Σουτζουκάκια Σμυρναίικα με μακαρόνια

Κάθε μέρα μόλις ανοίξω το παράθυρό μου αντικρίζω τα μικρασιατικά παράλια. Τα ψηλά βουνά και ο πλατύς ήλιος που ανατέλλει, δημιουργούν σκιές που μας κρατάνε βαθιά ριζωμένη μέσα μας την ιστορία και την ανατολίτικη μαγειρική παράδοση που μας μετέφεραν οι γιαγιάδες μας πριν από περίπου 100 χρόνια. Μια κουζίνα κιμπάρισσα η μικρασιατική, με πολλά μπαχαρικά και έντονες γεύσεις όπως και τα συναισθήματά μου κάθε φορά που επισκέπτομαι τους φίλους μου στα απέναντι παράλια. Σμυρναίικη, λοιπόν, η συνταγή μας σήμερα. Αυθεντικά με πλούσιο άρωμα Ανατολής για σουτζουκάκια Σμυρναίικα με μακαρόνια.

Σμυρναίικα σουτζουκάκια με μακαρόνια

Υλικά για τα σουτζουκάκια:
600gr κιμά ανάμεικτο (μοσχάρι-αρνί)
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
1 κριθαροκουλούρα, Mr.Grand (καλά βρεγμένη)
1 αυγό
Αλατοπίπερο
1 κουταλιά της σούπας κύμινο
1 κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
50ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μασούτης…από τον τόπο μας

σουτζουκάκια σμυρναίικα-πολίτικη κουζίνα-παραδοσιακές συνταγές

Υλικά για την σάλτσα:
30ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μασούτης…από τον τόπο μας (για το τσιγάρισμα)
20ml κόκκινο κρασί
400γρ τριμμένη ντομάτα, Mr.Grand
2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτα
2 σκελίδες σκόρδου
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
5 κόκκους μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλας
3 μοσχοκάρφια
κόκκους χοντρού πιπεριού
1 φύλλο δάφνης

σουτζουκάκια-πολίτικη κουζίνα-ελληνική κουζίνα

Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε πολύ καλά τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και τον αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη για μια νύχτα. Αυτό βοηθάει στο να απορροφηθούν τα αρώματα των μπαχαρικών από τον κιμά και να γίνουν τα σουτζουκάκια μας πεντανόστιμα. Με τον κιμά σχηματίζουμε μακρόστενα κεφτεδάκια, τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε στο grill. Μόλις ροδίσουν τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι μαζί με το σκόρδο και αφού τσιγαριστούν, τα σβήνουμε με κρασί. Βάζουμε τα μπαχαρικά και μισή κούπα νερά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ρίχνουμε τις σάλτσες. Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με σπαγγέτι Νο6, μασούτης…από το τόπο μας και άφθονο τυρί.

σουτζουκάκια σμυρναίικα με μακαρόνια

Η λέξη σουτζούκι προέρχεται από την τουρκική λέξη sucuk που σημαίνει λουκάνικο και την κατάληξη «-ακι» που σημαίνει μικρός. Έτσι τα σουτζουκάκια που ξέρουμε εμείς σήμερα είναι μια παραλλαγή λουκάνικου που αντί να είναι κλεισμένο σε αυτή την μεμβράνη εντέρου, όπως όλα τα λουκάνικα, είναι ένα μείγμα κιμά με πολλά μπαχαρικά τηγανισμένο σε λάδι. Όταν τα σουτζουκάκια σερβιριστούν με σάλτσα γίνονται Σμυρναίικα ή Πολίτικα (İzmir köfte στα Τούρκικα) και είναι αυτά που απολαμβάνουμε συνήθως στα Κυριακάτικα τραπέζια σερβιρισμένα με πιλάφι, πουρέ ή μακαρόνια. Όταν εκτός από την σάλτσα προσθέσουμε και μια κουταλιά γιαούρτι και μπόλικη πάπρικα από πάνω γίνονται γιαουρτλού (yoğurtlu köfte στα τούρκικα).

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα με μακαρόνια-μακαρόνια-πολίτικη κουζίνα-σάλτσα

Τα σουτζουκάκια Σμυρναίικα με μακαρόνια ετοιμάστηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού BHMAgourmet με χορηγό τα σούπερ μάρκετ μασούτης. Μπορείτε και εσείς να λάβετε μέρος στην ψηφοφορία πατώντας ΕΔΩ, επιλέγοντας το PanDora’s Kitchen στη λίστα, γράφοντας το e-mail σας και πατώντας done. Τόσο απλό! Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό στο άρθρο μας για τα Βραβεία ΒΗΜΑgourmet 2016.

σμυρναίικα σουτζουκάκια με μακαρόνια-μασούτης-vimagourmet

@PanDora

Leave a Reply