Search
Close this search box.

Οι ψαράδες των Μεστών

Από την αμμουδιά έως τη γραμμή του ορίζοντα η ακροθαλασσιά είναι, και παραμένει, αφετηρία και τέρμα της διαφυγής του ανθρώπου των πόλεων, που μετατρέπεται τους καλοκαιρινούς μήνες σε ταξιδιώτη, παραθεριστή, ψαρά, κατασκηνωτή, κολυμβητή, επιβάτη κρουαζιεροπλοίων ή της άγονης γραμμής και καταλήγει στο νησί μας για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Τον Αύγουστο, το νησί γεμίζει από απόδημο Ελληνισμό από κάθε γωνιά του πλανήτη που ερχόμενοι, προσπαθούν να γεμίσουν την κάθε τους μέρα με όσο περισσότερο ιώδιο και νησιώτικο αέρα γίνεται. Έτσι, μαζεύτηκαν και οι ψαράδες των Μεστών, στην παραλία Τραχήλια στο δυτικό τμήμα της Χίου, κοντά στο μεσαιωνικό χωριό Μεστά. Η ψαριά τους: αχινοί, πεταλίδες και κάτι μικρά χταποδάκια που λιαζόταν αμέριμνα στα βράχια.

traxilia-beach-chios-greece

Ένα σπίτι ασπρισμένο απέξω, με μπλε πορτοπαράθυρα και μια φαρδιά πεζούλα, πάνω ακριβώς από την θάλασσα, να ατενίζεις το πέλαγος και να μην χορταίνει το μάτι σου. Η βεράντα του περιτριγυρισμένη με “μαστιχάκια” κόκκινα και άσπρα μέσα σε τσίγκινους τενεκές επισφράγιζαν το νησιώτικο τοπίο. Η παρέα άρχισε να μαζεύεται σιγά σιγά με όλα τα ”σύνεργα” για το ψάρεμα. Μια θάλασσα να απλώνεται μπροστά στα πόδια μας και οι ψαράδες να είναι ασυγκράτητοι στο κάλεσμα τον θαλασσινών θησαυρών, που τους περίμενε ανυποψίαστοι για την κατάληξη τους.

μπουρού-οι ψαράδες των μεστών-θαλασσινά-τραχήλια-χίος

Κανείς δεν θέλει να τους πατήσει, αλλά όταν πρόκειται να φαγωθούν… τότε αλλάζουν τα πράγματα! Ο λόγος φυσικά για τους αχινούς ή αχινιούς στα Χιώτικα. Οι ψαράδες των Μεστών (Τζένη, Ειρήνη, Μιχάλης, Λίντα και Αυγουστίνα) «οπλίστηκαν» με μάσκες, βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρες, βούτηξαν στα υπέροχα νερά της παραλίας Τραχήλια και μετά από 2 (!) ώρες, επέστρεψαν με μπόλικους αχινούς. Αγαπημένη εικόνα διακοπών και ο πιο καλοκαιρινός μεζές που μπορείς να γευτείς πλάι στο κύμα. Τρώγονται μόνο τα αβγά τους και η γεύση τους μπορεί μόνο να περιγραφεί ως ένα «σφηνάκι από αγνό Ελληνικό καλοκαίρι»!

αχινός-οι ψαράδες των Μεστών-τραχήλια-χίος-παραλια-μεστά

Οι θηλυκοί αχινοί ξεχωρίζουν από το βαθύ κόκκινο, μοβ, καστάνο χρώμα τους και από τα κοχυλάκια ή φύκια που μαζεύονται επάνω τους. Τρώγονται κυρίως ωμοί. Αφού τους ανοίξουμε, ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμόνι και μαζεύουμε όλο το εσωτερικό με φρέσκο ψωμί. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει δεν μπορείς να καταλάβεις την μαγεία κάθε μπουκιάς. Επίσης, στο νησί τους φτιάχνουμε και αχινοσαλάτα που μπορείτε να δείτε την συνταγή από την περσινή μας εξόρμηση στην παραλία.

χταπόδι-θαλασσινά-χίος-οι ψαράδες των μεστών-μεστά-τραχήλια-καλοκαίρι

Ο πιο οργανωμένος της παρέας, φόρεσε την στολή του και κολυμπώντας 3 ώρες περίπου, μας έφερε τον καλύτερο μεζέ. Μεγάλες, τεράστιες πεταλίδες, από αυτές που χρόνια μασουλάνε τα φύκια των βράχων και μια μέρα τις μαζεύει ένα χεράκι για να τους δώσει μια εξέχουσα θέση στο τραπέζι του κάθε καλοφαγά. Οι πεταλίδες είναι το πιο εύκολα προσβάσιμο όστρακο, που παρόλα αυτά δεν πωλείτε στην αγορά.

traxilia-beach-chios-under water

Photo Credits: Jenny Sirimi

Για να τις γευτείτε πρέπει να κολυμπήσετε αρκετά, να προσεγγίσετε απομακρυσμένα βράχια, καθώς μόνον εκεί θα βρείτε τις μεγάλες που να αξίζουν τον κόπο να μπουν στο τραπέζι. Οι πεταλίδες τρώγονται κυρίως ωμές. Αλλιώς, σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, σκόρδο, μαϊντανό, για 2′ να αφήσουν το ζουμί τους, αφαιρέσετε τα άδεια κελύφη και ανακατέψετε με βρασμένο κοφτό μακαρονάκι.

γαριδομακαρονάδα-μακαρονάδα-θαλασσινά-ψαράδες

Photo Credits: Rita Douli

Όσοι μείναμε πίσω στην παραλία αφού ρίξαμε την βουτιά μας στα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, αρχίσαμε τις ετοιμασίες για το τραπέζι. Φυσικά μια γαριδομακαρονάδα θα συνόδευε τέλεια την Μεστούσικη σούμα (απόσταγμα σύκων) και την λεία των ψαράδων των Μεστών. Έτσι, μπήκα στην κουζίνα με το group της τηγανιτής πατάτας. Γιατί όταν πρόκειται για τηγανιτή πατάτα χρειάζεται επιτελείο, όχι αστεία. Οι ψαράδες μετά την επιστροφή τους καθάρισαν την ψαριά τους στην ακροθαλασσιά, αφού πρώτα άναψαν τα κάρβουνα για να ψηθούν το χταποδάκι και οι γαρίδες.

seafood-spaghetti-pasta-shrimps-mesta-chios

Photo Credits: Rita Douli

Το τραπέζι στρώθηκε την καλύτερη ώρα! Και ποία είναι αυτή η ώρα, σε ένα σπίτι χτισμένο πάνω σε ένα βράχο, δίπλα στην θάλασσα με θέα το απέραντο γαλάζιο? Η ώρα του ηλιοβασιλέματος φυσικά! Τι άλλο να ζητήσεις από το καλοκαίρι? Καλή παρέα, ωραίο φαγητό που μυρίζει θάλασσα, σπιτική σούμα, μια θέση πλάι στο κύμα και ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα. Φωτογραφίζει το μάτι για να έχει να θυμάται, να αναπολεί και να προσμένει. Βρείτε, λοιπόν, τους δικούς σας ψαράδες, τη δική σας θέση πλάι στο κύμα και το δικό σας ηλιοβασίλεμα!

Με αγάπη,
το καλοκαίρι!

sunset-chios-trahilia-beach

Photo Credits: Jenny Sirimi

Μα τι τραπέζι ήταν αυτό? ‘Ολο το Αιγαίο πάνω σε ένα καρό τραπεζομάντιλο!  Οι πεταλίδες δεν πρόλαβαν να φωτογραφηθούν γιατί εξαφανίστηκαν αμέσως. Ψαράδες των Μεστών Αυγουστίνα, Λίντα, Ειρήνη, Τζένη, Ρήτα, Χρυσαυγή, Μιχάλη και Αυγουστή see you next summer! Όσο για σένα Αυγουστίνα θα σε έχω να μου ψαρεύεις και τον χειμώνα!

summer 2017-traxilia-beach-chios-friends

@PanDora

Tags

Share

YOU MAY ALSO LIKE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MONTH'S POST

Products we love

Popular Posts