Μέχρι τώρα ήξερα την παντρεμένη φάβα. Όταν ρωτούσα με ποιόν ήταν παντρεμένη, η μαμά μου μου έλεγε: “με το κρεμμύδι”. Έτσι, πάντα μέσα στο μυαλό μου, είχα αυτούς τους δυο για ζευγάρι. Όταν όμως η φάβα μπήκε στο δικό μου τσουκάλι, έγινε λίγο πιο ζωηρούλα… Άρχισε να φλερτάρει έντονα με την σάλτσα που βρίσκονταν στην διπλανή κατσαρόλα. Όταν το κατάλαβα, ενίσχυσα το φλερτ τους και τους σέρβιρα μαζί. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά! Η ταπεινή φάβα μετατράπηκε σε gourmet ορεκτικό. Αμαρτωλή φάβα σε πίτα κρεμμυδιού, λοιπόν! Συνταγή που ταράζει τα νερά τον παραδοσιακών συνταγών και ξυπνάει μέσα τους αμαρτωλά, πιπεράτα και πονηρά ένστικτα. Χαλάλι η αμαρτία…
Υλικά για την φάβα:
1 κούπα φάβα, μασούτης…από τον τόπο μας
5 κούπες νερό
μισό κρεμμύδι ξερό
Αλατοπίπερο
1 φύλλο δάφνης
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1/4 κούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μασούτης…από τον τόπο μας
Υλικά για την πίτα του κρεμμυδιού:
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
Λίγο νερό
Λίγο αλεύρι
Λίγο πιπέρι
Λάδι για τηγάνισμα
Υλικά για την σάλτσα:
3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μασούτης…από τον τόπο μας
1 1/2 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 σφηνάκι ούζο
μισή κούπα νερό
μία κούπα τριμμένη ντομάτα, Mr.Grand
10 κόκκους πιπεριού
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο άνηθο
1 φύλλο δάφνη
Αλάτι
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε την φάβα βάζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα με τη φάβα, το αλατοπίπερο, το κρεμμύδι και την δάφνη. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μία ώρα και αφού μαλακώσει η φάβα, την σουρώνουμε να βγάλει τα περιττά νερά και την βάζουμε στο multi, μαζί με λεμόνι και το λάδι. Χτυπάμε στο δυνατό και φτιάχνουμε την φάβα σε μορφή πουρέ. Την βάζουμε σε κορνέ και την αφήνουμε στην άκρη.
Για την πίτα κρεμμυδιού τρίβουμε τα κρεμμύδια με το αλάτι και τα στραγγίζουμε. Τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και βάζοντας λίγο νερό φτιάχνουμε έναν αραιό χυλό. Τηγανίζουμε το μείγμα απλώνοντας το στο τηγάνι και φτιάχνουμε μια μεγάλη στρογγυλή πίτα ή 3 μικρές.
Για την σάλτσα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και αφού μαλακώσουν τα σβήνουμε με ούζο. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε, λοιπόν, την φάβα μας πάνω στην ξεροψημμένη πίτα κρεμμυδιού με κορνέ υψώνοντάς την περιμετρικά του κύκλου και λιγότερο στο κέντρο δημιουργώντας ένα λάκκο. Στο κέντρο ρίχνουμε την σάλτσα και σερβίρουμε ζεστή την αμαρτωλή φάβα σε πίτα κρεμμυδιού! Καλή απόλαυση!
Η αμαρτωλή φάβα σε πίτα κρεμμυδιού μαγειρεύτηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού BHMAgourmet με χορηγό τα σούπερ μάρκετ μασούτης. Μπορείτε και εσείς να λάβετε μέρος στην ψηφοφορία πατώντας ΕΔΩ, επιλέγοντας το PanDora’s Kitchen στη λίστα, γράφοντας το e-mail σας και πατώντας done. Τόσο απλό! Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό στο άρθρο μας για τα Βραβεία ΒΗΜΑgourmet 2016.
@PanDora
Μία Απάντηση
τελειο φαγητο!!!