Στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, που ανήκει στο Δίκτυο μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), είχα την τιμή να βρίσκομαι για ένα τριήμερο εργαστήρι μαγειρικής για μικρούς και μεγάλους. Το ΠΙΟΠ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων: το τακτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, με τίτλο «Το τραγούδι της φύσης», εργαστήρι ζαχαροπλαστικής για τους μικρούς φίλους στο οποίο, με την δική μου καθοδήγηση, τα παιδιά ετοίμασαν μπουκίτσες δημητριακών (energy bites), ημερίδα με θέμα την ποιότητα του ελληνικού μελιού και τη διατροφική και βιολογική αξία των προϊόντων της μέλισσας αλλά και διατροφικό εργαστήρι για ενήλικο κοινό, στο οποίο έγινε επίδειξη της διαδικασίας παρασκευής τονωτικής λεμονάδας χρησιμοποιώντας μέλι και άλλα αγνά υλικά.
Συνταγή για τις μπουκίτσες δημητριακών:
300gr νιφάδες βρώμης
390gr ταχίνι
180gr μέλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Ινδοκάρυδο (για πασπάλισμα)
Τρούφα σοκολάτας (για πασπάλισμα)
Πολύχρωμη τρούφα (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και με το μείγμα σχηματίζουμε μπαλίτσες που τις περνάμε από ινδοκάρυδο ή τρούφα. Διατηρούνται στο ψυγείο έως και 10 μέρες.
Συνταγή για τονωτική λεμονάδα:
1lt νερό
3 λεμόνια κατεψυγμένα
1 λάιμ κατεψυγμένο
5 σπόρια καρδάμωμο
5 φύλλα δυόσμου
70gr ginger
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
1/2 κούπας μέλι
2 σταγόνες μαστιχέλαιο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Στο blender βάζουμε τα παγωμένα λεμόνια αφού τα κόψουμε σε κομμάτια. Τα κάνουμε σαν πουρέ και τα βάζουμε σε ένα μπόλ όπου προσθέτουμε τα σπόρια καρδάμωμου, τον δυόσμο, το ψιλοκομμένο ginger, την ζάχαρη, το μέλι, το μαστιχέλαιο και το νερό. Με ένα σύρμα αναμειγνύουμε καλά ώστε να διαλυθεί το μέλι και η ζάχαρη. Βάζουμε στο ψυγείο αφήνουμε για 6 ώρες και μετά σουρώνουμε το μείγμα. Βάζουμε την λεμονάδα στο ψυγείο και την διατηρούμε έως και 20 μέρες σε μπουκάλι.
Λίγα λόγια για το Μουσείο:
Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό του 1883, το οποίο δωρήθηκε για να γίνει μουσείο μεταξιού από την κόρη του ιδιοκτήτη γιατρού Κωνσταντίνου Κουρτίδη. Το Μουσείο Μετάξης παρουσιάζει αναλυτικά τις φάσεις της σηροτροφίας και της μεταξουργίας. Εστιάζει στο πώς το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού στα τέλη του 19ου και έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Παράλληλα, το Μουσείο Μετάξης οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Ελάτε να υφάνουμε», όπου τα παιδιά διδάσκονται τον κύκλο της σηροτροφίας, τη διαδικασία της ύφανσης και τη βαφή των μεταξωτών.
Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί λειτουργεί με την φροντίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με αυτό στο επίσημο site του.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς για την εμπιστοσύνη του, την τοπική διαχειρίστρια κ. Δήμητρα Δημισκίδου και τους εργαζομένους του Μουσείου κ. Βάσω Καράκη, κ. Βαγγέλη Μπράτσα και κ. Αχιλλέα Αλεξούδη για την βοήθειά τους στο εργαστήρι και για την αξέχαστη φιλοξενία τους, τους δασκάλους, τους συμμετέχοντες στο διατροφικό εργαστήρι και φυσικά τους μικρούς ζαχαροπλάστες που συμμετείχαν στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής.
Δείτε το εργαστήρι στο Μουσείο Μαστίχας Χίου πατώντας ΕΔΩ!
@PanDora