Αύγουστος…ο απόλυτος καλοκαιρινός μήνας. Οι κήποι και τα μποστάνια σφίζουν από φρούτα και λαχανικά. Σε ένα τέτοιο κήπο, στο Κάμπο της Χίου, βρέθηκα ένα πρωί την ώρα που ο ήλιος ανέτειλε και την προσοχή μου τράβηξαν τα μεγάλα κατακίτρινα άνθη του κολοκυθίου. Τα μάζεψα προσεκτικά και μαζί με την οικοδέσποινα φτιάξαμε μια πεντανόστιμη συνταγή. Γεμίσαμε τα άνθη με τυρί, τα βουτήξαμε σε κουρκούτι και τα τηγανίσαμε. Οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυρί είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές. Αν δεν τον έχετε δοκιμάσει μην χάσετε την ευκαιρία!
Υλίκα:
- 10 κολοκυθοανθοί
- 7 κουταλίες της σούπας αλεύρι
- 200ml μπύρα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 150γρ φέτα
- 80γρ ανθότυρο
- 100γρ γραβιέρα
- λίγο πιπέρι
- λίγο άνηθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο
- λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Πλένουμε τους ανθούς με άφθονο κρύο νερό αφαιρώντας τους στήμονες από το εσωτερικό προσεκτικά ώστε να μην χαλάσουμε το άνθος. Τους τοποθετούμε σε μια πετσέτα να στεγνώσουν και φτιάχνουμε το κουρκούτι και την γέμιση. Σε ένα μπολ βάζουμε την μπύρα, το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατευούμε ώστε να φτιάξουμε έναν αραιό χυλό. Αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ ετοιμάζουμε την γέμιση ανακατεύοντας τα τυριά, το πιπέρι και τον άνιθο. Γεμίζουμε προσεκτικά τους ανθούς με το μίγμα τυριών και τους κλείνουμε σε πουγκί στριφογυρίζοντας το πάνω μέρος τους. Βουτάμε τους γεμιστούς ανθούς στο κουρκούτι και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυρί είναι έτοιμοι να τους απολαύσετε ζεστούς παρέα με το ουζάκι σας.
Αλλιώς κολοκυθοκορφάδες…
Στην Χίο τα άνθη κολοκυθιού τα λέμε και κολοκυθοκορφάδες. Στην τοπική διάλεκτο κορφάδα σημαίνει η κορυφή άρα στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για την κορυφή του κολοκυθιού άρα το άνθος. Σε άλλα μέρη της Ελλάδος λέγοντας κολοκυθοκορφάδες εννοούν το φαγητό που φτιάχνουν με τους τρυφερούς βλαστούς του κολοκυθιού.