Ριζότο μανιταριών με τραγανή παρμεζάνα

Τα μανιτάρια είναι από τις πιο παράξενες και θαυμαστές υπάρξεις στη φύση. Εμφανίζονται ξαφνικά μετά από τις πρώτες βροχές και εξίσου ξαφνικά χάνονται. Σε σκιερά μέρη και με υγρασία, συνήθως κοντά στις ρίζες των πεύκων και κάτω από τις πευκοβελόνες, συναντάμε τα άγρια μανιτάρια του βουνού που βέβαια θέλουν τεράστια προσοχή. Δυστυχώς, τα άγρια μανιτάρια, αν και πεντανόστιμα, δεν είναι όλα βρώσιμα. Γι’ αυτό αν δεν τα γνωρίζετε καλά, αν δεν έχετε χρόνο να κάνετε μια βόλτα στο βουνό ή αν ένα δάσος σας είναι λίγο μακρυά, τότε μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο ποικιλία καλλιεργημένων μανιταριών που είναι νόστιμα και ασφαλή. Το Σαββατοκύριακο που ο καιρός ήταν βροχερός, ήθελα να κάνω μια βόλτα στη φύση για να μαζέψω μανιτάρια αλλά το κρύο ήταν τόσο τσουχτερό που δεν άφησα την ζεστασιά του σπιτιού. Με μανιτάρια εμπορίου, λοιπόν, έφτιαξα ένα νοστιμότατο, χυλωμένο και ζουμερό ριζότο μανιταριών με τραγανή παρμεζάνα από πάνω να απογειώνει την γεύση του.

pandoras-kitchen-blog-greece-ριζότο μανιταριών με τραγανή παρμεζάνα-μασούτης-BHMAgourmet-vgfoodblogawards

Υλικά:
1Kg μανιτάρια της αρεσκείας σας
1 1/2 κούπα ρύζι για ριζότο, sant’andrea μασούτης…από τον τόπο μας
1/2 κούπας λευκό κρασί
4 κούπες βραστό νερό
1/4 κούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μασούτης…από τον τόπο μας
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
1 φρέσκο ζωμό λαχανικών
5 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
100gr βούτυρο
1/2 κούπας παρμεζάνα

Για μια φωλιά τραγανής παρμεζάνας (προαιρετικά για γαρνίρισμα):
2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

pandoras-kitchen-blog-greece-vgfoodblogawards16-vimagourmet-masoutis-rizzoto

Εκτέλεση:
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει καλά και τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια, αφού πρώτα τα καθαρίσουμε καλά με μια πετσέτα (δεν τα πλένουμε). Τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, πάπρικα και αφού μαραθούν ρίχνουμε το σκόρδο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και όταν μαλακώσουν και χρυσίσουν τα μανιτάρια, ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε πολύ καλά και σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε μαζί με τον ζωμό την μισή ποσότητα νερού. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει το ρύζι. Όταν δούμε να εξαφανίζεται το νερό ρίχνουμε και αυτό που έχει περισσέψει και συνεχίζουμε τον βρασμό σε χαμηλή φωτιά. Όταν απορροφηθούν τα πολλά υγρά ρίχνουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε το μάτι. Αφήνουμε το ριζότο πάνω με κλειστό καπάκι για να χυλώσει και να δέσει η βουτυρένια σάλτσα του.

pandoras-kitchen-blog-greece-ριζότο μανιταριών με τραγανή παρμεζάνα-masoutis-vimagourmet

Για γαρνίρισμα φτιάχνω φωλιές τραγανής παρμεζάνας που τις γεμίζω με μανιτάρια από το ριζότο. Η παρμεζάνα δίνει μια ιδιαίτερη πινελιά στο ριζότο μας κάνοντας την γεύση του πολύ ξεχωριστή. Για να φτιάξουμε μια φωλιά ρίχνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι μια κουταλιά βούτυρο. ‘Οταν λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε 2 κουταλιές παρμεζάνας απλώνοντας την σε σχήμα κύκλου. Αφού ξεροψηθεί μέσα στο καυτό βούτυρο, την βγάζουμε και την βάζουμε αμέσως μέσα σε μια φόρμα για muffin ώστε να γίνει σαν φωλιά.

pandoras-kitchen-blog-greece-ριζότο μανιταριών με τραγανή παρμεζάνα-masoutis-vimagourmet

Η λέξη μανιτάρι είναι μεταγενέστερη της ελληνικής αμανίτης. Τα μανιτάρια στην πραγματικότητα είναι μια κατηγορία μυκήτων τα οποία στερούνται χλωροφύλλης και τρέφονται από νεκρή οργανική ύλη. Το κυρίως μέρος του μύκητα είναι υπόγειο και το ορατό μέρος του έχει συνήθως ομβρελοειδή μορφή. Πίσω στην ιστορία οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τα θεωρούσαν σαν εκλεκτή τροφή, ισάξια των θεών. Γνωστές ήταν όμως και οι θεραπεύτηκες τους ιδιότητες, που χρησιμοποιούνταν όπως και σήμερα σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα. Οι Φαραώ της Αρχαίας Αιγύπτου εξασφάλιζαν για τον εαυτό τους ολόκληρη τη σοδειά μανιταριών, πιστεύοντας ότι προσφέρουν αθανασία (Πηγή). Γενικά, πρόκειται για ένα θησαυρό της φύσης που δεν πρέπει να λείπει από την διατροφική μας καθημερινότητα.

pandoras-kitchen-blog-greece-mushrooms-risotto

Το ριζότο μανιταριών με τραγανή παρμεζάνα μαγειρεύτηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού BHMAgourmet με χορηγό τα σούπερ μάρκετ μασούτης. Μπορείτε και εσείς να λάβετε μέρος στην ψηφοφορία πατώντας ΕΔΩ, επιλέγοντας το PanDora’s Kitchen στη λίστα, γράφοντας το e-mail σας και πατώντας done. Τόσο απλό! Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό στο άρθρο μας για τα Βραβεία ΒΗΜΑgourmet 2016.

pandoras-kitchen-blog-greece-vimagourmet-BHMAgourmet-masoutis-vgfoodblogawards-ριζότο με μανιτάρια και τραγανή παρμαζάνα

@PanDora

Leave a Reply