Search
Close this search box.

Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Ένα καμάρι για τον τόπο μας θεωρείται το μουσείο μαστίχας, που λειτουργεί από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και εκεί είχαμε την τιμή να παραβρισκόμαστε το περασμένο σαββατοκύριακο σε μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων. Ως PanDora’s Kitchen λάβαμε μέρος σε ζαχαροπλαστικές δραστηριότητες και φεύγοντας διαπιστώσαμε ότι το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής στο μουσείο μαστίχας Χίου ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους.

pandoras-kitchen-blog-greece-εργαστήρι ζαχαροπλαστικής στο μουσείο μαστίχας Χίου

Το πλάνο του εργαστηρίου.

Η συνταγή που εκτέλεσαν οι μικροί ζαχαροπλάστες ήταν Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με μαστίχα (συνταγή). Στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου είχαν κρυφτεί τα υλικά της συνταγής μαζί με ένα κλειδί. Το κλειδί ήταν ένα κομμάτι από παζλ το οποίο αποτελούσε κομμάτι από μια εικόνα όπου αν συναρμολογούνταν σωστά μετά την συλλογή των υλικών με ένα “μαγικό” τρόπο θα άνοιγε την πόρτα του εργαστηρίου όπου βρίσκονταν ο θησαυρός. Ο θησαυρός μας φυσικά ήταν τα δάκρυα μαστίχας, που τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να τα δουν, να τα περιεργαστούν και να μάθουν πληροφορίες σχετικά με αυτό το μοναδικό προϊόν. Έπειτα τα παιδιά παρακολούθησαν την διαδικασία παρασκευής της ζύμης.

pandoras-kitchen-blog-greece-εργαστήρι ζαχαροπλαστικής στο μουσείο μαστίχας Χίου

Επί τω έργω.

Τα παιδιά συγκεντρώθηκαν και χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Οι ονομασίες των ομάδων προέρχονταν από διάφορα είδη σχίνου όπως μαυρόσκινοι, ξανθόσκινοι, μαγγανιρίτες και πηξάρια. Σε κάθε ομάδα δόθηκε ένας χάρτης του μουσείου ο οποίος έδειχνε που είναι κρυμμένο το υλικό που θα έβρισκε κάθε ομάδα. Μαζί με ένα συνοδό, η κάθε ομάδα ξεναγήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου, βρήκε το υλικό της και έχοντας το δικό της κομμάτι από το παζλ, πήγε έξω από την πόρτα του εργαστηρίου. Εκεί συγκεντρώθηκαν όλα τα παιδιά, παρέδωσαν τα κομμάτια τους και αφού τα συναρμολόγησαν σωστά, άνοιξαν την πόρτα του εργαστηρίου. Γεμάτοι ενθουσιασμό, οι μικροί ζαχαροπλάστες, διάβασαν τα υλικά για την εκτέλεση της συνταγής και αφού παρακολούθησαν την παρασκευή της, έλαβαν θέσεις για το δικό τους έργο. Τους μοιράστηκε ζύμη και με διάφορα Χριστουγεννιάτικα κουπ πατ έφτιαξαν μπισκότα σε Χριστουγεννιάτικα σχέδια. Αφού γέμισαν όλα τα ταψιά, τα μπισκότα ψήθηκαν και επέστρεψαν στα χέρια των δημιουργών τους. Ζωγραφίστηκαν με βρώσιμους μαρκαδόρους και αφού ετοιμάστηκαν, στόλισαν τον “Χριστουγεννιάτικο” σχίνο στην είσοδο του μουσείου.

pandoras-kitchen-blog-greece-εργαστήρι ζαχαροπλαστικής στο μουσείο μαστίχας Χίου, museum, mastiha, chios

Το εργαστήρι από τα μάτια των μικρών ζαχαροπλαστών.

Τα παιδιά ήταν γεμάτα ενθουσιασμό. Ξετρελάθηκαν με το κυνήγι θησαυρού καθώς τους κέντρισε την φαντασία και το ενδιαφέρον. Περιπλανήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου και τα ματάκια τους άστραψαν από θαυμασμό. Η χαρά τους όταν βρήκαν το υλικό, τους κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρουν να περάσουν στο επόμενο βήμα ώστε να ξεκλειδώσουν την πόρτα και να δουν ποιος ήταν ο μαγικός κρυμμένος θησαυρός που βρίσκονταν στο χώρο του εργαστηρίου. Πρόθυμα να συμμετέχουν στη διαδικασία παρασκευής της συνταγής, να φτιάξουν τα μπισκότα και να τα ζωγραφίσουν, το κάθε παιδί έδωσε την δική του πινελιά στα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα και έκανε το καθένα από αυτά ξεχωριστό!

pandoras-kitchen-blog-greece-chios-xmas-ginderbread-museum-mastiha

Το εργαστήρι από τα μάτια των μεγάλων.

Στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής στο Μουσείο Μαστίχας Χίου έδωσε στα παιδιά την δυνατότητα να γίνουν “μάρτυρες” στη γνώση. Πραγματικά είναι κάτι μοναδικό και πολύ ξεχωριστό να βλέπεις τόσα παιδιά μέσα σε ένα μουσείο. Κατά την γνώμη μου δραστηριότητες όπως αυτή, δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινότητά μας. Φέρνοντας παιδιά σε τέτοιους χώρους τους δίνουμε εφόδια παιδείας και πολιτισμού. Μέσα από το παιχνίδι τους καλλιεργείται η γνώση και η δημιουργικότητα. Γονείς, συνοδοί και διοργανωτές ένιωσαν μεγάλη υπερηφάνεια για τα τεράστια σχηματισμένα χαμόγελα των μικρών ζαχαροπλαστών κατά την έξοδό τους.

pandoras-kitchen-blog-greece-chios-museum-mastiha-xmas

Με την σειρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς για την εμπιστοσύνη του, την διεύθυνση και τους εργαζομένους του μουσείου για  την βοήθεια τους στη διεκπεραίωση του εργαστηρίου, την συνεργάτιδά μου Βάντα Santos Μελαχροινούδη, τους γονείς και φυσικά τους μικρούς ζαχαροπλάστες. Πληροφορίες σχετικά με το μουσείο Μαστίχας Χίου μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του, καθώς και στο αφιερωμένο άρθρο μας σε αυτό.

@PanDora

Tags

Share

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MONTH'S POST

Products we love

Popular Posts