Ριζότο του ψαρά

Το να ζεις σε νησί είναι σαν να είναι πάντα καλοκαίρι. Περιβάλλεσαι από το απέραντο γαλάζιο, άλλοτε φουρτουνιασμένο και άλλοτε ήρεμο, αλλά πάντα γεμάτο θαλασσινούς γευστικούς θησαυρούς. Ξυπνάω και μόλις ανοίξω το παράθυρό μου αντικρίζω το πέλαγος. Σήμερα σηκώθηκα πολύ πρωί, μόλις είχε αρχίσει να χαράζει.Η θάλασσα ήταν τόσο ήρεμη που την έσκιζες με το μαχαίρι. Στο βάθος του ορίζοντα αχνοφαίνονταν η ψαρόβαρκα του κυρ Θανάση. Ντύθηκα γρήγορα και φόρεσα το λουράκι στην Carmen, που περίμενε με ανυπομονησία μπροστά στην πόρτα. Βγήκαμε για την πρωινή μας βόλτα και κατευθυνθήκαμε προς την ακροθαλασσιά. Μέχρι να τελειώσει ο πρωινός μας περίπατος ο κυρ Θανάσης είχε τελειώσει το ψάρεμα και καθάριζε τα δίκτυα. Τον καλημέρισα και εκείνος ενθουσιασμένος με φώναξε να μου δείξει την λεία του. Καλαμάρια, χταπόδια και λίγα όστρακα που είχαν μπλέξει στα δίκτυα του ήταν το αποτέλεσμα της πρωινής του βαρκάδας. Τα πνευμόνια μου γέμισαν με θαλασσινό αεράκι, το ιώδιο πλημμύρισε την οσμή μου και στο μυαλό μου καρφώθηκε ένα ριζότο θαλασσινών. Το ριζότο του ψαρά, λοιπόν για σήμερα, προς τιμήν του κυρ Θανάση.

ριζότο του ψαρά-θαλασσινά-γαρίδες-καλαμάρια-μύδια-καθαρή δευτέρα-μασούτης

Υλικά:
500gr καλαμάρι σε κομματάκια
300gr μύδια (ψίχα)
300gr γαρίδες
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι του τσαγιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μασούτης…από τον τόπο μας
1 κούπα ρύζι για ριζότο, μασούτης…από τον τόπο μας
1 σφηνάκι ούζο
3 κούπες νερό
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
Αλατοπίπερο
1 κουταλιά της σούπας άνηθο
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
Ξύσμα από 1 λεμόνι
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

θαλασσινά-γαρίδες-καλαμάρια-καθαρή δευτέρα-μύδια-μασούτης-ρύζι

Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε τα θαλασσινά και το σκόρδο. Όταν ροδίσουν ελαφρώς, ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και τα σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το νερό. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει το ρύζι. Όταν απορροφηθούν τα υγρά ρίχνουμε το βούτυρο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα για 10 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστό. Μου αρέσει να σερβίρω το ριζότο με ξεροψημένη παρμεζάνα. (Δείτε πως να την φτιάξετε εδώ). Για το συγκεκριμένο πιάτο έφτιαξα την παρμεζάνα σαν δίχτυ για να μου θυμίζει την πρωινή μου βόλτα.

θαλασσινά-νηστίσιμα-καθαρή δευτέρα-σαρακοστή

Μια συνταγή που παραπέμπει σε νησί και σε καλοκαιρινή βραδιά σε ένα ταβερνάκι πλάι στο κύμα για ουζάκι με φίλους. Θα μυρίσει θάλασσα το σπίτι σας. Προτιμήστε φρέσκα θαλασσινά για καλύτερη γεύση. Το ριζότο του ψαρά είμαι σίγουρη θα σας εντυπωσιάσει ειδικά αν το σερβίρεται με το δίχτυ παρμεζάνας.

ριζότο-θαλασσινά-ριζότο του ψαρά-σαρακοστή-vimagourmet

Το ριζότο του ψαρά μαγειρεύτηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού BHMAgourmet με χορηγό τα σούπερ μάρκετ μασούτης. Μπορείτε και εσείς να λάβετε μέρος στην ψηφοφορία πατώντας ΕΔΩ, επιλέγοντας το PanDora’s Kitchen στη λίστα, γράφοντας το e-mail σας και πατώντας done. Τόσο απλό! Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό στο άρθρο μας για τα Βραβεία ΒΗΜΑgourmet 2016.

ριζότο θαλασσινών-ριζότο-ριζότο του ψαρά-σαρακοστή

@PanDora

Leave a Reply