Μπράντς…αλά Ελληνικά!

Η νέα τάση στα πρωινά του Σαββατοκύριακου, και όχι μόνο, είναι το brunch. Ένας αγγλικός όρος που δηλώνει το γεύμα μεταξύ πρωινού (breakfast) και μεσημεριανού (lunch). To brunch έχει ταυτιστεί με κάποιες κλασσικές συνταγές όπως τα pancakes και το croque madame. Η πρώτη παρουσία του όρου «brunch» βρίσκεται σε γραπτό του Guy Beringer, όπου περιγράφεται ως κάτι χαρούμενο, κοινωνικό και συναρπαστικό. Κάτι που σε κάνει να νιώθεις ικανοποιημένος με τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Κατά τον συγγραφέα με το brunch τα Σαββατοκύριακα γίνονται πιο φωτεινά και απολαυστικά.

ελληνικό_πρωινό-πεινιρλί-πρωινό-γιαγλια

Η ελληνική εκδοχή του brunch!

Τι γίνεται λοιπόν όταν το brunch κάνει στροφή στην ελληνική κουλτούρα και τα ελληνικά προϊόντα? Αυτό το ερώτημα με απασχολούσε τα τελευταία δύο χρόνια όταν άρχισα να αφοσιώνομαι στο κομμάτι του πρωινού. Τα δικά μου πρωινά Σαββατοκύριακου είχαν άρωμα γιαγιάς, φρέσκου ζυμωτού ψωμιού, βουτύρου, μελιού, τηγανιτού αυγού και ξυλόφουρνου. Φέτος, λοιπόν, αποφάσισα να ξυπνήσω τις μνήμες μου και δημιουργήσω την δική μου εκδοχή brunch. Έτσι και έγινε! Το brunch μου εξελληνίστηκε, πήρε άρωμα παράδοσης, επικεντρώθηκε σε ελληνικά προϊόντα πάνω στα οποία προσαρμόστηκαν κλασσικές συνταγές και ονομάστηκε Μπράντς…αλά Ελληνικά!

Ελληνικό_πρωινό-πρωινό-κρόκ_μανταμ

Έτσι , το πολυαγαπημένο croque madame ονομάστηκε «τραγανή κυρία» και αποτελείται από μια κρέμα ελληνικών τυριών, χωριάτικο ψωμί, γραβιέρα Νάξου, ψητή γαλοπούλα και ποσέ αυγό ελευθέρας βοσκής «Φάρμα Παφυλίδα». Τα pancakes έγιναν αλμυρές και γλυκιές τηγανίτες και γαρνίρονται με μους φέτας, ανθότυρο «Μαστέλο», ντοματίνια και βασιλικό στην αλμυρή τους εκδοχή και με ταχίνι και γλυκό πορτοκάλι «Citrus» στην γλυκιά τους εμφάνιση. Άλλοι «Έλληνες» πρωταγωνιστές σε αυτό το μενού είναι το σαλάμι αέρος Λευκάδος, η φέτα Ηπείρου, τα λουκάνικα Μυτιλήνης, το αρσενικό Νάξου, το βούτυρο Κερκύρας, το παστέλι κ.α που αποτελούν τα βασικά συστατικά της αφράτης γιαγλιάς (ποντική εκδοχή του πεϊνιρλί), της Χιώτικης τσατσούκας και της χειροποίητης χωριάτικης τυρόπιτας.

ελληνικό_πρωινό-τηγανίτες-ταχίνι-πορτοκάλι-citrus

Ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ!

Τα Ελληνικά προϊόντα είναι μοναδικά ως προς την ποιότητα και την γεύση τους. Η Ελληνική γη είναι εύφορη και παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Πάρα πολλά ελληνικά προϊόντα έχουν τιμηθεί με τη διάκριση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Ήδη 101 ελληνικά προϊόντα έχουν διακριθεί με αυτόν τον τίτλο. 20 διαφορετικά τυριά, 27 ελαιόλαδα, 23 λαχανικά και όσπρια, 10 διαφορετικές ποικιλίες ελιάς, το κρητικό παξιμάδι, το παραδοσιακό αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ποικιλίες μελιού, το τοματάκι Σαντορίνης, το μανταρίνι και η μαστίχα Χίου. Ο κατάλογος είναι εντυπωσιακός και εμπλουτίζεται συνεχώς. Ας μην τα περιφρονούμε, λοιπόν, και ας κάνουμε στροφή στην ελληνική διατροφική παράδοση.

Ελληνικό_πρωινό-ΠΟΠ-τυρόπιτα

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το μαγαζί στο οποίο εργάζομαι που μου δίνει την ευκαιρία να πειραματίζομαι και να υλοποιώ τις ιδέες μου. Κάθε Σαββατοκύριακο 10:00 με 14:00 στο Chez moi (Λεωφόρος Ενώσεως 16, Χίος, τηλ:2271028807) τα πρωινά μας μυρίζουν παράδοση, έχουν γεύση ελληνική και ονομάζονται Μπράντς…αλά Ελληνικά!

Μπράντς...αλά Ελληνικά!-ελληνικό_πρωινό-πρωινό-τηγανίτα-φέτα

@PanDora
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Facebook, Instagram, YouTube

Leave a Reply