Ψητός ταμπουράς με τυρένια σάλτσα

pandoras-kitchen-blog-greece-pumkin-halloween

Υλικά:

1 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα
2 κουταλάκια του γλυκού νισεστέ
2 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα

pandoras-kitchen-blog-greece-halloween-pumpkin

Για την σάλτσα:
1/2 κούπας γάλα
2 κουταλιές της σούπας νισεστέ
2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού κοπανιστή (ελληνικό τυρί σε κρέμα)
1 κούπα παρμεζάνα
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
αλατοπίπερο

pandoras-kitchen-blog-greece-pumkin-halloween

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε ομοιόμορφες φέτες (εγώ χρησιμοποιώ μαντολίνο για να υπάρχει ομοιομορφία). Βάζουμε την κομμένη κολοκύθα σε ένα μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά και κάνουμε ελαφρύ μασάζ ώστε να πάει το λάδι και τα μπαχαρικά σε όλα τα κομμάτια. Στρώνουμε τις φέτες σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 220 βαθμούς στο grill μέχρι να ροδίσουν και να κάνουν μια τραγανή κρούστα από πάνω.

pandoras-kitchen-blog-greece-pumkin-halloween
Για να φτιάξουμε την σάλτσα ρίχνουμε παγωμένα όλα τα υλικά (εκτός τα τυριά) μέσα σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει. Αφού γίνει παχύρευστη, την αποσύρουμε από το μάτι και ρίχνουμε τα τυριά.
Σερβίρουμε την κολοκύθα μόλις βγει από τον φούρνο και γαρνίρουμε με την σάλτσα τυριού και φρέσκο μαϊντανό. Την υπόλοιπη σάλτσα την βάζουμε σε ένα μπολάκι για dip πλάι στην ψητή κολοκύθα.

pandoras-kitchen-blog-greece-pumpkin-halloween

Ονομασία «ταμπουράς».
Στη Χίο και τα δωδεκάνησα ταμπουράς λέγεται η χοντρή κόκκινη κολοκύθα εξ’αιτίας της ομοιότητας της με το εγχορδό μουσικό όργανο ταμπουρά.

pandoras-kitchen-blog-greece-autumn-pumpkin-halloween

Κολοκύθα και μύθοι.
Η κολοκύθα είναι γνωστή σε όλους ως η πρωταγωνίστρια του Halloween και της Σταχτοπούτας. Το Halloween γιορτάζεται στις 31η Οκτώβρη και έχει τις ρίζες του στη Κελτική παράδοση. Σύμφωνα με τον Ιρλανδικό μύθο, ο τσιγγούνης και πλακατζής Τζακ είχε καλέσει τον διάβολο να πιούνε ποτό. Όμως, στο τέλος ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για τα ποτά και ζήτησε στο διάβολο να μεταμφιεστεί σε νόμισμα ώστε να πληρώσουν με αυτό τον τρόπο. Όταν έγινε η μεταμφίεση, ο Τζακ έβαλε το νόμισμα στην τσέπη του δίπλα σε ένα σταυρό και με αυτό τον τρόπο παγίδευσε τον διάβολο. Ύστερα από τα πολλά παρακάλια του διαβόλου να τον αποκρύνει από τον σταυρό ώστε να μπορέσει να επανέλθει από νόμισμα στη κανονική του μορφή, ο Τζακ τον απελευθέρωσε ζητώντας του ως αντάλλαγμα να μην τον ενοχλήσει για ένα χρόνο και αν πεθάνει να μην διεκδικήσει την ψυχή του. ‘Επειτα από ένα χρόνο και ενώ ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα μήλο από μια μηλιά, εμφανίστηκε μπροστά του. Αυτή την φορά ο Τζακ του ζήτησε να ανέβει να του πιάσει το μήλο και βάζοντας το σταυρό στις ρίζες του δέντρο τον παγίδευσε ξανά. Το αντάλλαγμα αυτή την φορά ήταν να μην τον ενοχλήσει για 10 χρόνια. ‘Οταν ο Τζακ πέθανε, ο Θεός τον έστειλε στην κόλαση γιατί δεν ήταν καλός άνθρωπος. Στη κόλαση, όμως, ο διάβολος δεν μπόρεσε να τον δεχτεί λόγω της υπόσχεσής του. Του πρόσφερε ένα κάρβουνο για να μπορεί να βλέπει στα σκοτεινά και τον έδιωξε από την κόλαση. Ο Τζακ σκάλισε ένα ραπανάκι που είχε στην τσέπη του, έβαλε μέσα το κάρβουνο και κρατώντας το σαν φαναράκι τον κρατούσε για να βλέπει στο σκοτάδι. Η ψυχή του σύμφωνα με τον μύθο περιπλανιέται μεταξύ κόλασης και παραδείσου.

Έτσι σήμερα, στο Halloween σκαλίζονται ραπανάκια, πατάτες, κολοκύθες, στο εσωτερικό τους τοποθετείται ένα κερί και χρησιμοποιείται σαν διακοσμητικό στα παράθυρα ώστε να μένουν τα κακά πνεύματα μακρυά. Την περίοδο του Halloween, μικρά παιδιά μεταμφιέζονται σε κάτι «τρομακτικό» και πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι μαζεύουν γλυκίσματα ρωτώντας «trick or treat» (φάρσα ή κέρασμα). Η γιορτή μοιάζει λίγο με τις δικές μας Απόκριες αλλά στην ουσία είναι πολύ διαφορετική.

pandoras-kitchen-blog-greece-pumpkin-autumn-halloween

Η διατροφική αξία της κολοκύθας. (πηγή)
Η κίτρινη κολοκύθα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική σύγχρονη κουζίνα όπως τα κολοκυθάκια, είναι όμως ένα λαχανικό γευστικό και άκρως θρεπτικό που δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας.

Τα θρεπτικά της συστατικά
• Το έντονο χρώμα της προδίδει την υψηλή της περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α.
• Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, C.
• Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.
• Μας δείνει επίσης χαλκό, ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το άμυλο.

Πώς ωφελεί την υγεία μας
• Το β-καροτένιο, το πιο πλούσιο σε περιεκτικότητα συστατικό της κίτρινης κολοκύθας, διαθέτει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων εμποδίζοντας την οξείδωση της χοληστερίνης στο σώμα. Επίσης, λόγω της δράσης του κατά των ελευθέρων ριζών, μειώνει τον κίνδυνο διάφορων μορφών καρκίνου και κυρίως του καρκίνου του εντέρου και του πνεύμονα.
• Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στην κίτρινη κολοκύθα βοηθούν στην αποβολή μέρους της χοληστερίνης από τον οργανισμό, αλλά και στην αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου.
• Η κατανάλωση κολοκύθας είναι ιδιαιτέρα ευεργετική για όσους υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα, γιατί μειώνει την οξύτητα των υγρών του στομάχου.

pandoras-kitchen-blog-greece-pumpkin

Η συνταγή αυτή πραγματοποιήθηκε με αφορμή ένα project από Έλληνες food bloggers. Το project προϋποθέτει την χρήση ενός βασικού υλικού και στη προκειμένη συνταγή χρησιμοποιήθηκε η πορτοκαλί κολοκύθα. Απολαύστε τις συνταγές των άλλων bloggers.

Η Εβίνα από το Cook and Feel ετοιμάζει χοιρινό με νεροκολοκύθα στη γάστρα.
Η Ευγενία από το Eat Yourself Greek ετοιμάζει μελιτζάνες με γέμιση κολοκύθας και αντζούγιες.
Η Ειρήνη από το Paxxi φουρνίζει κολοκυθόπιτα.
Η Κατερίνα του Delightful Area μας δίνει την συνταγή για τάρτα με γλυκιά κολοκύθα.
Η Εύη από The Healthy Cook ετοιμάζει πικάντικη κολοκύθα με κινόα.
Η Σοφία στο Sofeto ψήνει πίτα ολικής αλέσεως με κολοκύθα και τυρί.
Η Αγγελική του Cookika μας γλυκαίνει με μπισκότα σοκολάτας και κολοκύθα.
Η Νίκη Χρήστου με Το μυαλό στο φαγητό ετοιμάζει πιτάκια κολοκύθας.
Η Εύα από το Real Family food ψήνει κέικ κολοκύθας με μέλι, χωρίς ζάχαρη.
Η Άρτεμις στη Wonderfoodland ετοιμάζει κολοκυθοσοκολατένιες μπάρες με μπαχαρικά.

Μπορείτε να δείτε τα προηγούμενό μας project με γιαούρτιφράουλα και βερίκοκο.

pandoras-kitchen-blog-greece-cheese-pumpkin

@PanDora

8 Responses

  1. Ευγενία
    | Απάντηση

    Δώρα, άκουσα ταμπουρά και σκεφτόμουνα μουσικές. Υπέροχη η συνταγή σου και το άρθρο σου!

    • PanDora
      | Απάντηση

      Ευχαριστωωω Ευγενία μου! Αν δοκιμάσεις την συνταγή περιμένω εντυπώσεις. Φιλιά

  2. Katerina@delightfularea.com
    | Απάντηση

    Έψαχνα στον τίτλο να βρω την «κολοκύθα». Βρε κοίτα να δεις που μας την βάφτισε ταμπουρά, μονολόγησα. Τελικά κάπου εκεί στη μέση, μας το μαρτύρησες! Πολύ ωραία συνταγή!

    • PanDora
      | Απάντηση

      Τίτλος μυστηρίου, λοιπόν! χαχα! Σε ευχαριστωωωωώ <3

  3. Ναταλι
    | Απάντηση

    Τελειες φωτογραφιες!!!και η συνταγη πολυ νοστιμη!!!!

    • PanDora
      | Απάντηση

      Ευχαριστώ πολύ! <3

  4. Αγγελική
    | Απάντηση

    Το ομολογώ ότι δεν την ήξερα αυτή την ονομασία της κολοκύθας!
    Η σάλτσα πρέπει να κάνει τέλειο ζευγάρι με την ψητή κολοκύθα. Ευχαριστούμε για τις ωραίες πληροφορίες και την συνταγή!

    • PanDora
      | Απάντηση

      Νησιώτικη ονομασία 😉 Αν δοκιμάσεις την συνταγή περιμένω εντυπώσεις! Φιλιά

Leave a Reply to Ναταλι Ακύρωση απάντησης