Το Ελληνικό fish & chips? Δεν ξέρω, πάντως η αλήθεια είναι ότι κρατάει τα σκήπτρα στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου και χαρακτηρίζει το Ελληνικό παραδοσιακό τραπέζι της ημέρας. Τον τηγανητό μπακαλιάρο σε κουρκούτι τον συναντάμε σε πολλές χώρες. Στην Αγγλία φυσικά με το παραδοσιακό φαγητό των Άγγλων fish & chips και στην Πορτογαλία με το χαρακτηριστικό πιάτο μπακαλιάρου Bacalhau. Οι συνταγές του διαφέρουν αν την Ελλάδα και έχουμε τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, τον μπακαλιάρο στιφάδο (Κέρκυρα), την μπραντάδα (Σαντορίνη), τα μπακαλιαροπιτάκια (στα νησιά), τον μπακαλιάρο πλακί, τον μπακαλιάρο μπιάνκο (Σαντορίνη) και τον μπακαλιάρο ξαλουριστό (Σαντορίνη). Στο νησί φτιάχνουμε τα Χιώτικα μπακαλιαροπιτάκια μαζί με σκορδαλιά και παντζάρια σαλάτα. Ο τέλειος μεζές του ούζου στα παραθαλάσσια ταβερνάκια το καλοκαίρι (άντε να μπαίνουμε στο κλίμα σιγά σιγά…)
Υλικά για τα μπακαλιαροπιτάκια:
1kg μπακαλιάρο παστό
300γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
330ml μπύρα
Αλάτι-πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Υλικά για την σκορδαλιά:
5 σκελίδες σκόρδο
250γρ μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
50γρ πουρέ σε σκόνη
Χυμό από μισό λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή παπρικα
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
80ml ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Αρχικά πρέπει να ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει 2 μέρες πριν μαγειρέψουμε το ψάρι. Παίρνουμε τον παστό μπακαλιάρο και τον ξεπλένουμε καλά στη βρύση. Μετά τον βάζουμε σε μια λεκάνη και τον σκεπάζουμε με παγωμένο νερό και φέτες λεμονιού. Τον αφήνουμε στο ψυγείο για 8 ώρες. Έπειτα τον βγάζουμε, του αλλάζουμε νερό και τον ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες χωρίς λεμόνια αυτή τη φορά. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για 2 μέρες. Αφού έχει ξαλμυριστεί το ψάρι το μαδάμε στο μπολ που έχουμε φτιάξει το κουρκούτι. Με ένα κουτάλι παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Για την σκορδαλιά κόβουμε το σκόρδο σε φέτες και το βράζουμε για 4 λεπτά. Σε ένα μπολ μουλιάζουμε το ψωμί. Αφού μαλακώσει το σκόρδο το ρίχνουμε στο κάδο του μπλέντερ μαζί με το στραγγισμένο ψωμί, το χυμό, το αλατοπίπερο, τη σκόνη πουρέ, την πάπρικα και το ξύδι. Το λάδι το ρίχνουμε σταδιακά καθώς χτυπάμε την σκορδαλιά στο μπλέντερ. Τα μπακαλιαροπιτάκια σερβίρονται ιδανικά με παντζάρι στον ατμό Αγρόκηπος Χαλβατζή, πατάτες τηγανιτές και σκορδαλιά.
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου? (ΠΗΓΗ)
Μέσα στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία μας επιτρέπει δύο εξαιρέσεις κατά τις οποίες μπορούμε να φάμε ψάρι. Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς.
Η εξήγηση για τη γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι. Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.
Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.
@PanDora