pandoras-kitchen-blog-greece-raspberry-sorbet

Υλικά:
500gr raspberry κατεψυγμένα
5 σταγόνες χυμό λεμονιού
6 κουταλιές της σούπας μέλι
1/3 κούπας παγωμένο νερό
200gr κουβετρούρα

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα κατεψυγμένα σμέουρα στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. Μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την σοκολάτα και χτυπάμε λίγο ακόμη μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Βάζουμε το raspberry sorbet σε φορμάκια για παγωτό ξυλακι (εγώ χρησιμοποιώ τα mini chic silikomart). Αφήνουμε να παγώσουν για 10-15 ώρες και ξεφορμάρουμε. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και βουτάμε τα παγωμένα ξυλάκια. Τα ξαναβάζουμε κατάψυξη και τα διατηρούμε εκεί περίπου για μια εβδομάδα.

pandoras-kitchen-blog-greece-sorbet-raspberry

Τα σμέουρα ή αλλιώς raspberries ή φραμπουάζ είναι οι μικρού μεγέθους καρποί του φυτού Rubus ideaus, της οικογένειας των ροδοειδών. Υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη σμέουρων τα οποία κατηγοριοποιούνται σε 3 βασικές ομάδες: τα κόκκινα, τα μαύρα και τα μωβ. Τα πλέον γνωστά και περισσότερο δημοφιλή είναι τα κόκκινα σμέουρα. Η γεύση τους είναι ιδιαίτερη και δυνατή, αφήνοντας μία γλυκόξινη αίσθηση (για αυτό το λόγο το raspberry sorbet συνδυάζεται τέλεια με σοκολάτα) ενώ έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία. Λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας, τα σμέουρα φέρεται να έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

pandoras-kitchen-blog-greece-sorbet-chocolate-raspberry

Αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη
Η ποικιλία φυτοχημικών ουσιών που περιέχεται στα σμέουρα θεωρείται αξιοσημείωτη αφού παρόμοια ποικιλομορφία συναντάται σε πολύ λίγα φρούτα. Γι’ αυτό και θεωρείται να έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το ελλαγικό οξύ που βρίσκεται άφθονο στα σμέουρα, είναι από τις ουσίες που έχει αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα, φέρεται να αναστέλλει τη δράση ενζύμων που προάγουν τις φλεγμονές και να βοηθά, τουλάχιστον σε μελέτες που έχουν γίνει σε ποντίκια, στη μείωση του πεπτικού έλκους και άλλων φλεγμονών του πεπτικού.

Αντικαρκινικές ιδιότητες
Η παρουσία έντονου οξειδωτικού στρες σε συνδυασμό με την παρουσία χρόνιων φλεγμονών σε έναν οργανισμό μπορεί να αποτελέσει υψηλό ρίσκο για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στους ανθρώπινους ιστούς. Όντας πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, τα σμέουρα μπορούν να ελαττώσουν το ρίσκο αυτό δρώντας τόσο κατά του οξειδωτικού στρες όσο και των φλεγμονών, χρόνιων ή μη.

Σάκχαρο και παχυσαρκία
Τα περισσότερο ενδιαφέροντα νέα πεδία έρευνας για τα σμέουρα αφορούν τη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2. Στην περίπτωση της παχυσαρκίας ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί σε δύο διαφορετικές ενώσεις των σμέουρων, τις κετόνες σμέουρου ή βατόμουρου και του φλαβονοειδούς τιλιροσίνη. Η αδιπονεκτίνη εμπλέκεται στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Σε άτομα παχύσαρκα με διαβήτη τύπου 2 η εν λόγω ορμόνη είναι ανενεργή ή δεν εκκρίνεται σε επαρκείς ποσότητες. Αυτό δυσκολεύει κατά πολύ τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπών στο αίμα. Έτσι, με την ενεργοποίηση της αδιπονεκτίνης από τις κετόνες και την τιλιροσίνη μπορεί να επέλθει ισορροπία στην έκκριση ινσουλίνης και στα επίπεδα σακχάρου και λιπών στο αίμα παχύσαρκων ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Αξίζει λοιπόν να προσθέσει κανείς στη διατροφή του τα σμέουρα τόσο για την καταπληκτική τους γεύση όσο και για τα πολλαπλά οφέλη που επιφέρουν στην υγεία! (Πηγή)

pandoras-kitchen-blog-greece-raspberry-sorbet-chocolate

@PanDora

Tags

Share

YOU MAY ALSO LIKE

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MONTH'S POST

Products we love

Popular Posts