο Στάφυλος παρατήρησε ότι όταν έβοσκε τις κατσίκες του, κάποια από αυτές τρώγοντας τον καρπό των αμπελιών «τρελαινόταν»! Ο Στάφυλος μάζεψε μερικά σταφύλια και τα πήγε στον βασιλιά του. Ο Οινέας παρασκεύασε τότε ένα χυμό τον οποίο ονόμασε “οίνο”, ενώ στον καρπό έδωσε το όνομα του βοσκού του (σταφύλι) προς τιμήν του. (ΠΗΓΗ)

Eυχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία και για την ξενάγηση στο κτήμα του τον κύριο Μιχάλη Μαντάλακα! Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία! Αυτός ήταν ο δικός μας Σεπτέμβρης ο τρυγιτής και του χρόνου!

@PanDora

Tags

Share

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MONTH'S POST

Products we love

Popular Posts