Χιώτικα σοκολατάκια μανταρινιού με ταχίνι

Ηλιόλουστη, αν και με κρύο, Κυριακή χθες και βγήκαμε για πρωινό περίπατο. Προορισμός; Ο Κάμπος της Χίου. Πίσω από τους ψηλούς πετρόχτιστους τοίχους, κρύβονται προφυλαγμένα από τον άνεμο και το πολύ κρύο τα κοντά και φουντωτά δέντρα των εσπεριδοειδών. Όλο καμάρι στέκονται εκεί επί αιώνες και γεμίζουν το νησί μας αρώματα. Μυροβόλος άλλωστε η Χίος για πολλούς λόγους! Ακολουθώντας την μυρωδιά τους και περιπλανώμενοι μέσα στον πέτρινο λαβύρινθο του Κάμπου με την υγρασία να σε διαπερνά μέχρι το κόκκαλο, καταλήξαμε σε έναν επίγειο παράδεισο. Ένα τεράστιο περιβόλι με όλα τα είδη εσπεριδοειδών. Γεμίσαμε το καλάθι μας με μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια και κίτρα… Απίθανη λεία για τους λάτρεις των μαρμελάδων και των γλυκών του κουταλιού. Γυρνώντας αποφάσισα να γλυκαθούμε και να φτιάξω Χιώτικα σοκολατάκια μανταρινιού με ταχίνι.

pandoras-kitchen-blog-greece-chios-chocolate-tangarine-vimagourmet-masoutis-χιώτικα σοκολατάκια μανταρινιού με ταχίνι

Υλικά:
Φλούδες από 12 μανταρίνια
200gr αμύγδαλο
3 φρυγανιές
1 1/2 κούπα ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι, μασούτης… από τον τόπο μας
250gr κουβερτούρα της αρεσκείας σας

pandoras-kitchen-blog-greece-chios-tangarine-almonds-chocolate-tahini-vimagourmet-masoutis

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις φλούδες μανταρινιού να μαλακώσουν για περίπου 20 λεπτά . Τις σουρώνουμε και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τις απλώνουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στους 160 βαθμούς 20 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφού αφυδατωθούν, τις βάζουμε στο multi με τα αμύγδαλα και την φρυγανιά.

pandoras-kitchen-blog-greece-chios-tangarine

Βάζουμε το ψιλοκομμένο, τριμμένο μείγμα σε μια κατσαρόλα, που την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, με την ζάχαρη και το ταχίνι. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη και έχουμε μια ομοιογενή παστά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά να σταθεί και να κρυώσει. Με την πάστα μανταρινιού φτιάχνουμε μπαλίτσες που τις βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα.

pandoras-kitchen-blog-greece-χιώτικα σοκολατάκια μανταρινιού με ταχίνι-masoutis-vimagourmet-vgfoodblogawards

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπέν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αφήνουμε να κρυώσει η κουβερτούρα πάνω στο σοκολατάκι και προαιρετικά γαρνίρουμε με ταχίνι και σοκολάτα.

pandoras-kitchen-blog-greece-tahini-tangarine-chocolate-almonds-vimagourmet-masoutis-χιώτικα σοκολατάκια μανταρινιού με ταχίνι

Το Μανταρίνι Χίου ανήκει στο είδος Citrus deliciose tenore γεγονός που του προσδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Έχει σάρκα τρυφερή και γευστική ενώ ξεχωρίζει για το έντονο άρωμά του. Λέγεται ότι είναι από τις καλύτερες ποικιλίες και μια εκ των πιο αρωματικών στον κόσμο. Ακόμα και τα άγουρα μανταρίνια είναι ευωδιαστά. Μάλιστα, είναι τόσο έντονο το άρωμα που ξεχειλίζει από τους οπωρώνες με αποτέλεσμα το νησί να έχει γίνει γνωστό εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων και ως «μυροβόλος» Χίος. Το «Μανταρίνι Χίου» καταχωρήθηκε ως προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Έτσι, τα ελληνικά προϊόντα τα οποία έχουν έως σήμερα ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Μητρώο ΠΓΕ και ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) έφτασαν τα 97. (ΠΗΓΗ)

pandoras-kitchen-blog-greece-chios-tangarine-chocolate-χιώτικα σοκολατάκια μανταρινιού με ταχίνι-masoutis-vimagourmet-vgfoodblogawards

Τα Χιώτικα σοκολατάκια μανταρινιού με ταχίνι ετοιμάστηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού BHMAgourmet με χορηγό τα σούπερ μάρκετ μασούτης. Μπορείτε και εσείς να λάβετε μέρος στην ψηφοφορία πατώντας ΕΔΩ, επιλέγοντας το PanDora’s Kitchen στη λίστα, γράφοντας το e-mail σας και πατώντας done. Τόσο απλό! Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό στο άρθρο μας για τα Βραβεία ΒΗΜΑgourmet 2016.

pandoras-kitchen-blog-greece-chios-tangarine-chocolate-χιώτικα σοκολατάκια μανταρινιού με ταχίνι-masoutis-vimagourmet-vgfoodblogawards

@PanDora

2 Responses

  1. evangelia vlassopoulou
    | Απάντηση

    Πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσω. Τα υλικά όλα διαλεχτά και το πολυαγαπημένο μου ταχίνι πρωταγωνιστής

    • PanDora
      | Απάντηση

      Πολύ ιδιαίτερη η γεύση τους, γεμάτη αρώματα! Περιμένω τις εντυπώσεις σας…!

Leave a Reply