Πασχαλινά Τσουρέκια ΧΩΡΙΣ ζάχαρη

pandoras-kitchen-blog-easter-greece-tradion

Υλικά:
Α.Προζύμι
300ml νερό χλιαρό
4 φακελάκια μαγιά ξερή
200gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. ζάχαρη

Β.Ζυμη
1kg αλεύρι για τσουρέκια
3 φακελάκια μαχλέπι
1 πρέζα αλάτι
4 αυγά
2 βανιλίνες
100gr φυτίνη
400gr μέλι
200gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε κομμάτια

Γ.Γαρνίρισμα
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα
σουσάμι για το πασπάλισμα

pandoras-kitchen-blog-greece-easter-tradition-chocolate

Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό, ρίχνουμε το αλεύρι και τέλος την ζάχαρη. Αφήνουμε τον χυλό σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου 30 λεπτά.
Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το φουσκωμένο προζύμι και χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα με το φτερό του ψωμιού. Έπειτα, μεταφέρουμε την ζύμη σε μια λεκάνη αρκετά μεγάλη και την αφήνουμε να φουσκώσει. Αφού διπλασιάσει τον όγκο της, την ζυμώνουμε πάλι και την βάζουμε να φουσκώσει ξανά. Όταν ολοκληρωθεί και το δεύτερο φούσκωμα φτιάχνουμε πλεξίδες και βάζουμε τα τσουρέκια μας σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας αποστάσεις μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Αφού τελειώσουμε με τα τσουρέκια μας τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.

pandoras-kitchen-blog-greece-tradion-tsoureki

Το μυστικό για να μας βγουν τα τσουρέκια μας αφράτα είναι το καλό φούσκωμα και ζύμωμα. Η ζύμη πρέπει να χτυπηθεί καλά στο μίξερ ώστε να κάνει ίνες. Επίσης, το καλό βούτυρο είναι πολύ βασικό ώστε να μας βγει το τσουρέκι μας βουτυρένιο και μυρωδάτο.Τέλος, το μαχλέπι θα του δώσει την χαρακτηριστική γεύση και άρωμα και θα μυρίσει το σπίτι σας Πάσχα! Τσουρέκια χωρίς ζάχαρη, πώς γίνεται? Η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε ζάχαρη αλλά μέλι που είναι πολύ πιο υγιεινό και θρεπτικό. Τα τσουρέκια δεν είναι πολύ γλυκά αλλά είναι όσο πρέπει κατά την γνώμη μου. Μια δοκιμή θα σας πείσει. Αφού τα ψήσετε για να παραμείνουν αφράτα και ζουμερά όταν κρυώσουν κλείστε τα σε διάφανη μεμβράνη. Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους.

@PanDora

pandoras-kitchen-blog-greece-tradition-tsoyreki

4 Responses

  1. Beauty Follower
    | Απάντηση

    Χωρις ζαχαρη… ενδιαφερον!
    Καλό Πάσχα!
    Καλό μήνα 🙂

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • PanDora
      | Απάντηση

      Και του χρόνου με υγεία!

  2. vanda
    | Απάντηση

    Poli nostimo tsoureki, eixa tin timi kai eukairia na to dokimaso!
    Kalo Pasxa kai Kali Anastasi!
    Kisses
    Vanda

    • PanDora
      | Απάντηση

      Kalo Pasxa kai tou xronou! <3

Leave a Reply