Κουραμπιέδες βουτύρου

Μάχες δίνονται για το συγκεκριμένο γλυκό και διχάζει την γνώμη του κόσμου για το ποιο είναι το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων, μελομακάρονο ή κουραμπιές. Και τα δυο σηματοδοτούν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και δεν λείπουν από κανένα τραπέζι. Σαν χιονισμένες κορυφές βουνών φαντάζουν μέσα στην χρυσή πιατέλα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και αφήνουν τα ίχνη τους από όπου και να περάσουν. Η λέξη κουραμπιές (kurabiye) έχει τις ρίζες της στα βάθη της Ανατολής και προέρχεται από την λέξη kuru (ξερός στα Τουρκικά) και biye (μπισκότο στα Τουρκικά). Από «ξερό μπισκότο» λοιπόν, που τα έτρωγαν μόνο οι στρατιώτες στα χιονισμένα βουνά της Ασίας, ήρθε στο σπίτι μας οι κουραμπιέδες βουτύρου μυρωδάτοι από το φρέσκο βούτυρο και πεντανόστιμοι από το καβουρδισμένο αμύγδαλο. Οι κουραμπιέδες βουτύρου έχουν αρκετά μυστικά αλλά θα σας πω το πιο βασικό… Ποτέ δεν μπορείς να φας μόνο έναν, οπότε φροντίστε να κρύψετε τα ίχνη σας, αφού όλοι θα αναρωτιούνται ποιος άδειασε την πιατέλα!

κουραμπιέδες βουτύρου-κουραμπιέδες-χριστούγεννα-χριστουγεννιάτικα γλυκά

Υλικά:

270gr φρέσκο βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
200gr φυτίνη
80gr άχνη
110gr αμύγδαλο χοντροκομμένο
700gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
Μοσχοκάρφια
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

κουραμπιές-χριστούγεννα-χριστουγεννιάτικα γλυκά-βούτυρο

Εκτέλεση:

Χτυπάμε πολύ καλά στο δυνατό το βούτυρο για 5 λεπτά (Μυστικό 1: το καλό χτύπημα βοηθάει στο να βγουν αφράτοι οι κουραμπιέδες). Ξεκολλάμε με μια μαρίζ το βούτυρο από τα τοιχώματα του mixer και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε την ζάχαρη σε δυο δόσεις και συνεχίζουμε το δυνατό χτύπημα. Έπειτα ρίχνουμε την βανίλια, το αλάτι και το αλεύρι σε 4 δόσεις. Όταν ρίξουμε το αλεύρι χαμηλώνουμε την ταχύτητα του mixer και χτυπάμε αργά το μείγμα μας (Μυστικό 2: Χαμηλώνοντας την ταχύτητα διατηρούμε το μείγμα αφράτο). Στο τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και δίνουμε στους κουραμπιέδες βουτύρου το σχήμα που θέλουμε. Σε κάθε κουραμπιέ βάζουμε ένα μοσχοκάρφι και ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20-30 λεπτά ανάλογα με το σχήμα (Μυστικό 3: O κουραμπιές πρέπει να ψήνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και όχι πάρα πολύ ώστε να μην αποκτά τραχιά και σκληρή υφή και να βγαίνει λευκός). Βγάζουμε τους κουραμπιέδες βουτύρου από τον φούρνο και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη αφού κρυώσουν καλά. Διατηρούνται για αρκετές μέρες σε δοχείο που κλείνει πολύ καλά!

μπισκότα-χριστουγεννιάτικα γλυκά-κουραμπιές

Ο κουραμπιές και τα αγγλικά μπισκότα shortbeard!

Η παρασκευή του κουραμπιέ βασίζεται σε μια τεχνική στην οποία τα βασικά συστατικά απαντούν στην παρακάτω εξίσωση. Ένα μέρος ζάχαρη, δύο μέρη βούτυρο και τρία μέρη αλεύρι. Η ανατολίτικη καταγωγή του κουραμπιέ βέβαια ζητά αιγοπρόβειο βούτυρο και αμύγδαλα κάτι που τα κάνουν ιδιαίτερα ξεχωριστά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά μπισκοτάκια του είδους.

κουραμπιέδες βουτύρου-κουραμπιές-χριστούγεννα

Η πιθανότερη εκδοχή της «άφιξης» του κουραμπιέ στην Ελλάδα, όπως και πολλών άλλων συνταγών είναι να έφτασαν στη χώρα με τις αποσκευές των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από τη Σμύρνη. Παρόλα αυτά το έθιμο του κουραμπιέ, πασπαλισμένου με ζάχαρη άχνη έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και όχι απαραίτητα μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων. Τα περισσότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας συνηθίζουν να ετοιμάζουν κουραμπιέδες σε κάθε «χαρά» στο σπίτι, όπως γάμο ή βάφτιση με το λευκό των γλυκισμάτων να συμβολίζει τη γιορτή και την ευχή για ευδαιμονία. (ΠΗΓΗ)

κουραμπιέδες βουτύρου-χριστούγεννα-κουραμπιές

Γεμίστε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με γλυκά που θα κλέψουν τις εντυπώσεις και θα σας ζητάνε την συνταγή. Δείτε τα μελομακάρονα, την τάρτα μπακλαβά και Χριστουγεννιάτικο cheesecake!

κουραμπιέδες βουτύρου-χριστουγεννιάτικο τραπέζι-γλυκα

@PanDora

Leave a Reply