Ο καιρός άρχισε να ανοίγει και η φύση να παίρνει τα χρώματα της άνοιξης. Ανοιξιάτικες νότες και μυρωδιές στην ατμόσφαιρα έρχονται να διώξουν μακρυά την μουντή διάθεση του χειμώνα. Με ανοιξιάτικο μαγειρικό οίστρο είπα να επανέλθω και εγώ, μετά από την απουσία μου λόγω μια ίωσης που με ταλαιπώρησε αρκετά, με μια συνταγή που θυμίζει καλοκαίρι αλλά παρόλα αυτά βρίσκεται στο τραπέζι μας όλο το χρόνο. Μπριάμ με κρέμα φέτας γιατί λαδερό φαγητό χωρίς φετούλα δεν γίνεται!
Υλικά:
3 μελιτζάνες σε κύβους
2 κολοκύθια σε ροδέλες
3 πατάτες σε κύβους
2 καρότα σε ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά σε μπαστουνάκια
1 κόκκινη πιπεριά σε μπαστουνάκια
4 μανιτάρια σε κύβους
1 κρεμμύδι σε φέτες
4 σκελίδες σκόρδο
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
ρίγανη- θυμάρι- βασιλικό- μαϊντανό
1 κούπα ζωμό λαχανικών
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
5 κουταλιές σάλτσα ντομάτας
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για την κρέμα φέτας:
200ml αριάνι ή ξινόγαλο
250gr φέτα
1 αυγό
αλατοπίπερο
μαϊντανό-πάπρικα-βασιλικό
Εκτέλεση:
Αρχίζουμε με τις μελιτζάνες και αφού τις ξεφλουδίσουμε και τις κόψουμε σε κύβους τις βάζουμε σε αλατόνερο μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Εν τω μεταξύ προετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κολοκύθια, τις πατάτες, τα μανιτάρια, τις πιπεριές, τα καρότα και τις μελιτζάνες,αφού τις ξεπλύνουμε και τις στραγγίξουμε. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, τα φρέσκα μυρωδικά, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Σε καυτό λάδι τηγανίζουμε ελαφρώς τα λαχανικά μας και τα μεταφέρουμε στο ταψί που θα ψήσουμε το μπριάμ. Αφού τελειώσουμε με όλα τα λαχανικά προσθέτουμε στο ταψί το κρεμμύδι, το σκόρδο, την σάλτσα, την ζάχαρη και τον ζωμό. Πασπαλίζουμε με βασιλικό, μαϊντανό, ρίγανη και θυμάρι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά τα λαχανικά μας μέχρι να μαλακώσουν.
Για την κρέμα χτυπάμε στο mixer όλα τα υλικά και αφού ψηθεί το φαγητό μας, την ρίχνουμε από πάνω και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά στο grill μέχρι να ροδίσει η κρέμα.
Το μπριάμ με κρέμα φέτας είναι ένα φαγητό που θα μοσχοβολίσει το σπίτι από τα λαχανικά και τα φρέσκα μυρωδικά. Το συναντάμε με πολλές ονομασίες όπως Τουρλού, συμπεθεριό, σοφεγάδο, ρατατούιγ και μπριάμ αλλά πάντα με την ίδια υπέροχη γεύση. Μια πανδαισία λαχανικών και ένα φαγητό πλούσιο σε βιταμίνες. Το βρίσκουμε σε όλες τις μεσογειακές κουζίνες, ενώ λέγεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας γύρω στο 1800.
@PanDora
2 Απαντήσεις
μύρισε καλοκαίρι…πωπω μια λιγούρα που με έπιασε!
Τέλειο φαγητό για όλες τις εποχές!! <3