Οι Κυριακές είναι οι μέρες με τις περισσότερες αναμνήσεις. Μέρες γεμάτες αρώματα, μνήμες και γεύσεις. Για τον καθένα μας Κυριακή σημαίνει κάτι το διαφορετικό, όμως για τους περισσότερους σημαίνει μέρα ανάπαυσης και ελεύθερου χρόνου. Για μένα από τα παιδικά μου χρόνια η Κυριακή ήταν μέρα φαγητού. Τρώγαμε σχεδόν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πλούσιο πρωινό στο κρεβάτι βλέποντας παιδικά, οικογενειακό μεσημεριανό γεύμα και αργότερα απογευματινός καφές σε φιλικά σπίτια με πληθώρα γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων. Όμως το καλύτερο μου ήταν όταν επισκεπτόμασταν την γιαγιά στο χωρίο, ένα μικρό χωριουδάκι στη Νότια Χίο. Εκεί τις περισσότερες φορές μας περίμεναν ζεστοί λουκουμάδες με μαστίχα Χίου, με μπόλικο μέλι και κανέλα από πάνω. Μοσχομύριζε ο κόσμος πριν ακόμα φτάσουμε στο σπίτι της γιαγιάς…

λουκουμάδες με μαστίχα χίου-χίος-λουκουμάς-μαστίχα

Υλικά:
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Mr.Grand
1 κούπα φαρίνα, Mr.Grand
2gr μαστίχα Χίου
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 ποτήρι χλιαρό νερό (περίπου)
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

μασούτης-αλευρι-μαστιχα

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολάκι βάζουμε την μαγιά με ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό χλιαρό, 1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι, την διαλύουμε καλά και την βάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένη. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείται η μαγιά και οι λουκουμάδες μας θα γίνουν πιο αφράτοι. Όταν στην επιφάνεια της μαγιάς εμφανιστούν φούσκες, η μαγιά μας είναι έτοιμη προς χρήση.

λουκουμάδες με μαστίχα Χίου-Χίος-Ελλάδα-vimagourmet

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί (και την ενεργοποιημένη μαγιά από το μπολάκι) ρίχνοντας σιγά σιγά το νερό έως ότου πάρουμε ένα παχύρευστο χυλό (όπως στη φωτογραφία). Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος σκεπασμένο και αφού διπλασιάσει τον όγκο του και σχηματίσει φούσκες, με ένα βρεγμένο κουτάλι ρίχνουμε κουταλιές σε καυτό λάδι. Όταν χρυσίσουν βγάζουμε τους λουκουμάδες από το τηγάνι. Σερβίρουμε με μέλι, κανέλα και καρύδια.

λουκουμάς-Ελλάδα-γλυκό

Η ιστορία του λουκουμά:
Ο λουκουμάς δεν είναι καθαρά ελληνικό εύρημα! Σχεδόν κάθε λαός, και όχι μόνον εμείς οι Μεσόγειοι, έχει και ένα παρόμοιο γλύκισμα. Από την Κίνα μέχρι την Αμερική συναντάμε διάφορες μορφές ζυμαριού τηγανισμένο σε λάδι, με μέλι, ζάχαρη, σιρόπι, μαρμελάδες, σοκολάτα, ακόμα και με τυρί. Οι Ισπανοί έχουν τα bunuellos, οι Γάλλοι τα beignets, οι Πορτογάλοι τα sonhos που τα φτιάχνουν με λεμόνι και σιρόπι κανέλας, και οι Ιταλοί το zeppole. Οι τελευταίοι τους τους σερβίρουν στην γιορτή του San Giuseppe, στα τέλη Μαρτίου, με κρέμα πορτοκάλι και βύσσινο. Εμείς μάλλον δανειστήκαμε τον λουκουμά, τουλάχιστον ως ονομασία, από το τουρκικό lokma. Στα τούρκικα lokma σημαίνει μπουκιά και παραδοσιακά στη Τουρκία σερβίρονται στις κηδείες. Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων και γενικώς του χρόνου, και πιθανόν το πρώτο τέτοιου είδους γλυκό να το έφτιαξαν οι Ρωμαίοι, και να του έδωσαν το όνομα “scribita”. (ΠΗΓΗ)

λουκουμάδες με μαστίχα Χίου-Ελλάδα-λουκουμάς-κανέλα-μέλιΟι παραδοσιακοί λουκουμάδες με μαστίχα Χίου ετοιμάστηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού BHMAgourmet με χορηγό τα σούπερ μάρκετ μασούτης. Μπορείτε και εσείς να λάβετε μέρος στην ψηφοφορία πατώντας ΕΔΩ, επιλέγοντας το PanDora’s Kitchen στη λίστα, γράφοντας το e-mail σας και πατώντας done. Τόσο απλό! Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό στο άρθρο μας για τα Βραβεία ΒΗΜΑgourmet 2016.

λουκουμάδες με μαστίχα Χιου-λουκουμάδες-μέλι-κανέλα-vimagourmet-vgfoodblogawards-masoutis

@PanDora

Tags

Share

YOU MAY ALSO LIKE

4 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MONTH'S POST

Products we love

Popular Posts