Τηγανιτό λάχανο με απάκι Κρήτης

Καθαρά φθινοπωρινό λαχανικό το λάχανο με υπέροχη γεύση που το συναντάμε σε πληθώρα παραδοσιακών συνταγών ανά την χώρα. Η σημερινή συνταγή έχει τις ρίζες στη βόρεια Ελλάδα. Πριν μερικά χρόνια επισκέφθηκα την Ξάνθη, μια πόλη παραδοσιακή με έντονο το ανατολίτικο στοιχείο όπου τα μπαχαρικά και τα αρώματα κυριαρχούν στην κουζίνα. Εκεί σε ένα μεζεδοπωλείο μέσα σε ένα τηγανάκι έβγαζαν τσιγαριστό λάχανο (όπως το ονόμαζαν) με κομμάτια χοιρινού και σάλτσα ντομάτας. Παραλλαγή η σημερινή συνταγή που την θέση του χοιρινού την πήρε ένα από τα ωραιότερα Ελληνικά αλλαντικά το Κρητικό απάκι. Έτσι, ας δούμε πως το τσιγαριστό λάχανο έγινε τηγανιτό λάχανο με απάκι Κρήτης.

cabbage-fried-deli-beer-alfa_beer-alfa_weiss
Υλικά για τηγανιτό λάχανο με απάκι Κρήτης:

1 μεσαίο λάχανο ψιλοκομμένο (στο μαντολίνο)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
250γρ απάκι Κρήτης
Αλατοπίπερο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
1/2 κούπα νερό
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

cabbage-apaki-kriti-deli
Εκτέλεση:

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το λάχανο στο ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλια. Αφού μαλακώσουν ελαφρώς αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το απάκι και σβήνουμε με κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι μας με καπάκι μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Σερβίρουμε το τηγανιτό λάχανο με απάκι Κρήτης ζεστό και το απολαμβάνουμε μαζί με μια δροσερή μπύρα ΑΛΦΑ Weiss που κάνει την απόλαυση μεγαλύτερη. Μου αρέσει να συνδυάζω αυτό το πιάτο (όπως και άλλα τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ) με αυτή την μπύρα γιατί η γλυκιά γεύση του λάχανου ταιριάζει ιδανικά με την φρουτώδη επίγευση της αγαπημένης μου μπύρας.

beer-alfa_weiss-alfa_beer-apaki-cabbage
Πως θα σερβίρεις την ΑΛΦΑ Weiss ώστε να την απολαύσεις στο έπακρο?

Do it like a pro! Tο μυστικό κρύβεται στο σωστό σερβίρισμα μέσα από τρία βήματα.

  1. Σερβίρουμε τα ¾ της ΑΛΦΑ Weiss κρατώντας το ποτήρι σε γωνία 45 μοιρών.
  2. Περιστρέφουμε τη φιάλη για να ανακατευτεί η μαγιά που έχει μείνει.
  3. Αδειάζουμε γρήγορα την υπόλοιπη στο ποτήρι.
Πως διαλέγουμε ένα καλό λάχανο και πως το διατηρούμε!

Αν θέλουμε λάχανο για σαλάτα, πρέπει να είναι συνεκτικό και τρυφερό. Αν το θέλουμε για λαχανοντολμάδες, πρέπει να είναι πιο χαλαρό και μεγαλύτερου μεγέθους. Η παρουσία των εξωτερικών φύλλων σας δίνει καλύτερη εικόνα της φρεσκάδας του.

Η καλύτερη προστασία στο λάχανο εξασφαλίζεται από τα ίδια του τα εξωτερικά φύλλα. Μπορεί θαυμάσια να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο, είτε ολόκληρο είτε κομμένο. Το μόνο πρόβλημα στο κομμένο είναι ότι η εξωτερική επιφάνεια μαυρίζει λόγω της οξείδωσης και πρέπει ν’ αφαιρείται. Επειδή συχνά είναι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει ολόκληρο στα συρτάρια με τα λαχανικά στο ψυγείο, μπορούμε να το κόψουμε στα τέσσερα και να φυλάξουμε κάθε κομμάτι χωριστά σε σακούλες ή πλαστική μεμβράνη ή σε ερμητικά κλεισμένα σκεύη, ώστε να μη μεταφερθεί η μυρωδιά του σε ολόκληρο το ψυγείο. Το λάχανο διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 2 εβδομάδες. (ΠΗΓΗ)

τηγανιτό λάχανο με απάκι Κρήτης-μπύρα-ΑΛΦΑ-συνταγές_με_μπύρα

@PanDora

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *