Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Τι να πει κανείς για αυτό το φαγητό? Οι λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο μου θυμίζουν Κυριακές του χειμώνα στο σπίτι της γιαγιάς. Ένα μεγάλο τραπέζι στρωμένο μπροστά στο τζάκι και στο κέντρο του μια μεγάλη πιατέλα με λαχανοντολμάδες. Δίπλα πάντα υπήρχε μια μικρή κανάτα με την σάλτσα αυγολέμονο και φρέσκο ζυμωτό ψωμί. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα Κυριακάτικο γεύμα?

Υλικά για την γέμιση:
  • 400gr ρύζι καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 4 καρότα τριμμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Λίγο δυόσμο
  • Αλατοπίπερο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Υλικά για τους λαχανοντολμάδες:
  • 1 λάχανο μεγάλο με λεπτά φύλλα
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φρέσκο ζωμό λαχανικών
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 1,5lt νερό
  • Αλατοπίπερο
Υλικά για το αυγολέμονο:
  • 1 αυγό ( εγώ χρησιμοποιώ αυγά ελευθέρας βοσκής Φάρμα Παφυλίδα)
  • 2 κρόκους αυγού
  • Χυμό 2 λεμονιών
  • 1 φλιτζάνι ζωμό από τους λαχανοντολμάδες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας corn flour
  • Αλατοπίπερο
Εκτέλεση:

Τσιγαρίζουμε όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από το ρύζι. Όταν μαλακώσει το κρεμμύδι ρίχνουμε και το ρύζι ανακατεύοντας καλά. Βγάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το λάχανο κόβοντας τον κορμό από το κάτω μέρος. Το ρίχνουμε σε βραστό αλατισμένο νερό και αρχίζουμε να του αφαιρούμε τα φύλλα ένα ένα. Σε κάθε φύλλο αφαιρούμε το χοντρό κεντρικό νεύρο και κρατάμε τα έτοιμα φύλλα στην άκρη.

Όταν τελειώσουμε με όλα τα φύλλα ξεκινάμε το γέμισμα και το τύλιγμα. Στην άκρη κάθε φύλλου βάζουμε μια κουταλιά ρύζι και διπλώνοντας τις άκρες τυλίγουμε σε ντολμά. Στρώνουμε τον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας με τα φύλλα που δεν χρειαζόμαστε και τα νεύρα που αφαιρέσαμε, ώστε να μην κολλήσουν οι λαχανοντολμάδες καθώς τους ψήνουμε. Βάζουμε τα ντολμάδάκια μας στην σειρά, πολύ κοντά το ένα στο άλλο, κάνοντας στρώσεις μέχρι να μας τελειώσουν τα φύλλα. Τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες σφιχτά προσέχοντας να μην βάζουμε πολύ ρύζι μέσα σε κάθε λαχανόφυλλο για να μην “σκάσουν”.  Προσθέτουμε τον ζωμό διαλυμένο στο νερό, το αλατοπίπερο και τον χυμό λεμονιού. Σκεπάζουμε τους λαχανοντολμάδες με ένα πυρίμαχο πιάτο και τοποθετούμε από πάνω του μια πέτρα. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου μια ώρα.

Σε ένα μπόλ χτυπάμε καλά το αυγό και τους κρόκους. Προσθέτουμε το λεμόνι, το αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο και το νισεστέ. Από την κατσαρόλα με τους λαχανοντολμάδες παίρνουμε ένα φλιτζάνι ζωμό και το ρίχνουμε στο μείγμα τον αυγών ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για να μην κόψουν τα αυγά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και βάζοντάς το σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα. Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο.

Το φαγητό που “άνοιγε” και “έκλεινε” σπίτια…!

Το σημερινό μας φαγητό “άνοιγε” και “έκλεινε” σπίτια στο παρελθόν. Πριν το γάμο, η πεθερά επέβλεπε την νύφη να τυλίγει λαχανοντολμάδες. Αν ήθελε να την δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την έβαζε να τυλίξει γιαπράκια, όπως λέμε στη Χίο τα ντολμαδάκια με το αμπελόφυλλο. Αν η νύφη έκανε το λάθος να φτιάξει τους ντολμάδες της γιαλαντζί (yalancı-ψεύτικος στα Τούρκικα), η πεθερά συμπέραινε ότι η νύφη θα έλεγε ψέματα στον άντρα της όπως ξεγέλασε και εκείνη και δεν έβαλε κρέας στους ντολμάδες. Παραδοσιακά είναι Χριστουγεννιάτικος μεζές γιατί ο τρόπος που τυλίγει το λάχανο το ρύζι θυμίζει το φάσκιωμα του Ιησού όταν γεννήθηκε.

@PanDora

Tags

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MONTH'S POST

Products we love

Popular Posts