Κρέμα καραμελέ

Μια διατροφική νοσταλγία κυρίευσε τους bloggers της ομάδας και αποφασίσαμε να κάνουμε από κοινού ένα μαγειρικό και γευστικό ταξίδι στην δεκαετία του ’80. Προσωπικά την συγκεκριμένη δεκαετία την πρόλαβα στο τέλος της, αλλά πιστεύω ότι όντας κομβικό σημείο για τις μαγειρικές συνήθειες της Ελληνικής οικογένειας, έχω αναμνήσεις της! Βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μου είναι η κρέμα καραμελέ. Αυτή που έφτιαχναν οι νοικοκυρές στο σπίτι, όχι αυτές που βρίσκουμε σήμερα σε κουτιά στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Προμήνυμα της παιδικής μας αυτής λιχουδιάς ήταν όταν βλέπαμε την μαμά να φτιάχνει καραμέλα στο τηγάνι. Πως και πως περιμέναμε να κρυώσει, «περιμένετε να πήξει!» όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά, όταν ανοιγοκλείναμε το ψυγείο για να δούμε αν είναι έτοιμη. Αυτή την συνταγή για κρέμα καραμελέ θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα!

κρέμα καραμελέ-καραμέλα-80s-γλυκό

Υλικά για την κρέμα:

250gr γάλα
250gr κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά
2 φακελάκια βανίλια
2gr μαστίχα Χίου σε σκόνη

Υλικά για την καραμέλα:

200gr ζάχαρη
100ml νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

αυγά-κρέμα καραμελέ

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο mixer πολύ καλά τα αυγά με το μισό φλιτζάνι ζάχαρη και το 1 φακελάκι βανίλια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα, την μαστίχα, την υπόλοιπη ζάχαρη και το δεύτερο φακελάκι βανίλια. Ενώ χτυπάμε τα αυγά ρίχνουμε το ζεστό μείγμα γάλακτος στον κάδο του mixer και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά.

pandoras kitchen-krema karamele
Σε ένα τηγανάκι βάζουμε τα υλικά για την καραμέλα. Όταν το μείγμα μας αρχίζει να βγάζει φουσκάλες και πάρει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα το βγάζουμε από την φωτιά και το ρίχνουμε στον πάτο της φόρμας όπου θα φτιάξουμε την κρέμα καραμελέ. Πάνω από την καραμέλα σουρώνουμε το μείγμα γάλακτος και σκεπάζουμε την φόρμα με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 1 1/2 ώρα. Προτού βγάλουμε την κρέμα μας από το φούρνο τσεκάρουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο εσωτερικό της. Αν βγει καθαρό τότε η κρέμα μας είναι έτοιμη.

spitiki krema karamele-pandoras kitchen

Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον να σταθεί και να πήξει. Την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου 20 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Γαρνίρουμε με έξτρα σιρόπι καραμέλας και κομμάτια καραμέλας.

caramel-pandoras kitchen-creme caramele

Οι διατροφικές συνήθειες την δεκαετία του ’80.

Η δεκαετία του ’80 αποτελεί κομβικό σημείο για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Η Ελληνική κουζίνα αποτελείται από τις συνταγές στη προπολεμική και τις συνταγές της μεταπολεμικής εποχής. Την δύσκολη εποχή του ’70 ήρθε να διαδεχθεί η λαμπρή δεκαετία του ’80, τότε που η Ελλάδα αλλάζει ριζικά σε όλους τους τομείς. Πριν από το ’80 το Ελληνικό εδεσματολόγιο ήταν πολύ απλό, χωρίς σπουδαίες τεχνικές, με οικονομικές πρώτες ύλες και χωρίς καθόλου φαντασία. Το φαγητό έμπαινε στο πιάτο, απλώς για να καλύψει τις ανάγκες επιβίωσης. Στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης όμως, το φαγητό άρχισε να γίνεται μόδα. Στο πιάτο μπαίνουν πιο ακριβές πρώτες ύλες και το φαγητό γίνεται ένδειξη ευημερίας, ξορκίζοντας τα φαντάσματα της κατοχής και της πείνας που είχαν προηγηθεί.
Ο Νικόλαος Τσελεμεντές αλλάζει ριζικά την Ελληνική Κουζίνα. Εισάγει νέες τεχνικές και όρους της κοσμοπολίτικης Ευρώπης στην μαγειρική της νέας εποχής. Οι γεύσεις και ο τρόπος που μαγειρεύονται και σερβίρονται τα πιάτα αλλάζουν. Την εμφάνιση τους κάνουν οι ζωμοί, οι κρέμες με βάση το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, η μαγιονέζα και η μπεσαμέλ. Επίσης, το παστίτσιο και ο μουσακάς βασισμένο σε τεχνικές της Γαλλικής κουζίνας, πήραν την θέση της Ελληνικής φασολάδας και έγιναν εθνικά μας πιάτα.

krema karamele-creme caramelle-pandoras kitchen

Συνταγές των 80s.

Μερικές διαδεδομένες συνταγές της δεκαετίας του ’80 θυμηθήκαμε με τους bloggers της ομάδας και θα σας ξυπνήσουμε γευστικές αναμνήσεις. Η κρέμα καραμελέ είναι ένα γλυκό που μου θυμίζει εκείνη την εποχή και με χαρά θα την μοιραστώ μαζί σας σήμερα. Δείτε τι ετοίμασαν και οι άλλοι bloggers. Καλή απόλαυση!

Η Ευγενία από το Eat Yourself Greek ετοιμάζει campari & sanguini jelly.
Η Κατερίνα του Delightful Area μας δίνει την συνταγή για κοτόπουλο αλ οράνζ.
Η Εύη από The Healthy Cook ετοιμάζει ζελέ ντομάτας με αυγά.
Η Αγγελική του Cookika μας φτιάχνει γκατώ.
Η Ελένη από το Foodie Corner μας προσφέρει Αθηναϊκή.
Η Ιωάννα από το Food Junkie μας σερβίρει βολοβάν με μανιτάρια αλά κρέμ.
Η Έλενα του Elena’s cooking ετοιμάζει γαρίδες κοκτέιλ.
Η Ξανθή με τις συνταγές της Ασπρούλας φτιάχνει μπουφέ των 80s και γεμιστά αυγά.

Μπορείτε να δείτε τα προηγούμενό μας project με γιαούρτι, φράουλα, βερίκοκο, κολοκύθα και την Χριστουγεννιάτικη ανάρτηση.

κρέμα καραμελέ-καραμέλα-συνταγές του '80

@PanDora

10 Responses

  1. evangelia vlassopoulou
    | Απάντηση

    Τι μου θύμισες τώρα..έχω χρόνια να φαω

    • PanDora
      | Απάντηση

      Ευκαιρία να την φτιάξεις 🙂

  2. Delightful Area
    | Απάντηση

    Διαχρονική θα έλεγα η κρέμα καραμελέ και πάντα καλοδεχούμενη!

    • PanDora
      | Απάντηση

      Εννοείται 🙂 Παγωμένη από το ψυγείο!

  3. Αγγελική
    | Απάντηση

    Ίσως ήταν και το πρώτο γλυκό που έφτιαξα μόνη μου, σε παιδική ηλικία! Με την έτοιμη σκόνη φυσικά, που ήταν της μόδας! Αλλά η μαστίχα κάνει την τσαχπινιά!

    • PanDora
      | Απάντηση

      Της δίνει μια ιδιαίτερη γεύση η μαστίχα

  4. dolmadaki
    | Απάντηση

    καλησπερα! αγαπημενη η κρεμακαραμελε! λατρεψα το μιξερακι χειρος σου 😉
    μαστιχα ε; δν εχω δοκιμασει ποτε ετσι!

    • PanDora
      | Απάντηση

      Το μιξεράκι το έχω χρόνια και ακόμη καλά κρατεί. Την άλλη φορά που θα φτιάξεις την κρέμα δοκίμασε την με μαστίχα 🙂

  5. Foodjunkie
    | Απάντηση

    Αγαπημένη η κρέμα καραμελέ, αν και με μαστίχα δεν την έχω δοκιμάσει!

    • PanDora
      | Απάντηση

      Αξίζει να την δοκιμάσεις και με μαστίχα! Αφήνει μια πολύ λεπτή επίγευση!

Leave a Reply