Πασχαλινά κουλουράκια αμμωνίας

Η Μεγάλη Εβδομάδα έφτασε και οι πασχαλινές ετοιμασίες έχουν ξεκινήσει. Μυρωδιές από μαχλέπι, αμμωνία και βανίλια κατακλύζουν τις κουζίνες των Ελληνικών σπιτιών. Ο καημός μου, από μικρό παιδί, ήταν που όλα τα Πασχαλινά γλυκίσματα ετοιμάζονταν την Μ. Εβδομάδα που νηστεύαμε και δεν μπορούσαμε να δοκιμάσουμε τα δημιουργήματά μας. Ο «πειρασμός» είχε μπει στο σπίτι μας και εμείς παρασυρμένοι από το κάλεσμά του, ακροπατώντας στις μύτες των ποδιών μας, μπαίναμε το βράδυ στην κουζίνα, ανοίγαμε το κουτί των μπισκότων και με κλειστά μάτια από απόλαυση ενδίδαμε στον «πειρασμό». Τα ψίχουλα, όμως, έμεναν εκεί αποδεικνύοντας ότι κάθε «έγκλημα» έχει τα ίχνη του, αν και οικογενειακώς κάναμε τα στραβά μάτια. Μετά την συνταγή για παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια, σας έχω πασχαλινά κουλουράκια αμμωνίας.

πασχαλινά κουλουράκια αμμωνίας-πάσχα-πασχαλινές συνταγές-ελληνική παράδοση

Υλικά για πασχαλινά κουλουράκια αμμωνίας:

250gr βούτυρο soft σε θερμοκρασία δωματίου
100gr βούτυρο Κερκύρας σε θερμοκρασία δωματίου
300gr ζάχαρη
3 αυγά
250gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 φακελάκι αμμωνία
1/2 κούπας γάλα χλιαρό
2 φακελάκια βανίλιας
1 φακελάκι baking powder
1200gr-1400gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

πάσχα-κουλουράκια-αμμωνία-πασχαλινές συνταγές

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια ωραία κρέμα. Έπειτα ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Διαλύουμε την αμμωνία στο χλιαρό γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλεύρι. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια αλλά παραμένει μαλακή (όχι πολύ σφιχτή). Πλάθουμε την ζύμη στο επιθυμητό σχήμα. Αλείφουμε τα κουλουράκια με χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 20′.

κουλουράκια-πάσχα-αμμωνία-πασχαλινά κουλουράκια αμμωνίας

Η αμμωνία στα γλυκά μας!

Η αμμωνία (ammunium bicarbonate) είναι λευκή κρυσταλλική σκόνη που είναι διαλυτή στο νερό και χρησιμοποιείται ως προσθετικό στα τρόφιμα. Η αμμωνία χρησιμοποιείται αρκετά στην αρτοποιΐα και στη ζαχαροπλαστική, και πολύ περισσότερο στη βιομηχανία των τροφίμων, ως διογκωτικός παράγοντας και ως ρυθμιστής της οξύτητας των τροφίμων. Η αμμωνία στην κουζίνα –και ιδιαίτερα στα ψωμιά και κουλουράκια που τη συναντάμε– έχει αντικατασταθεί από τη μαγειρική σόδα (sodium bicarbonate) και το bakıng powder. Όπως αυτά, προκαλεί ζύμωση όταν ενωθεί με άλλα υλικά, κάνοντας τη ζύμη να φουσκώσει. (ΠΗΓΗ)

πάσχα-πασχαλινά κουλουράκια αμμωνίας-κουλουράκια

@PanDora

Leave a Reply