Search
Close this search box.

Πασχαλινό τσουρέκι

Ήρθε πάλι αυτή η εποχή που το σπίτι θα μυρίσει βανίλια και μαχλέπι, που το βούτυρο, το αλεύρι και η ζάχαρη έχουν την τιμητική τους, που η πασχαλιά του κήπου θα γεμίσει μωβ άνθη και που τα χελιδονάκια θα επιστρέψουν στα θερινά τους ανάκτορα στο μπαλκόνι μου. Για ποια εποχή να μιλάμε άραγε? Μα για την Άνοιξη φυσικά και για το Πάσχα της. 

Εδώ και χρόνια φτιάχνω μια συγκεκριμένη συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι και ομολογώ οτι η επιτυχία είναι δεδομένη. Φέτος, δεδομένου του άπλετου χρόνου που έχουμε στο σπίτι δοκίμασα μια συνταγή που είδα σε ένα βίντεο στο youtube (μπορείς να δεις το βίντεο εδώ). Η συνταγή είναι του Δημήτρη Μακρυνιώτη και είναι πραγματικά πολύ επιτυχημένη. Τα τσουρεκάκια βγήκαν αφράτα και γεμάτα ίνες.

Υλικά για το πασχαλινό τσουρέκι:
  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 18 γρ. ξηρή μαγιά (εγώ έβαλα 60γρ νωπή μαγιά)
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 4 μεσαία αυγά
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 75 ml γάλα ή νερό
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 5 γρ. μαστίχα
  • 5 γρ. μαχλέπι
  • 2 γρ. κακουλέ (κάρδαμο)
  • Για την επάλειψη: 1 αυγό και 1 κουταλιά της σούπας νερό
Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα (ή το νερό) ίσα ίσα να γίνει χλιαρό (Προσοχή όχι ζεστό γιατί θα κάψει την μαγιά και δεν θα φουσκώσει). Αμέσως μετά, το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με τη μαγιά, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και 50 γρ. από το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά μέχρι να γίνει ένας χυλός. Αφήνουμε το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά να φουσκώσει. Σε ένα μούλτι χτυπάμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το κάρδαμο και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. Έπειτα, βάζουμε το βούτυρο, τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το μείγμα μυριδικών που έχουμε κάνει σκόνη σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν ένα χλιαρό μείγμα. ΠΡΟΣΟΧΗ να είναι χλιαρό, όχι ζεστό (γύρω στους 35 βαθμούς όχι παραπάνω). Αφού περάσουν τα 15 λεπτά και η μαγιά μας έχει φουσκώσει, ρίχνουμε μέσα στον κάδο το χλιαρό μείγμα από το μπεν μαρί, το αλεύρι και το ξύσμα πορτοκάλι. Ανακατεύουμε με τον γάντζο για 10 λεπτά τουλάχιστον, σε μεσαία ταχύτητα.

Η ξεκούραση…

Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, το βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον 2 με 2 1/2 ώρες σε ζεστό μέρος. Αφού το ζυμάρι φουσκώσει καλά, το ζυμώνουμε ελαφρώς στο μπολ για να κάτσει και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με την πετσέτα για άλλη τόση ώρα. Αφού φουσκώσει για δεύτερη φορά, το βγάζουμε από το μπολ, το κόβουμε σε δύο ίσα κομμάτια – αν θέλουμε μεγάλα τσουρέκια – ή 5 ίσα κομμάτια – αν θέλουμε πιο μικρά τσουρέκια. Κόβουμε κάθε κομμάτι σε 3 ίσα μέρη, τα πλάθουμε σε κορδόνια ίσου πάχους και μήκους και τα κάνουμε πλεξούδες. Έπειτα, τοποθετούμε τις πλεξούδες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα τουλάχιστον για να φουσκώσουν και πάλι, χωρίς όμως να τα σκεπάσουμε αυτή τη φορά. 

Σε ένα μπολάκι βάζουμε το αυγό με το νερό και ανακατεύουμε καλά. Όταν τα τσουρέκια μας φουσκώσουν, τα αλείφουμε με ένα πινέλο πολύ προσεκτικά και πολύ απαλά με το μείγμα του αυγού. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις κατά προτίμηση και τοποθετούμε στον πάτο του ένα ταψάκι με νερό για όσο θα ψήνουμε τα τσουρέκια, ώστε να βοηθήσουν οι υδρατμοί στο ψήσιμο τους. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

Τι συμβολίζει το πασχαλινό τσουρέκι !

Το όνομα «τσουρέκι» προέρχεται από την τουρκική λέξη «corek» και σημαίνει οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά. Οι Αρμένιοι φτιάχνουν ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι που το ονομάζουν «churek». Το όνομα «τσουρέκι» πιθανόν υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Τότε ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή τσουρεκιού σαν ένα γλυκό ψωμί φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά.

Το τσουρέκι ως σημαντικό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης, συνδέεται με τοπικά ήθη και έθιμα. Το Πάσχα αποκτά μια μοναδική σημασία για όλους τους Έλληνες. Συγκεκριμένα, το τσουρέκι συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Το ζύμωμα σε σχήμα πλεξούδας συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. Παραδοσιακά ζυμώνεται το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης. Το τσουρέκι είναι το πιο γνωστό από τα διάφορα πασχαλινά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, ενώ άλλα γνωστά πασχαλινά ψωμιά είναι η «λαμπροκούλουρα» ή το «λαμπρόψωμο». (πηγή)

Αν είσαι και εσύ λάτρης του τσουρεκιού δοκίμασε την συνταγή για παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι με ίνες και το τσουρέκι χωρίς ζάχαρη

@PanDora

Tags

Share

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MONTH'S POST

Products we love

Popular Posts