Search
Close this search box.

Πασχαλινά Τσουρέκια ΧΩΡΙΣ ζάχαρη

Πασχαλινά τσουρέκια χωρίς ζάχαρη, πώς γίνεται? Η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε ζάχαρη αλλά μέλι που είναι πολύ πιο υγιεινό και θρεπτικό. Τα τσουρέκια δεν είναι πολύ γλυκά αλλά είναι όσο πρέπει κατά την γνώμη μου. Μια δοκιμή θα σας πείσει. Το μυστικό για να μας βγουν τα τσουρέκια μας αφράτα είναι το καλό φούσκωμα και ζύμωμα. Η ζύμη πρέπει να χτυπηθεί καλά στο μίξερ ώστε να κάνει ίνες. Επίσης, το καλό βούτυρο είναι πολύ βασικό ώστε να μας βγει το τσουρέκι μας βουτυρένιο και μυρωδάτο.Τέλος, η μαστίχα θα του δώσει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα και θα μυρίσει το σπίτι σας Πάσχα!  Αφού τα ψήσετε για να παραμείνουν αφράτα και ζουμερά όταν κρυώσουν κλείστε τα σε διάφανη μεμβράνη.

pandoras-kitchen-blog-easter-greece-tradion

Υλικά:

Α.Προζύμι
300ml νερό χλιαρό
4 φακελάκια μαγιά ξερή
200gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. ζάχαρη

Β.Ζυμη
1kg αλεύρι για τσουρέκια
3 φακελάκια μαχλέπι
1 πρέζα αλάτι
4 αυγά
2 βανιλίνες
1/2 κουτάλάκι του γλυκού μαστίχα
100gr φυτίνη
400gr μέλι
200gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε κομμάτια

Γ.Γαρνίρισμα
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα
σουσάμι για το πασπάλισμα

τσουρέκι-πασχα-μαστίχα-μαχλέπι-σοκολάτα

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό, ρίχνουμε το αλεύρι και τέλος την ζάχαρη. Αφήνουμε τον χυλό σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου 30 λεπτά.
Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το φουσκωμένο προζύμι και χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα με το φτερό του ψωμιού. Έπειτα, μεταφέρουμε την ζύμη σε μια λεκάνη αρκετά μεγάλη και την αφήνουμε να φουσκώσει. Αφού διπλασιάσει τον όγκο της, την ζυμώνουμε πάλι και την βάζουμε να φουσκώσει ξανά. Όταν ολοκληρωθεί και το δεύτερο φούσκωμα φτιάχνουμε πλεξίδες και βάζουμε τα τσουρέκια μας σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας αποστάσεις μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Αφού τελειώσουμε με τα τσουρέκια μας τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Τα πασχαλινά τσουρέκια χωρίς ζάχαρη αλλά με αγνό θυμαρίσιο μέλι είναι έτοιμα να τα απολαύσετε!

τσουρέκια-πάσχα-πασχαλινό τσουρέκι χωρίς ζάχαρη

Το τσουρέκι είναι ένα αγαπημένο γλύκισμα που το τρώμε όλο το χρόνο. Το όνομα του προέρχεται από την τουρκική λέξη “corek”, που δηλώνει οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά.  Οι Τούρκοι φτιάχνουν τόσο γλυκά όσο και αλμυρά τσουρέκια σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Ειδικότερα οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, φτιάχνουν ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι που το ονομάζουν “churek”. Πιθανότατα η λέξη υιοθετήθηκε στα ελληνικά κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Οι ελληνικοί πληθυσμοί έφτιαξαν τη δική τους εκδοχή του γλυκού προσθέτοντας γάλα, βούτυρο και αβγά. Στη χριστιανική παράδοση, το τσουρέκι συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί, ενώ το ζύμωμα σε σχήμα πλεξούδας συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. (ΠΗΓΗ)

Εκτός από τα πασχαλινά τσουρέκια χωρίς ζάχαρη δείτε και τα πασχαλινά κουλουράκια μας! Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους!

@PanDora

pandoras-kitchen-blog-greece-tradition-tsoyreki

Tags

Share

YOU MAY ALSO LIKE

4 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MONTH'S POST

Products we love

Popular Posts